Direct naar artikelinhoud

Trump laat idee van grensmuur, nu fysieke barrière genoemd, nog niet los

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een toespraak vanuit het Oval Office dinsdagavond opnieuw gepleit voor betere beveiliging van de Amerikaanse zuidgrens. Daarbij ging hij niet zo ver dat hij een noodtoestand uitriep – waarop hij vooraf had gezinspeeld. Om de Democraten tegemoet te komen, zei de president dat hij de door hem gewenste muur voortaan een barrière zal noemen.

Donald Trump tijdens de eerste speech uit de Oval Office van zijn presidentschap.Beeld REUTERS

De Amerikaanse overheid ligt al tweeënhalve week plat omdat Trump en de Democraten het niet eens kunnen worden over het overheidsbudget voor de komende maanden. Struikelblok is de door Trump gewenste muur langs de grens met Mexico, zijn meest symbolische verkiezingsbelofte. Ook voor de Democraten is dat een symbool – zodanig dat ze die niet willen financieren.

Vlak voor kerst waren de Democraten en Trump het in principe eens over extra geld voor grensbewaking: 1,2 miljard dollar. Maar Trump schrok daarvan terug na verwijten van zijn harde kern dat hij met zo’n akkoord de belofte van zijn muur niet nakwam. Vervolgens kwamen de partijen in een patstelling terecht.

Nu doet Trump in zijn speech dus alsnog een semantische concessie, maar probeert hij financieel voet bij stuk te houden. En dus vraagt hij om 5,7 miljard dollar voor een ‘fysieke barrière’, die ‘op verzoek van de Democraten van staal zal zijn en geen betonnen muur’.

In een reactie zei een woordvoerder  an de Democratische leidsvrouw Nancy Pelosi dat zij helemaal niet had verzocht om een stalen barrière. Toch moeten de Democraten waarschijnlijk wel iets met de zet van Trump, zeker omdat zij al in 2006 voor een hek langs de zuidgrens met Mexico stemden. Dat hek is deels gebouwd (ruim duizend kilometer van de grens van 3.200 kilometer) en bestaat uit stalen tralies – waar de Democraten destijds dus voor waren. Het verwijt van de Republikeinen is dat de Democraten nu alleen maar dwarsliggen om Trump dwars te zitten.

Trump wil behalve een ‘fysieke barrière’ ook meer grensbewakers, meer technologie om smokkelwaar te detecteren, meer immigratierechters, en ook meer bedden en medische zorg voor migranten. Dat laatste is een reactie op de twee kinderen die in december stierven terwijl ze gedetineerd waren.

Rijtje cijfers

Trump somde een rijtje cijfers op die in zijn ogen de ‘crisis’ aan de grens aantonen: het aantal gearresteerde illegalen in de VS, de doden door drugs, en de duizenden kinderen die ‘illegaal’ en ‘als pionnen’ door ‘meedogenloze’ mensensmokkelaars het land worden binnengebracht (in werkelijkheid vragen de meesten van hen asiel aan). Trump hamerde op het ‘Amerikaanse bloed dat wordt vergoten’ door toedoen van illegalen (ook al zijn illegalen minder crimineel dan Amerikaanse burgers), maar wilde zich ook van zijn humanitaire kant laten zien: ‘Dit is de cyclus van menselijk lijden die ik wil beëindigen.’

Hij stelde dat Mexico ‘indirect’ voor de barrière zal betalen, via extra inkomsten die moeten voortvloeien uit een nieuw handelsakkoord. Dat is echter nog niet goedgekeurd door het Congres, en er is geen normale route waarlangs dat geld naar de federale schatkist zal vloeien.

Ook zei hij dat de barrière ‘zichzelf zal terugverdienen’, onder verwijzing naar de 500 miljard kosten door drugsverslaving in de VS (het laatste bekende cijfer was 193 miljard in 2007, maar dat bedrag zal nu fors hoger zijn). Het is echter onduidelijk of een barrière langs de grens de toestroom van drugs zal indammen (die worden meestal via grensovergangen gesmokkeld), laat staan of die barrière het drugsprobleem zal oplossen.

Naast hem op Trumps bureau, tijdens zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office, stonden zwart-wit foto’s van zijn vader en moeder – die zelf immigrant was. ‘Amerika verwelkomt trots de miljoenen legitieme immigranten die onze maatschappij verrijken en bijdragen aan onze natie’, probeerde Trump te benadrukken dat hij wel voor legale immigratie is. Dat is aan zijn beleid niet te zien: de afgelopen twee jaar werd ook de legale immigratie op veel verschillende manieren ingeperkt.

De crisis aan de Amerikaanse grens

Na de dood van een 8-jarige jongen uit Guatemala pleit het hoofd van Dienst Douane en Grensbewaking (CBP) voor het moderniseren van detentiecentra bij de Amerikaanse grens.

Hoewel de bestorming van de grensmuur mislukte, de nachten koud zijn en het voedsel schaars, houden Midden-Amerikaanse migranten hoop de VS binnen te komen

Onder het motto ‘We want you’ lokt de Mexicaanse deelstaat Jalisco Amerikaanse technologiebedrijven die geraakt worden door het anti-immigratiebeleid van president Trump.