Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tips24 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 24 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Hunt for the Wilderpeople

Hunt for the Wilderpeople (Taika Waititi, 2016)

Nu te zien op Netflix

In de filmwereld geldt Taika Waititi als ‘Nieuw-Zeelands opwindendste exportproduct sinds Peter Jackson’ en dat is een treffende typering. Jackson was een platterhorrorfilmer die buiten zijn geboorteland de wereld veroverde met zijn hyperambitieuze verfilming van de The Lord of the Rings-trilogie, Waititi werkte aan een oeuvre met aangenaam tegendraadse komedies (de lieve slackerfilm Eagle vs Shark, vampieren-nepdocumentaire What We Do in the Shadows) voor hij zich met het vorig jaar verschenen Thor: Ragnarok aan een van de meest geliefde Marvelsuperheldenfilms waagde. Waititi en Jackson, voor zover ze te vergelijken zijn, etaleren een sterk gevoel voor eigenheid.

Waititi’s voorlopig laatste Nieuw-Zeelandse komedie Hunt for the Wilderpeople kreeg geen reguliere release in de Nederlandse bioscopen, maar is nu te vinden op Netflix – en daar behoort-ie met gemak tot de sterkste films in het huidige aanbod. Het is een stripverhaalachtig relaas over de gezette 13-jarige Ricky (Julian Dennison) die het ene na het andere pleeggezin heeft versleten, voor hij in de openingsscène belandt op de boerderij van de oerlieve Bella (Rima Te Wiata) en nukkige Hector (Sam Neill). Als Bella onverwacht overlijdt en Hector met Ricky na een aantal voorvallen enkele weken in het bos kampeert, bloeit deze dwarse variant op het mannen-in-de-natuur-verhaal helemaal op.

Een grootste klopjacht en nationale mediahype volgen, aangevoerd door de dame van jeugdzorg die denkt dat ze een soort militaire commando is, wat allerlei geestige bespiegelingen over erkenning en roem oplevert. Maar de echte kracht van Hunt for the Wilderpeople schuilt in de liefdevolle blik waarmee de regisseur-scenarist zijn personages schetst. Kijk hoe Bella in het begin van de film aan de ontbijttafel op haar mini-synthesizer een zelfverzonnen verjaardagsliedje voor Ricky speelt, hoe Hector langzaam ontdooit, Ricky zelfs een ietwat halfslachtige liefde voor de natuur bijbrengt, hem een onverantwoordelijke hoeveelheid verantwoordelijkheid geeft, en hoe Ricky zich die verantwoordelijkheid ook doodleuk volledig toe-eigent, op de vlucht voor de overheid racend in een fourwheeldrive. Heerlijk.

Shaun the Sheep Movie

NPO 3, 15.31-16.50 uur.

(Mark Burton en Richard Starzak, 2015) De schapen willen de boer een dagje onder zeil houden, om in zijn huis popcorn te kunnen eten en cowboyfilms te kijken. Een plan dat misloopt, zodat schapen, boer en waakhond Bitzer door allerlei slapsticktoestanden richting grote stad sjezen, in deze fijne speelfilmversie die de Britse animatiestudio Aardman (Wallace and Gromit, Chicken Run) baseerde op hun eigen tv-serie met het gelijknamige schaap. Je hoeft de serie niet te kennen om meteen verliefd te worden op deze strubbelende schaapjes, die elk hun eigen trekjes hebben en toch ook typisch Aardman zijn: zie alleen al de zijwaarts knauwende mondjes.

Champions League

Veronica, 18.00 UUR

Het is erop of eronder voor landskampioen PSV, dat zijn eerste poulewedstrijden verloor van FC Barcelona en Internazionale. Ook tegenstander Tottenham Hotspur is nog puntloos. Willen beide ploegen nog iets betekenen in Europa, dan zal er gewonnen moeten worden.

45 Years

Arte, 20.15-21.45 uur (Andrew Haigh, 2015) 

Kate en Geoff (Charlotte Rampling en Tom Courtenay) staan op het punt om hun 45-jarig huwelijk te vieren. Een groot, perfect feest moet het worden. Maar dan hoort Geoff dat het lichaam van een vriendin, die zestig jaar geleden in een gletsjerspleet verdween, is teruggevonden. Nieuws waardoor het schijnbaar vanzelfsprekende geluk van Kate en Geoff langzaam versplintert, in een feilloos uitgewerkt drama over de geheimen en afgronden van een relatie. Rampling en Courtenay leveren magnifiek en genuanceerd spel, en werden beide bekroond op het Filmfestival van Berlijn. Rampling, menselijker dan ooit, werd ook voor een Oscar genomineerd, maar kreeg het beeldje uiteindelijk niet.

Focus

NPO 2, 20.45 UUR

De strijd tegen tuberculose, de dodelijkste infectieziekte ter wereld, is er eentje die nooit ophoudt. De tuberkelbacterie vindt altijd wel een antwoord op onze antibiotica. In Focus aandacht voor het werk van onderzoeker Matthias Heemskerk (Leids Universitair Medisch Centrum), die blijft zoeken naar nieuwe medicijnen.

Zembla

NPO 2, 21.15 UUR

Reportage over bodemas, het giftige materiaal dat overblijft nadat ons afval is verbrand. De afvalverbranders proberen er nieuwe, bruikbare stoffen uit te winnen, die onder andere worden doorverkocht als bouwmateriaal. Maar waar komt dat spul terecht en wat betekent dat voor het milieu?

De val: 10 jaar na de crisis

CANVAS, 21.10 UUR

In de laatste aflevering uit deze reeks werpt journalist Michaël Van Droogenbroeck een blik op de toekomst. Op zoek naar een antwoord op de vraag waar economen wakker van liggen, komt Van Droogenbroeck uit in Italië, waar een stijgende staatsschuld voor nervositeit zorgt in de rest van Europa.

Amazing Hotels

BBC 2, 22.50 UUR

Gebouwd in opdracht van de koning, is het Royal Mansour in Medina met afstand het meest luxueuze hotel van Marokko. BBC-programmamakers Giles Coren and Monica Galetti draaien mee met het personeel, dat gebruikt maakt van een ondergronds gangenstelsel om hun gasten niet voor de voeten te lopen.

Horizon

BBC 2, 00.15 UUR

In de Canadese Rockies probeert een groep wetenschappers een kijkje te nemen in het hart van een lawine. Twee dagen lang hangt het team een berg vol met sensoren; op dag drie zetten ze een gecontroleerde lawine in gang. Tussendoor horen we verhalen van mensen die een lawine overleefden.