Direct naar artikelinhoud

Forse economische groei in vierde kwartaal

De Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal sterk gegroeid. De groei kwam uit op 0,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2013. Ook in vergelijking met een jaar geleden is de economie met 0,7 procent in omvang toegenomen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt.

Klanten winkelen in de nieuwe Primark in Zoetermeer

De groei is daarmee hoger dan verwacht. 'Na een bescheiden groei in de voorafgaande kwartalen zet het herstel van de Nederlandse economie daarmee versneld door', meldt het CBS. De economie groeit nu harder dan in Duitsland en Frankrijk.

Minister Kamp van Economische Zaken is blij met de cijfers. 'De groeicijfers zijn zonder meer bemoedigend. Een hogere groei voor 2014 dan een half procent ligt zeker binnen de mogelijkheden. Het is positief dat bedrijven meer investeren. We zitten weer op de goede weg', aldus Kamp. De goede cijfers zijn voor Kamp geen reden om de aangekondigde bezuinigingen door het kabinet af te zwakken. Nederland geeft nog altijd meer uit dan er binnen komt, aldus de minister op Radio 1.

Verder zei Kamp: 'Het bedrijfsleven heeft ons er doorheen getrokken. De groei is ingezet en zet door.' Hij wijst er op dat Nederland het nu beter doet dan Frankrijk en Duitsland. Kamp is opgetogen over de stijging van 5 procent in de agrarische export en ook de industriële productie gaat goed omhoog, met meer afzet in het buitenland. 'Er zijn bedrijven die mogelijkheden zien, die pakken en ons er weer uit trekken.'

Consumptie blijft dalen
De investeringen en de uitvoer namen het afgelopen kwartaal toe in vergelijking met het laatste kwartaal van 2012. Respectievelijk met 5,3 en 0,4 procent. De consumptie door huishoudens en door de overheid nam nog wel af: consumenten gaven 0,8 procent minder uit, de overheid 0,6 procent. De consumptie door huishoudens daalt nu al drie jaar op rij. Wel werd er iets meer uitgegeven aan kleding, meubels en auto's.

Er zijn 8.000 banen minder dan een kwartaal ervoor. In het derde kwartaal was de afname veel sterker met 41.000 banen. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2012 zijn er 134.000 banen verloren gegaan.

 
Over heel 2013 kromp de economie nog met 0,8 procent.

Vacatures
Het aantal openstaande vacatures in Nederland is in het vierde kwartaal wel toegenomen tot 97.000. Dat zijn er 3000 meer dan een kwartaal eerder. Het is het tweede kwartaal op rij waarin het aantal vacatures steeg. De toename is volgens het CBS geheel toe te schrijven aan de particuliere bedrijven. Bij nagenoeg alle sectoren was er sprake van een lichte stijging. Alleen bij financiële instellingen daalde het aantal vacatures, terwijl dat bij de overheid gelijk bleef.

In november meldde het CBS dat de economie in het derde kwartaal van 2013 was gegroeid met 0,1 procent, later naar boven bijgesteld tot 0,2 procent. Voor het eerst sinds halverwege 2012 was er weer een kwartaal met groei. Nederland had de recessie achter zich gelaten.

Over heel 2013 kromp de economie nog met 0,8 procent. Er werd 1,3 procent meer geëxporteerd, maar 0,5 procent minder ingevoerd. Ook werd er 4,9 procent minder geïnvesteerd. De consumptie door huishoudens was 2,1 procent lager, de consumptie door de overheid 0,7 procent. 'Gemiddeld over heel 2013 waren er 138 duizend werknemersbanen minder dan in 2012. Nog niet eerder was er in één jaar tijd zo'n forse daling van de werkgelegenheid', meldt het CBS.

De economie mag dan volgens het CBS langzaam weer aan het groeien zijn, de gemiddelde werknemer merkt daar nog maar weinig van, zegt Maurice Limmen, voorzitter van vakcentrale CNV, in reactie op de gepubliceerde groeicijfers. 'Het aantal banen is gedaald en werknemers durven nog steeds niks uit te geven. We spreken van een baanloze groei van de economie, dat is een nachtmerrie voor werknemers. Pas als er meer banen komen, kan de economie echt groeien', stelt de werknemersvoorman.

 
Nog niet eerder was er in één jaar tijd zo'n forse daling van de werkgelegenheid