Direct naar artikelinhoud
nieuws‘gilets jaunes’

Gele hesjes: meer demonstranten op de been dan voorbije weken, relschoppers dringen ministerie binnen

De eerste demonstratiedag van de gele hesjes in 2019 heeft in Frankrijk zaterdag vijftigduizend mensen op de been gebracht. Daarmee is de daling van het aantal betogers gekeerd. Dat is een tegenvaller voor de regering-Macron, die hoopte op het einde van de beweging.

en
Een demonstrant op een barricade in Parijs, zaterdag.Beeld AFP

Met terugwerkende kracht lijkt het vooral aan de feestdagen te danken dat de demonstraties de laatste weken op een lager pitje stonden. Vorige week kwamen er 32 duizend mensen op af. De opkomst zaterdag was wel bescheiden in vergelijking met het aantal betogers op de eerste protestdag (280 duizend) in november.  

De protesten in de hoofdstad, waar 3.500 mensen op de been waren, gingen opnieuw gepaard met vandalisme en geweld. Regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux moest door een achterdeur uit zijn kantoor ontsnappen toen een groep ‘gele hesjes’ was binnendrong op de binnenplaats van het ministerie voor Relaties met het Parlement, het overheidsgebouw waar hij werkt. De demonstranten hadden met een heftruck de deur opengebroken. Op de binnenplaats braken ze een aantal ruiten en beschadigden ze auto’s. 

Relschoppers in gele hesjes zouden ook geprobeerd hebben om bij andere ministeries naar binnen te komen, maar dat is niet gelukt. Volgens Griveaux was niet hijzelf het doelwit van de betogers, maar ‘de Republiek en haar instituten’.

Ook op andere plekken in de hoofdstad liepen de protesten uit de hand. Onder andere langs de Seine, bij het parlementsgebouw en het museum d’Orsay zette de politie traangas in. Er werd een restaurantboot op de Seine in brand gezet, en op verschillende plaatsen werden er barricades opgeworpen met brandende brommers en vuilnisbakken.

Twitter bericht wordt geladen...

Bokser

Op een voetgangersbrug, in het centrum van de stad, kwam het tot een confrontatie tussen de politie en een groep demonstranten. Beelden van één demonstrant die op de vuist gaat met een politieman gingen via sociale media rond: hij weet een hele groep agenten met geweld terug te dringen. Op een andere video schopt hij een politieman die op de grond ligt tegen het hoofd. Enkele uren later twitterde politievakbond SCPN dat de identiteit van de man is achterhaald en dat hij een professionele bokser blijkt te zijn. ‘Voor een bokser heeft u weinig respect voor de regels. Wij zullen u de regels van het strafrecht leren kennen.’

Op sociale media circuleert ook een video uit Toulon waarop te zien is hoe een agent rake klappen uitdeelt aan een aantal betogers. Een man zonder geel hesje die ogenschijnlijk rustig tegen een muur leunt, wordt door de agent een aantal keer hard op zijn hoofd geraakt. Volgens de politieman en de openbaar aanklager was het optreden ‘proportioneel’, maar veel Fransen zien in de beelden een voorbeeld van excessief politiegeweld tegen demonstranten.

Behalve in de Franse hoofdstad gingen mensen in onder andere Marseille, Bordeaux, Toulouse en Lyon ook de straat op, meldt de krant Le Parisien, en ook in deze steden vonden ongeregeldheden plaats. President Emmanuel Macron veroordeelde het geweld en drong wederom aan op ‘een debat, en een dialoog’. Hij zal half januari een brief sturen naar alle Fransen als aftrap van een nationaal debat over zijn beleid.

Lees verder onder de tweets

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Stijgende kosten levensonderhoud

Mensen demonstreren tegen de stijgende kosten van hun levensonderhoud, maar vooral tegen de regering en president Macron, omdat deze volgens de ‘gele hesjes’ alleen oog heeft voor de belangen van de elite, en zich niets zou aantrekken van het gewone volk. De beweging schreef voorafgaand aan het protest in een open brief aan Macron dat de ‘hesjes’ bereid zijn ‘nog veel verder te gaan’.

Eerder deze week werd het boegbeeld van de Franse protestbeweging, Eric Drouet, korte tijd vastgehouden vanwege een demonstratie waar geen toestemming voor was gevraagd. Drouet, een vrachtwagenchauffeur die dezer dagen niet uit de Franse media is weg te slaan, verklaarde na zijn vrijlating dat hij zich opzettelijk had laten inrekenen om te laten zien ‘dat we niet vrij zijn’. Hij noemde zijn arrestatie ‘een politieke actie’. 

Demonstranten in Rouen, Normandië.Beeld AFP
De politie vuurt traangas af naar betogers in Rouen.Beeld AFP
En demonstrant in Parijs.Beeld AFP
Stijgende kosten levensonderhoud
Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...