Direct naar artikelinhoud

Nog meer sancties: druk op Rusland wordt met de dag groter

De Europese Unie en de Verenigde Staten bereiden nieuwe strafmaatregelen voor tegen Rusland in verband met de aanhoudende onrust in het oosten van Oekraïne. Ook Japan maakt zich op om de sancties tegen Rusland uit te breiden. 'Het net begint zich langzaam te sluiten.'

Pro-Russische rebellen controleren het rampgebied waar donderdag de Boeing van Malaysia Airlines neerkwamBeeld ANP

Vandaag komen de EU-ambassadeurs samen om te praten over de sanctielijst waarover de lidstaten het vorige week vrijdag eens werden. 'De afspraken die vrijdag zijn gemaakt, zijn in een akkoord gegoten dat nu juridisch ook helemaal dichtgetimmerd is. Daar komt als het goed is vanmiddag de handtekening onder van alle lidstaten', legt EU-correspondent Marc Peeperkorn uit.

EU-regeringsleiders hebben besloten verdergaande sancties af te kondigen die hele sectoren van de Russische economie zullen treffen. De strafmaatregelen zouden gericht zijn op wapenleveranties, financiële transacties, de levering van technologie (vooral waar het energie betreft) en van 'dual use'-producten, die voor zowel civiel als militair gebruik kunnen dienen.

De verwachting is dat de lidstaten er vandaag uitkomen. Peeperkorn: 'Maar het kan zijn dat bijvoorbeeld Cyprus het nog even bij de eigen financiële en juridische experts wil laten nakijken. The devil is in the details, en vooral Cyprus wordt hard getroffen door de financiële sancties. Lukt het vandaag niet, dan wordt het morgen, want EU-president Herman Van Rompuy heeft de druk flink opgevoerd.'

Geen EU-top
In een brief aan alle regeringsleiders heeft Van Rompuy gevraagd of ze hun EU-ambassadeurs willen aansporen het zo snel mogelijk af te handelen, zonder daarvoor eerst een EU-top bijeen te hoeven roepen.

De EU had al sancties ingesteld tegen 72 personen en twee instanties, daar werden dit weekend in ieder geval 15 namen van mensen en 18 instanties aan toegevoegd. Onder de functionarissen zijn het hoofd van de Russische federale veiligheidsdienst (FSB) Alexander Bortnikov en voormalig premier Mikhail Fradkov. Fradkov is tegenwoordig het hoofd van de belangrijkste Russische buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst SVR. De tegoeden van die personen zijn bevroren en ze kunnen niet meer in EU-landen reizen.

'Met het nieuwe akkoord waarover vandaag wordt gesproken komen de maatregelen nog dichter bij de directe omgeving van Poetin. Ook grote oligarchen worden getroffen. Het net begint zich langzaam te sluiten', aldus Peeperkorn.

Gisteravond sprak de Amerikaanse president Barack Obama nog met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron en premier Matteo Renzi van Italië over eventuele uitbreiding van de laatste maatregelen.

EU-president Herman Van RompuyBeeld ANP

Japan
Ook Japan maakt zich op om de sancties tegen Rusland uit te breiden, dat liet kabinetssecretaris Yoshihide Suga vandaag weten. Tokyo bevriest tegoeden van mensen en bedrijven die de annexatie van de Krim steunen. Ook komt er een importverbod op goederen uit de Krim.

Volgens Suga zijn de maatregelen in overeenstemming met stappen die door de Europese Unie en G7 worden ondernomen. Japan komt nog met een lijst namen van personen en organisaties die getroffen worden met strafmaatregelen.

Peeperkorn: 'Reken maar dat er ook veel overleg is tussen Japan, de EU, Amerika, China. En dat er ook druk wordt gezet op bijvoorbeeld Zwitserland. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de kapitaalstroom nu ineens via Zwitserland gaat lopen, want dat kan heel lucratief zijn. Dat wordt goed in de gaten gehouden.'

Uiteindelijk ligt de controle-verantwoordelijkheid van de sanctie-akkoorden bij nationale autoriteiten. 'Daar heeft de EU simpelweg de instanties niet voor. In Nederland zullen dus de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank dus in de gaten houden of alle regels wel worden nageleefd.'

Reken maar dat er ook veel overleg is tussen Japan, de Europese Unie, Amerika, China. En dat er ook druk wordt gezet op bijvoorbeeld Zwitserland
EU-correspondent Marc Peeperkorn