Direct naar artikelinhoud
WedstrijdverslagFeyenoord - PSV (2-1)

Bevlogen Feyenoord bezorgt PSV terechte eerste competitienederlaag van het seizoen

Koploper PSV werd op een gure middag in Rotterdam getrakteerd op een terechte 2-1 nederlaag door een bij vlagen bevlogen spelend Feyenoord. Pas in de laatste twintig minuten zette de kampioen serieus aan en kwam het nog tot een treffer via Steven Bergwijn, zowat de enige PSV’er die een behoorlijk niveau haalde.

Sam Larsson neemt de bal over van Tonny Vilhena, Denzel Dumfries moet er achteraan.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Maar veel kansen creëerden de bezoekers niet. Feyenoord trok de zege voor rust naar zich toe, toen het de opponent bejegende zoals het vorig seizoen in het bekertoernooi deed: met veel agressie en overtuiging. Net als toen scoorde Sam Larsson, daarvoor had Nicolai Jørgensen het net gevonden.

Feyenoord was op voorhand de underdog, ondanks het thuisvoordeel. Een week eerder speelde het tegen FC Groningen de slechtste thuiswedstrijd van het seizoen, waar PSV midweeks FC Barcelona uitstekend partij had gegeven. Het is in zo’n situatie vaak volledig verkrampen of direct de juiste energie losmaken bij jezelf. Feyenoord schakelde naar de juiste optie, halverwege de eerste helft had het liefst 85 procent balbezit tegen het afwachtende PSV.

Maar het was vooral uit de tegenstoot waaruit de ploeg van Van Bronckhorst keer op keer levensgevaarlijk was voor rust. Net toen PSV iets van controle dacht te krijgen, sloeg Feyenoord toe. Een afgeslagen aanval werd opgepikt door Larsson ver op zijn eigen helft. Snel was er een tikje op Berghuis die daarna de perfecte dieptepass gaf op Jørgensen. De spits talmde niet en vond vanaf een meter of achttien via de binnenkant van de paal het net.

Steven Bergwijn, Sven van Beek en Jordy Clasie.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Hyena’s

Het bezorgde Feyenoord, dat dit seizoen nauwelijks kon imponeren en bij Ajax een wanprestatie leverde, scheuten zelfvertrouwen. Vijf minuten later lieten liefst drie Feyenoorders hun man los om als hyena’s op Luuk de Jong te jagen waardoor Larsson vrij kon aanleggen. Diens schot zeilde prachtig richting de kruising.

De Rotterdammers stoomden daarna door. Doelpuntenmakers Jørgensen en Larsson kregen beiden nog twee prima schietkansen, maar waren nu minder zuiver in de afronding. Een mislukte pass van St. Juste leverde PSV de enige kans voor rust op, maar Lozano schoot slap voorlangs op aangeven van Bergwijn.

Het was symptomatisch voor heel PSV. Alsof het dubbele programma met zware Champions League-wedstrijden doordeweeks toch te veel krachten heeft gekost van de elf spelers waar coach Van Bommel steevast op vertrouwt. Feitelijk was de enige tegenvaller voor Feyenoord het afhaken van Jørgensen vlak voor rust met een spierblessure.

Van Bommel verving de slappe Pereiro in de rust voor buitenspeler Malen, waardoor Bergwijn in de spits kwam en De Jong daarachter ging spelen. Maar Feyenoord bleef de eerste fase na rust veelal de sterkste op het middenveld en dus de baas op het veld. Tegelijkertijd miste het de stootkracht voorin van Jørgensen en toen ook aanvoerder Clasie na een ruim uur eruit moest met een blessure kwam PSV eindelijk in de wedstrijd.

Dylan Vente en Denzel Dumfries kijken elkaar diep in de ogen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Feyenoord op tandvlees

Het duurde evenwel tot de 73ste minuut tot er een PSV’er voor Feyenoordkeeper Bijlow verscheen. Het was toen wel meteen raak. Feyenoordinvaller Ayoub verloor de bal op het middenveld, PSV brak er snel uit en Bergwijn schoof de bal door de benen van Feyenoorddoelman Bijlow. Kort daarop kwam Bergwijn opnieuw een beetje rechts voor Bijlow uit, maar nu was zijn schot veel hoger waardoor de Feyenoordkeeper redding kon brengen. De kluts daarna werd verstoord doordat er vanuit het publiek een tweede bal het veld in werd gegooid.

Malen kreeg nog kansen maar rondde ongeconcentreerd af. De tank bij Feyenoord liep leeg, maar de ploeg trok de zege op het tandvlees naar zich toe. Feyenoord staat nu tien punten achter PSV, met een wedstrijd minder gespeeld. Ajax, dat eerder op de middag van ADO won, is de koploper, die tot vandaag nog zonder puntverlies was, tot op twee punten genaderd.