Direct naar artikelinhoud
reportagePrijzen nieuwbouw

‘Oud-buurtgenoten verzuchten: had ik de sprong naar een nieuwbouwhuis ook maar gemaakt’

John Zwinkels en Miriam Zwinkels-Broch aan het werk in de voortuin van hun nieuwe huis in de wijk Woerdblok in Naaldwijk.Beeld Raymond Rutting/ de Volkskrant

Nieuwbouw wordt steeds duurder en de productie van nieuwe huizen hapert. Een van de gemeenten die het afgelopen jaar de meeste nieuwbouw neerzetten, is Westland. Ook stegen de prijzen daar harder dan gemiddeld. 

Miriam Zwinkels-Broch (37, lerares en coördinator bewegingsonderwijs) woont precies op de grens tussen nieuwbouw en nieuwbouw die binnenkort wordt opgeleverd. Met haar man John – logistiek planner van beroep – en hun twee jonge kinderen betrok zij een jaar geleden een hagelnieuw huis aan de Tanamihof in Naaldwijk. Nog dit jaar krijgen ze nieuwe buren; op het perceel naast hen verrijst alweer het volgende nieuwbouwhuis.

Het gezin Zwinkels-Broch behoort tot de ‘doorstromers’ op de woningmarkt, een belangrijke groep onder de kopers van nieuwbouwhuizen. Tien jaar geleden kochten zij hun eerste huis. Vervolgens stegen de huizenprijzen en daalde de rente op hypotheekleningen. Toen hun wijk opnieuw zou worden uitgebreid, grepen zij hun kans. Met de winst op hun oude huis (‘dat was in drie dagen verkocht’) en een lagere rente kochten zij hun huidige woning. De woonlasten bleven gelijk, maar ze kregen er een groter huis voor terug. De woning in jarendertigstijl is niet alleen breder en hoger, de achtertuin is met 16 meter ook flink dieper.

De lerares en logistiek planner zijn nog steeds dolblij met de overstap. Zwinkels-Broch: ‘Het is natuurlijk alleen maar materie, zo’n huis, maar heel eerlijk: ik ben er trots op.’ Af en toe spreekt zij nog oud-buurtgenoten die verzuchten: ‘Had ik die sprong ook maar gewaagd’. Ook hun huizen zijn duurder geworden, maar de nieuwbouwhuizen stegen nog veel meer in prijs. Dat maakt een hink-stap-sprong op de woningmarkt als die van de familie Zwinkels inmiddels dus minder makkelijk.

Vechten om ruimte

De wijk waar de familie Zwinkels woont, ligt aan de westkant van Naaldwijk, tegen een van de oudere kassengebieden van hun gemeente Westland. In de streek tussen Den Haag en Hoek van Holland is het vechten om ruimte. De gemeente wil meer nieuwbouwhuizen, want het aantal inwoners – nu ruim 100 duizend – mag nog flink groeien. Tegelijkertijd wil ze zoveel mogelijk glastuinbouwbedrijven behouden, die zijn onmisbaar voor de werkgelegenheid in het gebied. In die tweestrijd wordt grond steeds duurder en de huizen dus ook, vertelt wethouder ruimtelijke ordening Cobie Gardien (LPF Westland).

Nieuwbouw in de wijk Woerdblok in Naaldwijk.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Westland behoort tot de gemeenten waar vorig jaar naar verhouding de meeste woningen werden bijgebouwd, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het waren er 897, een groei van 2,1 procent. Dat is meer dan het dubbele van de nationale aanwas van nieuwe woningen. In Westland is ook de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning bovengemiddeld. Landelijk gezien kost een nieuwbouwhuis gemiddeld 361 duizend euro, volgens makelaarsvereniging NVM. In Westland is dat 380 duizend euro.

De nieuwe buren van het gezin Zwinkels betalen tussen de 320 duizend en 590 duizend euro voor hun woning in aanbouw. Vrijwel alle zeventig huizen zijn verkocht. Daarbij worden geen cadeautjes meer uitgedeeld, ziet een overbuurman van de familie, politieman Gert-Jan Bremmer. Hij kocht zijn woning vier jaar geleden. ‘Dat was in het staartje van de crisis. Als koper werd je over de streep getrokken met extra’s als vloerverwarming op iedere verdieping en een extra grote uitbouw. Dat zie je nu niet meer gebeuren.’

Inhaalslag

De bouwwoede in de gemeente is een inhaalslag, zegt wethouder Gardien. Tijdens de crisis werden veel projecten stilgelegd. Nu de economie is aangetrokken, gaat het weer ‘vol gas’. Over tien jaar moet Westland er zelfs nog eens achtduizend koop- en huurwoningen bij hebben. Soms ligt er nog bouwgrond braak, op andere plekken wordt gehoopt verouderde kassen te kunnen vervangen door woningen. Projectontwikkelaars lopen de deur plat bij de oudere glastuinbouwers met dito kassen; allemaal azen zij op nieuwe woningbouwlocaties.

Makelaar Monique Strik wordt een van de nieuwe buren van het gezin Zwinkels. Haar kantoor Rijnstroom begeleidt de verkoop van de nieuwbouw in de buurt en zelf kocht zij een twee-onder-een-kapwoning. Er zijn alleen nog wat huizen in de hoogste prijsklasse te koop. Dat 60 procent van de kopers uit Naaldwijk komt – en van hen de helft uit dezelfde buurt – bewijst volgens haar hoe geliefd de wijk is. ‘Dat komt door het type huizen, maar ook door de nieuwe toegangsweg en de aanwezigheid van een basisschool.’

Projectontwikkelaars als Weboma, de onderneming die ook het huis van makelaar Strik in de markt zette, kunnen voorlopig vooruit in het Westland. ‘Misschien is er alleen wat afvlakking van de vraag in het allerhoogste prijssegment’, zegt Weboma’s verkoopmanager Armand Aspeslagh. ‘De druk op het middensegment is enorm en ook de vraag naar appartementen is heel groot. Een project van ons van 42 appartementen in Poeldijk in Westland was zo verkocht, terwijl dat niet ging om de laagste prijsklasse. De kopers hadden een gemiddelde leeftijd van 62 jaar; veelal senioren die weer een woning achterlieten. Dat is dus heel goed voor de doorstroming op de huizenmarkt.’

Dat in Westland nu vooral duurdere woningen worden opgeleverd, is volgens wethouder Gardien een gevolg van bouwafspraken uit het verleden. Voor de komende jaren wordt een nieuwe koers uitgezet. ‘De gemeenteraad heeft net een motie aangenomen dat we meer moeten gaan bouwen voor middeldure huur. Zodat we het woningaanbod kunnen verruimen voor alle groepen in Westland.’

Plannen lijken te hoog gegrepen

Het kabinet wil dat Nederland ieder jaar 75 duizend woningen bijbouwt, net zolang tot het aantal woningen is toegenomen van 7,7 miljoen tot 8,7 miljoen. Dat aantal lijkt moeilijk te halen. In 2018 zijn er ‘slechts’ 66 duizend woningen bijgebouwd. De vereniging van bouwondernemers NVB voorspelt ook nog eens een sterke afname van de bouwproductie.

Hoe komt het dat de prijzen van nieuwbouwwoningen zo sterk stijgen? Lees hier welke acht factoren daartoe bijdragen.