Direct naar artikelinhoud
InzichtPlastic

Honderdvijftig plastic vondsten van het Scheveningse Noorderstrand

Tijdens een strandwandeling van een uurtje kom je zo meer dan honderd stukjes plastic afval tegen. Kunstenares Suzette Bousema legde ze vast met een speciale fototechniek.

Het project van fotograaf Suzette Bousema.Beeld Suzette Bousema

Eén voetbal, een poppenarmpje, drie tandenborstels, 58 rietjes. Zomaar een greep uit de meer dan duizend plastic voorwerpen die Suzette Bousema verzamelde toen ze dit najaar acht uur lang – één werkdag – over het Scheveningse Noorderstrand liep. Op de foto hiernaast staan zo’n 150 van deze vondsten; de meeste zijn plastic zakjes, verpakkingen en stukjes visnet.

De studente fotografie legt ze vast in het kader van haar kunstproject Future Relics. Hierin brengt ze in beeld hoe oceaanplastic de mensheid nog tot ver in de toekomst zal herinneren aan de huidige tijd. Kunststof vergaat immers nauwelijks.

Hoe groot de voorwerpen in werkelijkheid zijn is lastig in te schatten op basis van de foto. Totdat je het lego-poppetje ziet, midden op de rechterpagina, en dat vervolgens als maatstaf gebruikt voor de rest. Dan besef je opeens dat de plastic soep uit heel veel kleine stukjes bestaat, de meeste maar een paar centimeter groot.

De blauwe achtergrond is niet de zee, al is het er wel een knipoog naar. De kleur hoort bij de speciale fotografische techniek die Bousema gebruikt: cyanotype. Hierbij smeert ze, in een donkere kamer, lichtgevoelige vloeistof op een vel papier. Vervolgens legt ze een van de gevonden voorwerpen erop en wordt het geheel belicht met een uv-lamp – drie-en-een-halve minuut om precies te zijn.

Daarna mag het plastic afval weer van het papier af en wordt de print gefixeerd met water. Het deel waar licht op viel kleurt vervolgens cyaanblauw. Niet egaal – het vlekkerige streeppatroon verraadt het insmeren. De plek waar het object lag blijft spierwit, daar viel geen licht op het papier.

In de 19de eeuw gebruikte de Britse botanicus Anna Atkins deze cyanotype-techniek al, om afdrukken van planten mee te maken. Anderhalve eeuw later kom je heel andere dingen tegen in de natuur, maakt Bousema’s werk wel duidelijk.

Foto en uitleg: Suzette Bousema, laatstejaars student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Het Schevenings museum Muzee toont haar werk komende zomer tijdens de expositie Save Our Seas (S.O.S).