Direct naar artikelinhoud
NieuwsSyrië

Amerikaanse militairen gedood bij aanslag in Syrische stad Manbij; straat vol bloed, puin en brandende auto’s

Vier Amerikaanse militairen zijn woensdag om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag in de Syrische stad Manbij. De verantwoordelijkheid is opgeëist door Islamitische Staat (IS). Enkele weken geleden besloot de Amerikaanse president Donald Trump nog dat hij alle Amerikaanse troepen uit Syrië wil terugtrekken, omdat IS daar zou zijn verslagen.

Een screenshot van een video, gemaakt door activisten, van het restaurant waar de aanslag is gepleegd in de stad Manbij.Beeld AP

Bij de aanslag zijn ook drie Amerikaanse militairen gewond geraakt, aldus een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris. Het is nog onduidelijk hoeveel omstanders zijn omgekomen; zowel de Turkse tv-zender TRT als het Syrische Observatorium melden dat er in totaal zestien slachtoffers zouden zijn gevallen.

De aanslag vond plaats bij een restaurant, waar op dat moment net een patrouille van Amerikaanse militairen langsreed. Volgens IS was deze het doelwit, en heeft een van zijn strijders een bomvest laten ontploffen toen de Amerikanen in de buurt kwamen. Op beelden die door lokale activisten zijn verspreid, is een zwaar beschadigd restaurant te zien, en een straat vol puin, bloed en brandende auto’s.

Een Amerikaanse patrouille in de stad Manbij.Beeld AFP

De stad Manbij wordt bestuurd door een Militaire Raad, waarin de Koerden het voor het zeggen hebben sinds zij Islamitische Staat daar in 2016 met Amerikaanse luchtsteun verdreven. Over de Amerikaanse aanwezigheid daar heeft Washington al tijden ruzie met Navo-bondgenoot Turkije, dat van mening is dat Amerika zich heeft verbonden aan Koerdische ‘terroristen’.

In de strijd tegen het IS-kalifaat zijn de Syrische Koerden al een paar jaar de bondgenoot van Washington, die hen met materieel en militaire adviseurs steunen. Ze hebben stapsgewijs het noorden en oosten van Syrië heroverd op IS, en strijden nu tegen de jihadisten in de laatste dorpen langs de Eufraat aan de grens met Irak die nog in handen zijn van IS. 

De aanslag in Manbij bevestigt de indruk dat IS-strijders zijn ondergedoken, nadat ze hun terrein hadden verloren, en een nieuwe tactiek van aanslagen plegen volgen. Tien dagen geleden blies een zelfmoordterrorist zich op in Raqqa, ooit de hoofdstad van het kalifaat; de weg richting Deir al-Zor is de laatste weken snel onveiliger geworden met aanslagen op auto’s met Koerdische strijders.

Terugtrekken

De aanslag in Manbij komt op het moment dat de Amerikanen aanstalten maken om zo’n tweeduizend militairen terug te trekken die in de regio zijn om IS te bestrijden en lokale veiligheidsdiensten op te leiden. Half december kondigde Trump onverwachts aan deze troepen snel naar huis te willen halen. Dat gebeurde tegen het advies van de legerleiding in. De Amerikaanse minister van Defensie Mattis nam uit onvrede zelfs ontslag.

Gevreesd wordt dat Turkije de Koerdische milities in het noorden van Syrië zal aanvallen, zodra de Amerikanen zijn vertrokken. De Koerden lijken erop uit een akkoord te sluiten met het Assad-regime in Damascus om Ankara ervan te weerhouden een oorlog tegen Syrië te beginnen. President Erdogan suggereerde woensdag dat de IS-aanslag bedoeld was om de VS in Syrië te houden. Als Trump besluit te blijven is dat volgens Erdogan ‘een overwinning voor IS’.

Defensieminister Mattis was laatste veiligheidsventiel

Abrupt trekt president Trump de Amerikaanse troepen terug uit Syrië en halveert hij het aantal manschappen in Afghanistan. En nu verdwijnt met Jim Mattis ook nog de enige man die Trump in het gareel kan houden. Europa moet vrezen voor de veiligheid in haar achtertuin.

Aan de Eufraat bombarderen Amerikanen de laatste resten van IS naar de vergetelheid – of niet?

De strijd om de laatste Syrische dorpen in handen van Islamitische Staat verloopt moeizaam. Ondertussen pleegt de terreurgroep dodelijke aanslagen. De Volkskrant ging met Koerdische commandanten mee naar de plekken waar IS nog standhoudt.