Direct naar artikelinhoud
De VolkskeukenBloemkoolsteaks

De Volkskeuken: bloemkoolsteaks met gepofte rode ui en pompoenpitolie

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: bloemkoolsteaks met gepofte rode ui en pompoenpitolie (bijgerecht voor 4 personen)

Bloemkoolsteaks met gepofte rode ui en pompoenpitolie

Kookboeken zijn ‘hot’. Er verschijnen jaarlijks zo’n 4000 boeken over eten en drinken, waarvan ruim 500 in het Nederlands. Daar zitten goede en ook behoorlijk slechte kookboeken tussen. Maar soms, héél soms, verschijnt er een kookboek dat zo verrassend, bijzonder en vernieuwend is, dat je meteen naar de winkel wilt rennen. Zo’n boek is ‘De gezonde Bourgondiër’ van Jacinta Bokma, bij uitgeverij Nieuw Amsterdam (€ 23). Tweehonderd pagina’s met prachtige foto’s en ongelooflijk inspirerende recepten die je nú wilt gaan maken.

We kennen Jacinta onder andere als adviseur van de Vegetariërsbond en van haar vorige boeken: ‘Puur Plantaardig’, ‘De snelle vegetariër’, en ‘De dunne vegan’. Prima kookboeken met aantrekkelijke vleesloze recepten waar ook beginnende vegans, flexi- of vegetariërs moeiteloos mee aan de slag kunnen. Ook in de ‘Bourgondiër’ vind je geen vlees of vis. Maar het duurt even voordat je daar, al bladerend, achter bent. Pasta bolognese met venkel en chocolade, smokey stroganoff of avocado met zeekaviaar klinken namelijk niet echt als ‘zonder’, net zo min als pastei met abrikozen, pistache en zoete kastanjes. Moeilijk? Welnee. Jacinta oogt misschien als een ranke elf, maar ze is heel praktisch. Logisch, met een man -die de enthousiaste inleiding heeft geschreven- vier kinderen met talloze vriendjes en een grote liefdevolle familie en vriendenkring. Voor hen kookt ze. Gezond. Bevlogen. Vegetarisch. Verrukkelijk. En vanuit haar ‘vrolijke voedingshart’. Dat is ook precies wat dit boek zo bijzonder maakt: niet alleen je mond, maar ook je hart wordt er blij van.

Bloemkoolsteaks met gepofte rode ui en pompoenpitolie (bijgerecht voor 4 personen)

3 rode uien, gepeld

Tenen van 1 bol knoflook, losgehaald

1 eetl. gedroogde rode peperbessen

1 eetl. Provençaalse kruiden

2 eetl olijfolie

2 eetl. pompoenpitolie (of koolzaadolie)

1 bloemkool, bladeren eraf

Extra: bakplaat of grote braadslede

Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de uien en snijd ze in partjes. Jacinta doet het niet, maar je kunt de knoflooktenen eventueel eerst pellen. Kneus de knoflooktenen en de peperbessen iets (vijzel of groot mes). Doe knoflooktenen, uiparten, Provençaalse kruiden, peperbessen, een flink snuf zout en de twee soorten olie in een ruime kom en hussel alles goed door elkaar. Snijd de bloemkool in gelijke, niet te dikke plakken. Leg ze op de bakplaat. Verdeel het olie-knoflook-ui-pepermengsel over de bloemkool en zet ca. 40 minuten in het midden van de oven, tot de bloemkool en uien zacht zijn. Eet met een vegaburger of de boterbonen met oregano-notenpesto uit het boek, knapperig brood of gebakken aardappeltjes.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V