Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tipsZondag 6 januari

De Volkskrant film- en tv-selectie voor zondag 6 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zondag zien.

en
Gijs Naber als Holleeder in Judas.

Judas
RTL 4, 22.00 uur

Serie naar het veelgelezen boek. Astrid Holleeder besluit haar broer Willem, die de familie in een ijzeren geweldsgreep houdt, aan justitie uit te leveren. Rifka Lodeizen is Astrid, Gijs Naber, die in De Heineken ontvoering Cor van Hout was, kreeg een neus voor de rol van Willem.

Andere tijden sport
NPO 1, 22.05 uur

Het verlangen naar een Elfstedentocht is net zo’n traditie als de Tocht der Tochten zelf. In 1996 was Nederland weken in de ban van ‘windwakken’ en ‘ijstransplantaties’ en werd naar ijsmeester Kroes gekeken als was hij een priester die verlossing kon brengen. Op het nippertje werd de tocht afgeblazen.

Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië
NPO 2, 20.15 uur

Toen journalist Sinan Can toestemming kreeg om door Saoedi-Arabië te reizen, van Djedda tot Mekka, leek alles daar nog de liberale kant op te gaan. Maar toen werd Jamal Khashoggi vermoord. Hoe reageerden de Saoedi’s op de moord? Waren die hervormingen loze beloften of is Saoedi-Arabië toch aan het veranderen?

Argos tv: Medialogica; xi xi wat jij niet ziet
NPO 2, 21.05 uur

Nog een onvrij land voor journalisten, nog meer China. Het is ingewikkeld om als journalist in China te werken. Volgens Tom Van de Weghe van de VRT is zelfcensuur onvermijdelijk. ‘Je kunt kritische berichten brengen maar je moet dat afwisselen met positieve geluiden.’

Toen mijn vader een struik werd (Nicole van Kilsdonk, 2016)
NPO 3, 09.00 uur

Het land waar Toda (10) woont, belandt in een burgeroorlog, waarna ze een lange, gevaarlijk weg aflegt om bij haar over de grens wonende moeder te komen. Na Patatje Oorlog slaagt Nicole van Kilsdonk er met deze knap vertolkte Joke van Leeuwen-verfilming opnieuw in de gevolgen van een oorlog te vertalen naar het kinderperspectief, waarbij licht absurdisme en realisme hand in hand gaan.

It (Tommy Lee Wallace, 1990)
SBS 9, 20.30 uur

Hoewel Tim Curry als de cultmonsterclown Pennywise terecht veel aandacht opeist (de jonge Zweed Bill Skarsgård kon zijn angstverschijning in de recente remake, waarvan komende zomer het tweede deel verschijnt, nauwelijks benaderen), gaat de film eigenlijk over de zeven sukkelaars (zes jongens en één meisje) in het Amerikaanse slaapstadje die het moordzuchtige wezen verslaan. Ze sluiten een pact: mocht het monster ooit weer verschijnen dan slaat het groepje opnieuw de handen ineen. Dertig jaar later moeten de hoofdrolspelers opnieuw hun kinderangsten overwinnen, waarmee de film tussen enkele platte griezelscènes door de vraagt stelt of écht volwassen worden eigenlijk wel mogelijk is.

While We’re Young (Noah Baumbach, 2014)
BBC 2, 23.50 uur

Ben Stiller speelt Josh, een ingedutte documentairemaker. Hij en zijn vrouw Cornelia (Naomi Watts), veertigers in New York, zijn er nog lang niet klaar voor om als oud te worden beschouwd. Wanneer de hippe student Jamie (Adam Driver) zijn werk blijkt te bewonderen, leeft Josh op; binnen de kortste keren sluiten hij en Cornelia vriendschap met Jamie en zijn vrouw Darby (Amanda Seyfried). Maar regisseur Baumbach maakt in zijn achtste film duidelijk dat die vriendschap slechts een lapmiddel is voor een gefnuikt bestaan. Baumbach bewijst opnieuw dat hij goed kan observeren: zowel de hipsters als de onzekere veertigers zijn knap getroffen.