Direct naar artikelinhoud
NieuwsGegevens op straat

Student (20) zat achter hack van honderden Duitse politici

Een 20-jarige student heeft bekend achter de hack te zitten van honderden Duitse politici en bekende personen. De hacker zegt spijt te hebben van zijn actie die tot gevolg had dat de persoonlijke informatie van veel parlementsleden op straat belandde.

De hack roept vragen op over het werk van de BSI, de dienst die moet waken over de IT-veiligheid.Beeld Getty Images

De flat van de student, die nog bij zijn ouders woont, in de deelstaat Hessen werd zondag onderzocht, waarna hij werd gearresteerd. Hij zegt dat hij alleen heeft gehandeld. Volgens de politie was hij geen computerexpert.

De hacker, wiens identiteit niet is vrijgegeven door justitie, zegt dat hij handelde ‘uit ergernis over openbare verklaringen van politici, journalisten en bekende personen’. Volgens het OM is er bij de huiszoeking geen materiaal gevonden dat erop duidt dat hij een duidelijk politiek motief had en aanhanger was van een bepaalde partij. De computer die hij had gebruikt, verborg de student vrijdag in allerijl nadat de hack wereldwijd nieuws was geworden. 

De student werd maandag weer vrijgelaten omdat er niet genoeg gronden zijn om hem vast te houden. Op het illegaal verkrijgen van informatie staat in Duitsland een celstraf van maximaal drie jaar. Maar zijn straf zal zeker lager uitvallen omdat hij zal worden berecht volgens het jeugdstrafrecht. Ook zal meewegen dat de hacker volledig meewerkte aan het onderzoek. Volgens woordvoerder Georg Ungefuk van het OM leek hij zich er niet bewust van te zijn wat voor gevolgen de hack heeft gehad.

De hack was een van de grootste ooit in Duitsland. Onder de slachtoffers was bondskanselier Merkel. De linkse partij Die Linke bevestigde dat ook hun fractievoorzitter in het parlement, Dietmar Bartsch, een van de slachtoffers was. Opvallend was dat de rechts-populistische AfD als enige partij in het parlement niet werd getroffen door de hack. Het is nog onduidelijk wanneer de hack precies begon.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitteraccount

Door de hack kwam veel persoonlijke informatie van Bondsdagleden en lokale politici op straat te liggen. Het ging onder andere om telefoonnummers, adressen, creditcardgegevens en correspondentie. In zo’n zestig gevallen werden volgens het OM zeer persoonlijke gegevens openbaar gemaakt.

De gehackte informatie werd via een Twitteraccount online gezet. Pas vorige week werd duidelijk dat de gegevens waren gepubliceerd. Het account werd daarna verwijderd. 

De hack roept vragen op over het werk van de Duitse dienst die moet waken over IT-veiligheid en de veiligheidsdiensten. Een parlementslid trok begin december aan de bel na verdachte activiteiten op zijn mailaccount en socialemediakanalen, maar de dienst dacht toen dat het om een incident ging.

Onder de documenten bevinden zich ook sollicitaties, persoonlijke brieven, ledenlijsten en interne correspondentie van politieke partijen. Sommige stukken zouden al meer dan een jaar oud zijn.

Volgens OM-woordvoerder Georg Ungefuk was de student zo behulpzaam, dat hij politie en justitie ook hielp bij andere zaken op het gebied van cybercriminaliteit.Beeld EPA