Direct naar artikelinhoud
NieuwsWikipedia

Wikipedia-pagina Nieuwsuur aangepast vanaf ministerie Buitenlandse Zaken: ‘Nieuwsuur spreek je uit als Nieuw zuur’

Nieuwsuur spreek je uit als ‘Nieuw zuur’. Wie maandagavond de Wikipedia-pagina van het actualiteitenprogramma bezocht, stuitte op deze opvallende wetenswaardigheid. Opmerkelijk: de aanpassing was gedaan vanaf een IP-adres dat toebehoort aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het decor in de studio die gebruikt wordt voor de uitzendingen vanNieuwsuur (NOS/NTR).Beeld ANP

‘De naam van het programma wordt meestal uitgesproken als ‘Nieuw zuur’, dus zonder glottisslag en met een stemhebbende ‘z’.’ Zo viel er tussen 20.28 en 20.34 uur te lezen op de Wikipedia-pagina van Nieuwsuur. Was er soms wat frustratie opgerispt bij een ambtenaar die het zat was dat zijn werkgever zo slecht voor de dag komt in het tv-programma? Vorige maand bijvoorbeeld nog onthulde Nieuwsuur samen met Trouw dat Nederland goederen had geleverd aan een rebellengroep in Syrië.

Het ministerie laat weten dat het ‘hier als organisatie niets mee te maken heeft’. Het is niet vast te stellen of iemand van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk is voor de aanpassing, al zijn de eigen netwerken volgens het ministerie niet toegankelijk voor ‘andere apparaten dan die door het ministerie beschikbaar zijn gesteld’.

Het ministerie voegt daaraan toe dat ‘van alle medewerkers professioneel en integer handelen wordt verwacht’. Reden voor een ‘formeel integriteitsonderzoek’ naar het voorval is er volgens de woordvoerder niet. 

Promoteksten

Wikipedia is voor iedereen toegankelijk, maar beheerders waken ervoor dat de internetencyclopedie vol komt te staan met onzinnige of verkeerde informatie dan wel schaamteloze promoteksten. Daartoe houdt het een logboek bij, waarin de aanpassingen per pagina worden vastgelegd. Die van het Nieuwsuurlemma staat geregistreerd op maandagavond 20.28 uur. Lang heeft de bewerker er geen plezier van gehad: een alerte beheerder van Wikipedia had het geintje binnen zes minuten door.

De aanpassing was toen al wel opgemerkt door het twitteraccount @OverheidEdits. Deze bot registreert automatisch welke Wikipedia-pagina’s worden bewerkt door anonieme IP-adressen van overheidsinstanties. Bedenker Koen van Gilst leek het ‘technisch uitdagend’ en ‘in sociaal opzicht interessant’ om bij te houden wat overheden zoal veranderen op Wikipedia. Daarvoor moest hij eerst alle IP-adressen van de overheid verzamelen. Nogal een klus, zegt hij.

Van Gilst noemt de Nieuwsuur-opmerking ‘vrij onschuldig’. Hij heeft er wel meer van dat soort voorbij zien komen de afgelopen jaren, zegt hij. Inderdaad verdienen niet alle aanpassingen een prijs voor stijl, schoonheid of inzet. Maar what's new op internet?

Pedofiel

Zo viel op de Wikipediapagina van Paul de Leeuw op 11 december vorig jaar heel even te lezen ‘dat hij pedofiel is en homo’. Het IP-adres waarmee de bewerking was gedaan, leidt naar de dienst Parkeerbeheer in Amsterdam. En journalist Francisco van Jole was een maand eerder plots gespecialiseerd in ‘seksueel misbruik’ – oorspronkelijk stond er ‘internet’. De aanpassing bleek gedaan vanaf het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ook hier staat niet vast dat medewerkers van beide instanties achter de wijzigingen zitten.

Het meeste geknutsel is echter bedoeld om de encyclopedie vooruit te helpen. Zo haalde een ambtenaar van de gemeente Utrecht op 15 oktober wat verkeerde lidwoorden weg op de pagina over aluminiumfolie en voegde iemand van de gemeentelijke sociale dienst Schiedam een paar ontbrekende regels van het kinderliedje Op een grote paddenstoel toe. Vanaf het ministerie van Infrastructuur en Milieu, in Den Haag, werd toegevoegd dat de plaatselijke voetbalclub FC Kranenburg sinds dit seizoen luistert naar de naam Wateringse Veld Kranenburg.