Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tipsDonderdag 24 januari

De film- en tv-tips voor donderdag 24 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag 24 januari. 

Sylvester Stallone en Michael B. Jordan in Creed van Ryan Coogler.

Verborgen verledenNPO 2, 20.25 uur

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen klimt oud-minister en bankbestuurder Gerrit Zalm in zijn stamboom. Zijn vader en opa waren kolenboer. Zouden ze samen afstammen van de Friese volksheld Grutte Pier, zoals weleens wordt beweerd?

OogappelsNPO 1, 20.35 uur

Nieuwe Nederlandse dramaserie uit de pen van Roos Ouwehand (Doris), Frank Houtappels (’t Schaep) en Lex Passchier (Moordvrouw), over de beslommeringen van een groepje perfectionistische ouders en hun door sociale media en hormonen beïnvloede pubers.

KNVB BekerFOX, 20.45 uur

Rechtstreeks verslag van de kwartfinale in het bekertoernooi tussen Ajax en sc Heerenveen. Afgelopen zondag stonden beide clubs al tegenover elkaar in de Eredivisie en eindigde de wedstrijd in een spectaculair gelijkspel: 4-4.

RambamNPO 3, 20.55 uur

Het team van Rambam verbaast zich over in de media aangehaalde onderzoekjes over de levensbehoeften van de gemiddelde Nederlander. Ze benaderen verschillende marktonderzoeksbureaus en ontdekken dat uitslagen makkelijk zijn bij te sturen.

Is er een dokter in de zaal?RTL 4, 21.30 uur

Komiek Philippe Geubels presenteert deze nieuwe panelshow waarin twee teams van bekende Nederlanders en Vlamingen medische vragen moeten beantwoorden. Naar eigen zeggen weet Geubels alle antwoorden omdat hij thuis graag bijsluiters leest.

Philippe Geubels.Beeld ANP Kippa

Het uur van de wolfNPO 2, 22.55 uur

Onder andere Bart Chabot en Anton Corbijn vertellen over ‘De tovenaar van de Nederpop’: componist en muzikant Robert Jan Stips (1950). Hij maakte naam met Supersister, produceerde Gruppo Sportivo, speelde in Golden Earring en speelt nog steeds in de Nits, en werkte afgelopen jaar aan een nieuw album.

Creed (Ryan Coogler, 2015)

RTL 7, 20.30-23.10 uur

De ringavonturen van filmbokslegende Rocky (Sylvester Stallone) eindigden in het zesde deel Rocky Balboa (2006) behoorlijk definitief. De toen al gepensioneerde, maar heringetreden bokskampioen had er aan het slot écht genoeg van. Daarop meldde zich een jonge, getalenteerde regisseur bij de beheerders van de Rocky-sage; Ryan Coogler, die hoge ogen had gegooid met zijn politiegewelddrama Fruitvale Station (en na Creed definitief zou doorbreken met Black Panther). De 29-jarige Rocky-fan had een scriptidee: wat als Apollo Creed, Rocky’s grootste tegenstander in de eerste films, een buitenechtelijke zoon had? En die vraagt of Rocky hem wil coachen? 

‘Mijn verhaal is verteld. Er zal zich een geheel nieuwe wereld openen, voor een nieuwe generatie.’ (Sylvester Stallone nam eind 2018, op Instagram, afscheid van zijn Rocky-personage)

Het hoofdpersonage in Creed is Adonis Johnson (Michael B. Jordan), een door zijn stiefmoeder – de weduwe van Apollo – in een Californisch paleis opgevoede financieel specialist, die heimelijk wedstrijden bokst in Mexico. Zijn moeder wil hem uit de ring houden, maar Adonis moet vechten; het zit in zijn bloed. Rocky is weer wie hij was: de underdog die nooit rijk werd van zijn sport, dat ook niet ambieerde. Stallone is op z’n best als deze Rocky: het spraakgebrek, de lodderige blik – hoe ouder hij wordt, hoe meer hij lijkt op een mooie gebutste bokser op leeftijd. De rol leverde hem pardoes, even verrassend als terecht, een Oscarnominatie op. Creed maakt Rocky weer sympathiek en kwetsbaar. De ex-bokser voert de film lang een innerlijke strijd: hij twijfelt of hij de bokswereld opnieuw moet binnenstappen én kampt met een ernstige ziekte. Adonis, die zoekt naar een eigen plaats in de (boks)wereld en worstelt met de naam en faam van zijn vader, is een minder uitgediept personage dan Rocky. Maar dat wordt goedgemaakt in Creed II, momenteel te zien in de bioscoop.

Monty Python’s The Meaning of Life

SBS 9, 22.10-00.20 uur

(Terry Gilliam en Terry Jones, 1983) Laatste, aangenaam botte film van het Monty Python-team, winnaar van de juryprijs op het filmfestival van Cannes. In een serie absurde sketches laten de Pythons de verschillende levensfasen van de mens voorbijkomen, van de geboorte tot de dood, van een onvergetelijke biologieles op school (‘elke spermacel is heilig’) tot een dwaze militaire training van een drilinstructeur met een overslaande stem. Bovenal wordt naar hartelust gezocht naar de zin van het bestaan: ‘Why are we here / what’s life all about? / Is God really real / or is there some doubt?’ Aan het eind opent een presentator een envelop, met daarin de zin van het leven: ‘Well, it’s nothing very special.’ Maar de echte climax is de scène waarin een dikke man explodeert na een overdadig diner: de honderden liters kots werden samengesteld uit groentesoep en huzarensalade.

The Iceman

RTL 7, 23.10-01.20 uur

(Ariel Vromen, 2012) Richard Kuklinski, getrouwd en vader van twee dochters, wist in zijn buitenwijk in New Jersey jarenlang de schijn op te houden. Hij leek een keurige vent, maar was in werkelijkheid huurmoordenaar voor de maffia. De thriller The Iceman probeert de tegenstelling tussen Kuklinski’s brave burgermansfaçade en zijn gruwelijke ware aard volop uit te buiten. Michael Shannon is de aangewezen acteur om Kuklinski te spelen: met zijn doordringende, koude blik en lange lijf is hij een en al dreiging en frustratie. Regisseur Ariel Vromen voorziet de film van een overtuigende naargeestige sfeer.