Direct naar artikelinhoud

Seine treedt buiten haar oevers: bewoners woonboten geëvacueerd en Parijse metrostations dicht

Het leven op de Seine, de rivier die Parijs in tweeën deelt, is woensdag tot stilstand gekomen door de hoge waterstand. De rondvaartboten van de Bateaux Mouches liggen roerloos in het water, omdat ze niet meer onder de bruggen door kunnen. Restaurantboten zijn leeg, sommige met dichtgetimmerde ramen. De loopplanken van de woonboten zijn opgehaald en hangen nutteloos in de snelstromende, modderbruine rivier.

De Franse hoofdstad kampt al sinds begin deze maand met wateroverlast, waardoor een aantal straten vlakbij de rivier zijn afgesloten.Beeld afp

De boten zijn niet meer vanaf de wal bereikbaar, de bewoners zijn geëvacueerd. Op één na, de 80-jarige Nederlandse kunstschilder Frans Schuursma. 'Een kapitein verlaat nooit zijn schip', zegt hij, staande op het achterdek van de Julia, terwijl zijn imposante grijze haardos in de wind wappert.

Sinds zondag zit hij vast op de Julia, een mintgroene klipper die zo'n 130 jaar oud is. Hij rekent erop dat het nog wel weken kan duren. 'Ach, het went wel. Ik lig al veertig jaar in Parijs en heb dit al vier keer meegemaakt', zegt hij. Schuursma zag het hoogwater aankomen en heeft flink voorraad ingeslagen. Af en toe gooit een vriend brood en andere etenswaar vanaf de voetgangersbrug Passerelle Debilly op het dek.

Anders dan zijn buren wil hij per se aan boord blijven. 'Zij liggen veel beter dan ik. Hier is de stroming heel sterk, omdat ik zo dicht bij de pilaren van de brug lig. Ik moet alles goed in de gaten houden en af en toe de kabels laten vieren, anders kan het schip op de wal belanden', zegt hij.

Fabriek onder water

Na weken van hevige regenval is de Seine buiten zijn oevers getreden, net als in 2016. De laaggelegen kades langs de rivier zijn ondergelopen. Waar anders voetgangers flaneren, zwemmen nu eendjes. Straten en tunnels zijn gesloten voor het verkeer, zeven stations van de regionale metro RER kunnen niet gebruikt worden. Het Louvre sloot een kelder met islamitische kunst en bereidt zich voor op de evacuatie van kunstwerken, net als in 2016. Ook andere musea hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Quai de Branly, voor niet-westerse kunst, heeft al de werken geselecteerd die met voorrang in veiligheid gebracht moeten worden als het water verder stijgt.

Januari was de meest regenachtige maand sinds 1900: er viel vijf keer zo veel neerslag als normaal. In Parijs staat het water nu meer dan 5 meter hoog. Naar verwachting zal de hoogste waterstand van 2016, 6,1 meter, vrijdag of zaterdag worden bereikt of zelfs iets gepasseerd. Dat is overigens nog altijd een stuk lager dan in 1910, toen het water een hoogte van 8,6 meter bereikte en een deel van het centrum van Parijs blank kwam te staan.

Bewoners van Villeneuve-Saint-Georges moeten zich per roeiboot verplaatsen.Beeld afp

Graadmeter voor de waterstand is de Zouaaf, een beeld van een Noord-Afrikaanse soldaat aan de Pont de l'Alma. Als de Zouaaf natte voeten heeft, staat het water hoog. Op dit moment staat hij tot zijn knieën in het water, maar in 1910 kwam het water tot zijn schouders. Helemaal zuiver is de vergelijking niet, omdat het beeld bij een renovatie in 1974 werd verplaatst.

Ook buiten Parijs stijgt het water. In Villeneuve-Saint-Georges werden enkele buurten geëvacueerd vanwege de stijging van Marne. Het leger werd ingeschakeld. In het departement Seine-et-Marne zijn 24 wegen gedeeltelijk ondergelopen. De grootste problemen doen zich voor in Oost-Frankrijk, waar tientallen dorpen zijn overstroomd. In de Jura bleven scholen dicht omdat schoolbussen niet konden rijden. PSA (Peugeot-Citroën) in Sochaux heeft de productie stilgelegd, omdat de fabriek van toeleverancier Faurecia onder water is gelopen.

In de Elzas verdronk een 60-jarige vrouw toen zij naar het hoge water stond te kijken, uitgleed en in de rivier de Bruche terecht kwam. In 2016 kwamen vier mensen om het leven. De materiële schade bedroeg destijds 1,4 miljard euro.

De kades langs de Seine in Parijs zijn ondergelopen.Beeld afp