Direct naar artikelinhoud
nieuwshandelsbarrières

China geeft toestemming voor overname Nederlandse chipreus NXP door Qualcomm; NXP spreekt van ‘mosterd na de maaltijd’

De Nederlandse chipproducent NXP kan mogelijk alsnog worden overgenomen door het Amerikaanse Qualcomm, nu de Chinese president Xi Jinping zijn bezwaren tegen de koop mogelijk opzij zet. Maar de kans dat de onderhandelingen weer worden opgestart, lijkt niet groot.

Xi Jinping en Donald Trump ontmoetten elkaar gisteren in de marges van de G20-top in Argentinië.Beeld REUTERS

De hernieuwde Chinese welwillendheid bleek zaterdagavond tijdens een G20-diner in Buenos Aires met Xi en de Amerikaanse president Trump. Tijdens de gesprekken kwamen beide wereldleiders een bevriezing van de huidige handelsbarrières overeen. Xi liet ook weten de overname van NXP mogelijk toe te staan als die opnieuw aan hem wordt voorgelegd. Of daarbij sprake zal zijn van nieuwe Chinese eisen, is niet duidelijk.

Qualcomm was bereid 44 miljard dollar (39 miljard euro) te betalen voor NXP. Hoewel toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa akkoord waren, weigerde China, waar NXP ook actief is, akkoord te gaan. Qualcomm, dat al in 2016 een bod had uitgebracht, brak daarop afgelopen zomer de onderhandelingen af.

NXP is een voormalige divisie van Philips die zich heeft ontwikkeld tot van ’s werelds grootste producenten van chips voor de auto-industrie, met een jaaromzet van bijna tien miljard dollar. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven en is in ruim twintig landen actief. NXP fabriceert onder meer communicatiechips die auto’s met elkaar laten ‘praten’, waardoor ze in de nabije toekomst dichter op elkaar kunnen rijden en elkaar kunnen waarschuwen voor onverwachte obstakels op de weg. 

Werknemers in de Nijmeegse chipfabriek van NXP.Beeld ANP XTRA

Grootste technologieovername

Zowel het Witte Huis als de Chinese staatstelevisie maakten melding van de Chinese opening. De in oktober 2016 aangekondigde koop zou de op één na grootste verkoop van een Nederlands bedrijf zijn geweest na ABN Amro, en de grootste technologieovername aller tijden. Vermoedelijk sneefde de deal door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, die afgelopen zomer in alle hevigheid oplaaide. Kort na het mislukken van de overname liet Peking weten dat de onderhandelingen wat China betreft nog niet voorbij waren. 

De kans dat het alsnog tot een koop komt, lijkt niet groot. ‘Het is mosterd na de maaltijd’, zei een woordvoerder van NXP zondag. ‘De termijn is verstreken.’ Qualcomm heeft inmiddels een boete van 2 miljard dollar aan NXP betaald wegens het afketsen van de deal. Ook heeft de chipproducent ruim 22 miljard dollar van het geld dat bestemd was voor de overname besteed aan de inkoop van eigen aandelen. Of het tot een hernieuwd bod komt, is hierdoor zeer onzeker. ‘We zullen zien wat de toekomst brengt’, aldus de zegsman van NXP. 

Ook Qualcomm liet maandag weten niet meer geïnteresseerd te zijn in een overname. ‘Hoewel we met genoegen hoorden over de opmerkingen van president Trump en president Xi over de eerder voorgestelde overname van NXP, is de deadline voor die transactie verlopen’, aldus het bedrijf. ‘Qualcomm beschouwt de kwestie als afgedaan.’

Een man bouwt aan de stand van chipproducent NXP tijdens de gadgetshow CES in Las Vegas in 2015.Beeld REUTERS

Qualcomm, dat onder meer chips produceert voor smartphones, zou met de overname van NXP zijn activiteiten kunnen uitbreiden naar de automobielindustrie, een sector waar het Eindhovense concern sterk vertegenwoordigd is. Op het gebied van autonoom rijden hoopte NXP gebruik te maken van Qualcomm-chips die voor dit doel zijn ontwikkeld.