Direct naar artikelinhoud
NieuwsRode Khmer

Twee kopstukken van Rhode Khmer veroordeeld voor genocide

Twee hoge leiders van de Rode Khmer zijn vrijdag door een tribunaal in Cambodja schuldig bevonden aan genocide. Het is de eerste keer dat kopstukken uit het regime, dat veertig jaar geleden aan de macht was, voor genocide is veroordeeld.

Voormalig Rode Khmer aanvoerder Nuon Chea tijdens de zitting van het Cambodja-tribunaal.Beeld AFP

Het gaat om de 92-jarige partij-ideoloog Nuon Chea, beter bekend als Broeder Nummer 2, en de voormalige president Khieu Samphan (87). Ze zijn door het Cambodja-tribunaal, dat door de Verenigde Naties wordt gesteund, veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid en genocide. 

Nuon Chea is veroordeeld voor genocide op Vietnamezen en de moslimminderheid Cham. Khieu Samphan werd schuldig bevonden aan genocide op Vietnamezen, maar vrijgesproken van dezelfde aanklacht tegen de Cham. De twee werden in 2014 al tot levenslange celstraffen veroordeeld.

De Rode Khmer voerde in Cambodja tussen 1975 en 1979 een communistisch schrikbewind en wordt verantwoordelijk gehouden voor zeker 1,7 miljoen doden. In haar streven tot een utopische landbouwstaat kwamen mensen om door executies, marteling, honger en uitputting. 

Politieke inmenging

Het Cambodja-tribunaal is sinds zijn oprichting in 1997 omstreden. De politieke inmenging is groot. Uit frustratie dienden verschillende aanklagers, rechters en advocaten hun ontslag in. Victor Koppe, de Nederlandse advocaat die Nuon Chea verdedigt, zei twee jaar geleden in een interview met Trouw dat ‘de aanklagers en de rechters er alles aan doen om je op de zitting het leven onmogelijk te maken'.  

Zo werden getuigeninterviews ingediend, zonder dat de getuigen zijn gehoord. Verzoeken van de verdediging van Nuon Chea om getuigen te mogen horen, zijn keer op keer afgewezen. Ook voorkomen de autoriteiten dat vier nog te berechten Rode Khmerleiders door de politie worden gearresteerd. De Cambodjaanse premier Hun Sen, is van mening dat meer rechtszaken tot een burgeroorlog kunnen leiden. Hij vocht in het verleden zelf voor de Rode Khmer.

Correspondent Michel Maas sprak Victor Koppe vorig jaar. Over zijn teleurstelling in het rechtssysteem: ‘Ik ben diep gedesillusioneerd door het recht. Ik moet echt iets radicaal anders gaan doen. Een hondenuitlaatservice in Amsterdam of zoiets.’