Direct naar artikelinhoud
film- en tvtipsvan woensdag 7 november

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 7 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

en
La bete humaineBeeld geen

La bête humaine (Jean Renoir, 1938)
Arte, 22.10-23.45 uur.

Aan een meesterwerk hoeft geen diepe gedachte ten grondslag te liggen. La bête humaine, Jean Renoirs weergaloze afdaling in de menselijke ziel ontstond nadat de regisseur door producer Robert Hakim was gevraagd een film over locomotieven te maken. Het schijnt dat hoofdrolspeler Jean Gabin zin had ook eens zelf zo’n ding te besturen. Inderdaad zien we hem dat twee keer doen: aan het begin en aan het einde van de film. En dan dus niet in de studio, maar echt op het spoor, in een trein die met enorme vaart door het Franse landschap raast.

Tussen die twee scènes ontvouwt zich beetje bij beetje een verschrikkelijk drama, dat machinist Jacques (Gabin) al vanaf het begin op zichzelf ziet afkomen. Generaties van alcoholistische voorouders hebben zijn brein verzwakt en zijn bloed vergiftigd, waardoor hij op onvoorspelbare momenten nagenoeg onbedwingbare aanvallen van moordzucht krijgt. Dat moet een keer zijn tol eisen, weet Jacques, en dat weet je als kijker óók. Zeker wanneer Jacques op nogal lugubere wijze in aanraking komt met de mooie, maar fatale Séverine (Simone Simon, die na haar rol vertrok naar Hollywood, waar ze als een van de weinige Franse actrices uit die tijd naam maakte).

Renoir begaat met zijn bewerking van Émile Zola’s fatalistische roman een heel precieze weg tussen dichterlijkheid en realisme. Kijk bijvoorbeeld naar de scène waarin Jacques bijna zijn nichtje aanrandt en wurgt en hij vervolgens moedeloos het weiland in loopt. Renoir filmt hem op afstand, met veel ruimte voor de hemel; in plaats van als een bevrijding werkt die overvloed aan lucht en wolken benauwend, puur doordat Renoir zo abrupt van close-ups op totaalshots overschakelt. Jean Gabin houdt zijn acteerwerk al net zo mooi in balans, met gestileerde gebaren en een dictie die dan juist weer heel bedeesd is. Alsof hij doodkalm de in hem borrelende agressie beteugelt.

Illang: The Wolf Brigade, (Kim Jee-woon, 2018) 
Netflix

Het is 2029 en de beide Korea’s zijn ten gevolge van buitenlandse spanningen weer herenigd, een controversiële keuze waarvoor een geavanceerde militaire eenheid in het leven is geroepen om de orde op nationaal niveau te bewaken. In de praktijk is er een soort nieuwe burgeroorlog ontstaan tussen de militaire eenheid en een gewelddadige verzetsorganisatie, De Sekte, die kinderen opoffert voor bloedige zelfmoordaanslagen. 

Spionagepraktijken, politieke complotten en een zoektocht naar de aard van totalitaire ideologie zijn het gevolg in het volle Illang: The Wolf Brigade, een wat gelikte, kundig geregisseerde Zuid-Koreaanse live action-remake van de Japanse cultanimatiefilm Jin Roh: The Wolf Brigade uit 1999. 

Filmmaker Jee-woon Kim, na de eeuwwisseling met A Tale of Two Sisters een van de leidende figuren in de Aziatische horrorgolf, filmt een uitmuntende, twintig minuten durende proloog en kiest bovendien op gezette tijden voor creatieve verhaaloplossingen – een alternatieve versie van Roodkapje wordt vertelt door middel van een reeks schilderijtjes – maar kleurt uiteindelijk ook wat netjes binnen de lijntjes. 

De angstaanjagende metalen gevechtspakken waarin de super-ME verschijnt (inclusief rode lampjes op de plek waar de ogen horen te zitten) verdwijnen na afloop niet snel van het netvlies, als een uitvergroting van de Robocop-outfits waarin de Amerikaanse militaire eenheid tijdens rellen verschijnt, maar het compromisloze cultpotentieel van het origineel wordt in deze hervertelling niet bereikt.

Champions League: Benfica-Ajax

Veronica, 20.30 uur

Vanaf 21.00 uur een live verslag vanuit Lissabon, waar Ajax de uitwedstrijd speelt tegen Benfica. Twee weken geleden in Amsterdam won Ajax met 1-0 van de Portugezen. De ploeg staat er goed voor en kan vandaag al een plek in de knock-outfase veiligstellen.

Tussen kunst en kitsch

NPO 1, 20.35 uur

In het Frans Hals Museum in Haarlem worden twee schilderijen getaxeerd die de signatuur ‘Steen’ dragen. Opwinding in de zaal, wan zijn ze misschien van de Hollandse Meester Jan Steen? Dat niet, het blijkt hier om werken Jan Steens zoon Thadaeus te gaan.

Focus: gebroken door de nacht

NPO 2, 20.45 uur

Hoe moet je omgaan met een verstoorde biologisch klok? Een op de zes werknemers in Nederland doet nachtwerk. Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen spreken met chronobiologen over onder meer de risico’s van het slaapmiddel melatonine.

Zembla

NPO 2, 21.50 uur

Belgische reportage over de ultrarechtse beweging Schild & Vrienden, opgericht door student Dries van Langenhove (25). De groep zegt binnen de wet te opereren, maar dan ontdekken journalisten geheime Facebook-groepen waarin grenzen worden overschreden.

2Doc: de vrouw van een pedofiel

NPO 2, 22.55 uur

Britse documentaire over het leven van vrouwen die ontdekken dat hun partner kinderporno heeft gedownload. Wat is de impact daarvan op een gezin? De makers volgen anderhalf jaar lang de vrouwen en kinderen die moeten omgaan met de schok en de schaamte.

Louis Theroux’s Altered States: Love without limits

BBC 2, 00.15 uur

Louis Theroux onderzoekt of monogamie nog wel past bij deze tijd. In de  liberale Amerikaanse stad Portland, Oregon ontmoet hij koppels met een open relatie. Ook volgt Theroux een stel dat een extra partner in het huishouden heeft opgenomen.