Direct naar artikelinhoud
TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 16 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn de tips voor woensdag 16 januari.

James McAvoy in Split.

Split (M. Night Shyamalan, 2016)

Net 5, 20.30-22.45 uur

Split is een redelijk spannende ontvoeringsthriller waarin de belangrijkste rol is weggelegd voor de dader, een man (James McAvoy) met 23 persoonlijkheden. Maar Split is ook de perfecte M. Night Shyamalan-film: een vaardig opgebouwd verhaal op basis van een hoogst eigenzinnig, bovennatuurlijk uitgangspunt, waarmee de Indiaas-Amerikaanse scenarist en regisseur (The Sixth Sense, Unbreakable, Signs) torenhoge verwachtingen creëert zonder de boel tot een bevredigende conclusie te breien.

Oorspronkelijk zou Joaquin Phoenix de hoofdrol spelen in Split, maar hij en de producers konden het niet eens worden over het contract

Het is vooral McAvoy die ondanks het vergezochte uitgangspunt overtuigt. Terwijl hij drie meisjes gevangenhoudt en hij zijn psychiater bewust of onbewust om de tuin leidt, transformeert hij van man met smetvrees tot warme vrouw, van flamboyante modeontwerper tot 9-jarig kind. Het is een rol met een hoog komt-dat-ziengehalte, maar het werkt, ook omdat alle persoonlijkheden uitzien naar de komst van een monsterlijke 24ste identiteit: Het Beest. Het fraaie slot blikt op verrassende wijze terug op een van Shyamalans vroegere films en legt een geweldige bodem voor een vervolgfilm met grote potentie: Glass, de Unbreakable-sequel die vanaf morgen in de bioscopen te zien is.

How to Train Your Dragon, (Dean DeBlois en Chris Sanders, 2010)

RTL 7, 13.30-15.00 uur

Rotbeesten zijn het, de draken die de inwoners van het eiland Berk lastigvallen. Ze zijn hinderlijk en maken alles stuk. Gelukkig wordt Berk bewoond door ruige Vikingen die niets leuker vinden dan draken doden. Alleen de jonge Hiccup heeft moeite met de stand van zaken. Hiccup is een buitenbeentje: geen dommekracht, maar slim en eigenwijs. Juist dat komt van pas als hij op eigen houtje een draak probeert te doden. Disney-animatiefilm How To Train Your Dragon, losjes gebaseerd op een kinderboekenserie van Cressida Cowell, maakt handig gebruik van de tegenstelling tussen de iele Hiccup en zijn horkerige, maar liefhebbende vader. De kern van de film is de moeizame vader-zoonrelatie, ontroerend weergegeven in onhandige dialogen. Minstens zo sterk zijn de scènes waarin Hiccup een gewonde draak leert kennen en ontdekt dat de dieren niet zo kwaadaardig zijn. De voorzichtige toenadering tussen jongen en draak is subtiel in beeld gebracht.

De bende van Oss (André van Duren, 2011)

NPO 3, 20.25-22.20 uur

Het Oss van 1938 was in de ogen van regisseur André van Duren een weinig aanlokkelijke stad. Als er in De bende van Oss al geen vieze rook uit de schoorsteenpijpen van de vleesfabriek komt, dan hangt er wel een onheilspellende mist of regent het ongenadig hard. De titel van de film slaat niet zozeer op een daadwerkelijke misdaadbende, maar meer op de stad en al haar inwoners. Daarin schuilt ook het belangrijkste bezwaar tegen De bende van Oss. Te weinig concentreert de film zich op één protagonist. Weliswaar is dat Johanna (Sylvia Hoeks), die met haar voice-over de film inleidt, maar in de drang naar volledigheid wordt ook de geschiedenis van veel andere personages belicht en afgerond, zodat je bijna zou willen dat van het materiaal een veel langere tv-serie was gemaakt. Dat laat onverlet dat De bende van Oss een mooi beeld geeft van een arme, hechte gemeenschap aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Die saamhorigheid wordt op de proef gesteld wanneer de marechaussee, uit die vermaledijde Randstad, in Oss is neergestreken om onderzoek te doen naar zo’n beetje alle denkbare vormen van misdaad, nadat hun voorman door de lokale onderwereld is geliquideerd. Dat leidt ook tot spanningen binnen die hechte gemeenschap.

Andere tijden special

NPO 2, 21.10 uur

Een reis terug naar de ‘duizelingwekkende jaren’ tussen 1910 en 1920 in een mengelmoes van filmpjes en liedjes uit die tijd. Het zijn in Nederland de jaren van de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van de moderne samenleving met steeds meer auto’s en elektrische straatverlichting.

DWDD University

NPO 1, 21.25 uur

In de laatste van zijn drie colleges over de toekomst bespreekt hoogleraar Robbert Dijkgraaf het groeiende belang van informatie. We leven in een digitale wereld waarin bergen informatie worden verzameld, gebundeld en opgeslagen. Wie heeft er profijt van al die data en wie heeft de macht?

DNA Nys

Één, 21.30 uur

Tweede documentaireserie over de jonge wielrenner en veldrijder Thibau Nys, die in de voetsporen treedt van zijn vader, meervoudig wereldkampioen Sven Nys. Thibau is 15 en maakt de sprong van tweedejaars naar de junioren. Zonder al te veel moeite meldt hij zich aan de top.

Revolution in Ruins

BBC 2, 22.00 uur

Portret van politicus en populist Hugo Chavez (1954-2013). Eind jaren negentig beloofde hij de inwoners van Venezuela een revolutie en hervormde met hulp van oliedollars de gezondheidszorg en het onderwijs. Maar nu is het geld op en zijn miljoenen Venezolanen op de vlucht.

Mother of Beauty

NPO 2, 22.55 uur

Rond de 90 jaar oud zijn ze, de modellen die ooit werkten bij The Blue Book Model Agency. In deze documentaire blikken ze terug op hun hoogtijdagen in het naoorlogse Amerika, toen Blue Book het belangrijkste modellenbureau was en Marilyn Monroe er onder contract stond.

Safta Judith

NPO 2, 23.55 uur

Filmmaker Iris Mimon duikt in de geschiedenis van haar Israëlische oma Safta Judith, die op haar 19de overleed toen ze abortus liet plegen. Nooit hoorde Mimon het complete verhaal, dus reist ze naar Israël, Amerika en Canada om het taboe te bespreken met haar familieleden.