Direct naar artikelinhoud
EconomieVier vragen

Komt er straks nog geld uit de pinautomaat nu grootste geldvervoerder faillissement aanvraagt?

Een geldloper van SecurCash haalt geld op bij winkels in Maastricht.Beeld Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

Het doek is gevallen voor de grootste geldvervoerder van Nederland, SecurCash. Wat betekent dat voor het Nederlandse betalingsverkeer? Vier vragen.

1) Wat is er aan de hand bij de grootste geldvervoerder van Nederland?

SecurCash heeft woensdag faillissement aangevraagd. Dat meldt het bedrijf op zijn website. SecurCash verzorgt 450 duizend geldtransporten per jaar, en haalt de euro's onder meer op bij grote winkelketens als Gamma, Intertoys en Kruidvat. Het bankroet komt niet geheel onverwachts. Vorig jaar maakte SecurCash bekend een op de drie banen te schrappen. Bij die bezuinigingsoperatie gingen de vestigingen in Amsterdam en Houten dicht, inclusief de munt-telcentrale. In 2015 nam de dochteronderneming van het Duitse Wincor Nixdorf het noodlijdende Brink’s Nederland over. Ook dat stond aan de rand van een faillissement.

2) Komt er straks nog geld uit de pinautomaat?

SecurCash speelt een cruciale rol in het Nederlandse betalingsverkeer. De Nederlandsche Bank zou er volgens berichtgeving in de Telegraaf de afgelopen weken dan ook alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat geldautomaten als gevolg van een plotseling faillissement leeg raken en kassa’s overvol. Om paniek te voorkomen tijdens de feestdagen, moesten de betrokken partijen zwijgen over de situatie.

Curator Marc Udink mikt nu op een doorstart. Ook probeert hij geld te vinden om, na een onderbreking van twee dagen, vanaf vrijdag weer geld van en naar winkels te rijden. De ruim driehonderd werknemers kunnen in dat geval voorlopig nog aan het werk blijven. ‘Het streven is om in de eerste vier weken van 2019 de reguliere diensten te verlenen’, meldt SecurCash op zijn website. Bovendien worden de geldtransporten van SecurCash naar pinautomaten buiten het faillissement gehouden. Mogelijk nemen de laatste twee overgebleven concurrenten, G4S en RCCS, begin februari een deel van de activiteiten over. Dat laatste bedrijf zegt hierover benaderd te zijn door DNB.

3) Is er een verband met het teruglopende gebruik van cash geld?

Het ophalen en verwerken van contant geld is inderdaad een krimpsector. Nederlanders betalen al jaren steeds minder met cash. In plaats daarvan zijn we massaal gaan pinnen. Afgelopen jaar brak het aandeel pinbetalingen voor het eerst door de grens van gemiddeld 60 procent. Jongeren betalen zelfs nog minder dan één op de vier van hun aankopen contant. Toch is die betaaltrend niet de enige oorzaak van de problemen bij SecurCash. Het bedrijf zou kampen met forse schulden. Bovendien is de druk op de tarieven groot.

4) Wat is de rol van de banken?

De Nederlandse banken behoren indirect tot de belangrijkste klanten van SecurCash. Dat verzorgt namelijk een belangrijk deel van de geldtransporten van Geldservice Nederland. Die in 2011 door ING, Rabobank en ABN Amro opgerichte organisatie telt en sorteert al het contante geld van de banken.

Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn tussen de geldtransporteurs en de banken. Brink’s Nederland, dat in 2015 samenging met SecurCash, verloor de Rabobank deels als klant aan Geldservice Nederland. De transporteur vond dan ook dat de banken zich op die manier schuldig maakten aan kartelpraktijken. De Autoriteit Financiële Markten wees een klacht hierover af. Weliswaar kan de bancaire samenwerking de concurrentie beperken, maar de nadelen wogen volgens zowel de toezichthouder als de rechter niet op tegen de efficiëntievoordelen. Zo hoeven er niet langer drie halflege geldauto’s naar elke afzonderlijke bank te rijden. Jaarlijks levert dat een besparing van tientallen miljoenen euro’s op. Vanaf volgend jaar gaat Geldservice Nederland ook alle geldautomaten gezamenlijk beheren. Die worden dan geel, met als logo een smiley.

Meer lezen?

Nederland is Europees koploper digitaal betalen in de eurozone. Maar onderschatten we de voordelen van contant geld niet?

Geldautomaten ING, ABN Amro en Rabobank maken plaats voor knalgele ‘Geldmaat’