Direct naar artikelinhoud

Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'

De zware herfststorm die vandaag over ons land raasde is inmiddels wat gaan liggen, maar met name in het noorden en noordwesten van Nederland kunnen nog zware windstoten voorkomen. Er geldt weercode geel, een waarschuwing voor gevaarlijk weer. De storm eiste zeker één leven, en ontregelde het land op verschillende plekken. Weerplaza spreekt van de zwaarste storm sinds 1976. Lees hieronder alles nog eens terug in het liveblog dat Volkskrant.nl vandaag bijhield.

De pier van IJmuiden, waar door de storm golven tegenaan beukten. Er is inmiddels geen sprake meer van een storm. Het weeralarm is ingetrokken.Beeld anp

17.31 uur: Chaos Utrecht CS blijft uit
Op station Utrecht CS is maandagmiddag geen sprake van een chaos. Wel is het iets drukker bij de informatieborden en bij de informatiebalie, meldt persbureau ANP. De Nederlandse Spoorwegen hebben extra personeel in het station aan het werk. Ook kantoorpersoneel van het NS-hoofdkantoor staat de treinreizigers te woord.

Onder de reizigers heerst een gelaten sfeer; van irritatie is weinig te merken. Volgens een NS-medewerker komt dat omdat de NS de aangepaste dienstregeling al ruim van tevoren was aangekondigd.

17.04 uur - Waternet raadt varen in Amsterdam af
Misschien ten overvloede, maar gaat u vanavond vooral niet varen door de Amsterdamse grachten. Een woordvoerster van Waternet meldt dat veel vaarwegen nog gestremd zijn door bijvoorbeeld omgewaaide bomen.

Zo kunnen boten niet over het water bij de Jacob van Lennepkade, de Herengracht, Leidsegracht en Korte Prinsengracht. Ook kan het zijn dat door de wind obstakels in het water zijn beland, waar schepen tegenaan kunnen komen. Waternet gaat daarom eerst de meeste vaarroutes af om ze te inspecteren.

Het waterbedrijf heeft verder enkele meldingen gekregen van losgeslagen bootjes. 'We proberen die voor zover mogelijk weer vast te leggen', zei de zegsvrouw.

Een boom is in de Amsterdamse Herengracht gevallen.Beeld ap

16.46 uur - Vier doden in Groot-Brittannië
Ook in Groot-Brittannië heeft de storm doden op haar geweten. Een 17-jarige meisje kwam in het graafschap Kent om het leven toen een boom op haar huis viel terwijl ze lag te slapen, meldde de BBC. In het graafschap Hertfordshire overleed een man doordat een boom zijn auto verpletterde.

In Londen kwamen een man en een vrouw om het leven door een gasexplosie die werd veroorzaakt door een omgevallen boom.

De 14-jarige jongen die zondag door een sterke wind de zee in werd geslingerd, wordt nog steeds vermist. Een zoektocht naar hem moest worden gestaakt vanwege het slechte weer.

Een weg in Brighton wordt geblokkeerd door omgevallen bomen.Beeld reuters

16.42 uur - Fietser ontsnapt op het nippertje aan boom

16.32 uur - 'Dit is de zwaarste storm sinds 1976'
Bericht van Weerplaza: na analyse van de windmetingen blijkt dat de storm van de vandaag de storm van 1990 nipt heeft verslagen.

Daarmee is de storm van 28 oktober 2013 de zwaarste storm sinds 3 januari 1976 geworden. De storm gaat de klimaatboeken in als een zeer zware storm.  

Om geclassificeerd te worden neemt de Klimatologische Dienst van het KNMI de uurgemiddelde wind. Op 3 KNMI meetpunten is die gemiddelde wind 11 Bft geworden, een zeer zware storm (Schiermonnikoog, Vlieland, Texel). Op 5 andere meetpunten is het gemiddelde uitgekomen op 10 Bft, een zware storm.

Schiermonnikoog heeft het hoogste uurgemiddelde met 30,6 m/s. In 1990 haalde IJmuiden 30,4 m/s gemiddeld. Volgens de voorlopige gegevens lijkt de storm van vandaag die van 1990 dus te verslaan. Het wordt daardoor de zwaarste storm sinds 3 januari 1976, tenzij het KNMI redenen ziet om de waarnemingen te corrigeren.

Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp
Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp

16.25 uur - Vertragingen Schiphol lopen terug
Volgens een woordvoerster van de luchthaven neemt de windsterkte iets af en lopen de wachttijden daardoor terug tot zo'n 20 minuten. Eerder op de dag liepen reizigers vertraging op van gemiddeld een half uur met uitschieters tot anderhalf uur.

In totaal zijn ongeveer 50 vluchten geannuleerd, waarvan de meeste al ruim van tevoren. KLM schrapte ruim 40 van de pakweg 200 Europese vluchten voor maandag. De luchthaven heeft zowel binnen als buiten extra mensen ingezet om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.

16.20 uur - Storm eist vier levens in Duitsland
Ook bij onze oosterburen waaide het vandaag erg hard. Zo hard, dat de herfststorm daar aan vier mensen het leven heeft gekost.

Een automobilist en zijn jonge bijrijder kwamen in Gelsenkirchen om toen een boom op hun auto viel. In de buurt van Keulen stierf zondag al een zeiler toen zijn boot op een meertje omsloeg en een sportvisser verdronk bij Sundern in Noord-Rijnland-Westfalen.

16.13 uur - Ferry vaart binnen
De King Seaways, van rederij DFDS, komt aan in de haven van IJmuiden. In de ochtend was een poging tot aanmeren mislukt vanwege de storm. De ferry heeft zes uur lang op zee gewacht totdat de wind minder werd.

Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp
Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp

15.55 uur - Brandweer krijgt meer dan 7600 meldingen
Brandweerkorpsen in het hele land hebben vandaag hun handen vol aan stormschade. In negen uur tijd is de brandweer (sinds maandagochtend 6 uur) al 7619 keer uitgerukt na meldingen over stormschade en wateroverlast.

Vooral de regio Noord en Oost-Gelderland heeft het maandagmiddag nog zwaar te verduren, zo blijkt uit gegevens van Alarmeringen.nl.

15.45 uur - 'Avondspits zal normaal verlopen'
Rijkswaterstaat voorspelt dat de avondspits vandaag normaal zal verlopen. De meeste schade is opgeruimd en er gebeuren steeds minder ongelukken door het weer.

Op de A1 is de spitsstrook dicht tussen de knooppunten Muiderberg en Diemen, richting Amsterdam. Matrixborden zijn door de harde wind beschadigd geraakt en kunnen pas worden gerepareerd als de wind is gaan liggen. Langs de A2 bij Holendrecht, van Amsterdam naar Utrecht, moeten twee bomen uit voorzorg worden gekapt. De hoofdweg is dicht, het verkeer moet via de parallelbaan erlangs rijden.

15.36 uur - Ook dinsdag nog problemen op het spoor
Ook dinsdag zullen treinreizigers nog last hebben van de nasleep van de storm, zo meldt de NS. Wat dit precies behelst, is nog niet bekend. Waarschijnlijk wordt er weer met een aangepaste dienstregeling gereden.

Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp

15.25 uur - Treinen Amsterdam en Zwolle tot na spits plat
Rond Amsterdam en Zwolle rijden maandag tot na de avondspits geen treinen. Ook tussen Den Haag en Rotterdam en tussen Arnhem en Ede Wageningen blijft het treinverkeer platliggen. Dat verwacht de NS. Oorzaak is de schade die de storm heeft aangericht.

Er rijden onder meer geen treinen tussen Amsterdam en Lelystad, tussen Amsterdam en Amersfoort, richting Noord-Holland en richting Utrecht. Bij Zwolle ligt het treinverkeer plat 'van en naar het noorden en oosten van het land'.

Check voor de actuele dienstregeling de site van de NS.

15.20 uur - 21-jarige toeriste omgekomen door storm
De dode die vanochtend viel door toedoen van de herfststorm, is een 21-jarige toeriste. Ze kwam op de Herengracht om het leven toen een boom omwaaide en op haar viel. Ook een passerende man werd door de boom geraakt. Hij is met letsel aan zijn hoofd naar een ziekenhuis gebracht.

14.54 uur - Weeralarm ingetrokken
Het weeralarm dat voor vandaag gold, is ingetrokken. Dat heeft het KNMI zojuist bekend gemaakt.

In de meeste provincies geldt nu code geel, een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Mensen moeten rekening houden met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Alleen voor Limburg gelden geen waarschuwingen.

Tussen code rood en code geel zit nog code oranje, wat een waarschuwing voor extreem weer betekent. 'De wind neemt drastisch af. Windstoten zijn niet meer zo zwaar dat code oranje nodig is', zegt een woordvoerster van het KNMI.

Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp

14.45 uur - Foto's uit Harlingen

Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp
Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp
Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp
Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp
Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp
Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp

14.33 uur - Geen sprake meer van zware storm
Het is voorbij met de zware storm. Om 14.00 heeft ie Nederland verlaten. Vanaf dat moment is er sprake van stormachtige wind met een kracht van 8.

Volgens WeerOnline.nl waren Vlieland en op de Houtribdijk (de dijk Enkhuizen-Lelystad) de laatste stations waar maandag storm werd geregistreerd.

14.30 uur - Al ruim 900 meldingen
Verzekeraar Interpolis heeft vanochtend al ruim 900 meldingen binnengekregen over stormschade. Het totale schadebedrag stond rond het middaguur op 600.000 euro, aldus de schadeverzekeraar uit Tilburg.
Het merendeel van de schademeldingen komt van particulieren (850 stuks). 'Maar het aantal schades en het schadebedrag loopt zeker nog op', zei een woordvoerster.

Per regio is nog niet te zeggen waar de schade het grootst is. Maar er zijn veel meldingen door omgevallen bomen, schuttingen die omvallen en door rondslingerend puin en dakpannen.

14.24 uur - 'De wind kwam zo op het dorp vanuit Texel'
Jan Houter, oud-gemeenteraadslid op Vlieland, waar vanmiddag even een heuse orkaan overwaaide (windkracht 12!), en zijn broer hebben nog nooit een storm van deze proporties meegemaakt. 'De enige storm die erop lijkt, was die van 1953', aldus Jan.

De Houters zagen wat de wind vandaag op het eiland teweegbracht. De 17e-eeuwse kerk raakte beschadigd door een omvallende iep en vele bomen zijn ontworteld. Van meer dan de helft van de woningen in het dorp zijn dakpannen gewaaid; de brandweer moest de hoofdstraat van het enige dorp op het eiland afzetten.

Harde stormen op het eiland komen volgens Jan vaak uit het noordwesten. 'Dan beukt de Noordzee op het strand. Nu kwam de wind zo op het dorp vanuit Texel. Er spatte wel veel water, maar erg hoog was het niet.'

14.15 uur - Ook voor regio IJsselland geldt: blijf binnen!
De Veiligheidsregio IJsselland waarschuwt inwoners van het gebied om vanmiddag binnen te blijven als ze niet per se de deur uit moeten. De meldkamer van de veiligheidsregio wordt overspoeld met meldingen over omvallende bomen en afbrekende takken.

IJsselland omvat de westelijke helft van de provincie Overijssel. Vooral in het gebied rond Zwolle is sprake van zeer heftige windstoten. Daardoor is het dak van een klimhal helemaal weggewaaid. Delen van het dak van een verzorgingshuis zijn op de Willemskade terechtgekomen, die om die reden is afgesloten.

14.09 uur - Plafond Euroborg stort in
In de Euroborg, het multifunctionele complex waartoe ook het stadion van FC Groningen behoort, zijn een aantal plafondplaten naar beneden gekomen. De directe omgeving is afgezet met rood-witte linten. De platen worden op dit moment verwijderd. Het is nog niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen.

14.00 uur - Windstotenrecord aangescherpt
Om 12.10 uur heeft Vlieland het windstotenrecord van oktober aangescherpt, meldt Weerplaza. Er werd een windvlaag gemeten van ruim 151 km/u. De gemiddelde wind behaalde 126 km/u, oftewel 12 Bft, oftewel orkaankracht. De wind begint op Texel, Vlieland en Terschelling vanaf 14.00 uur langzaam af te nemen.

13.52 uur - Torenspits kerk afgebroken
Toine Heijmans, die zoals eerder gezegd gestrand is op Terschelling, is een rondje over het eiland gaan rijden. De grootste schade die hij zag was de afgebroken torenspits van de Kerk in Midsland. 'Ziet er heel sneu uit'. Verder zijn er een paar daken beschadigd, en het dak van restaurant het Golfje is ingestort. 'Terschellingers en hun huizen zijn gebouwd op storm. Ze vinden het geloof ik wel mooi, hoewel de mensen in de dorpen nu wel even binnenblijven', zegt Heijmans. 'Het is hoogwater op het strand, en het water komt her en der zelfs tot de duinen. In de haven is de dam al bijna helemaal onder water'. Toch is de wind nu wel geluwd, merkt Heijmans.

Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld Toine Heijmans

13.32 uur - Zwaarste windstoot nu 152 km/uur
De zwaarste windstoot tot nu toe is gemeten in Lauwersoog: 152 kilometer per uur. Dat is iets meer dan de 151 die eerder op Vlieland is vastgesteld.

Wandelaars lopen in een zware storm over het strand bij de haven van Scheveningen.Beeld anp

13.19 uur - Weeralarm afgezwakt
In het zuidwesten van Nederland is sinds 13.00 uur geen sprake meer van een weeralarm. Code rood geldt alleen nog voor het noorden en noordwesten van ons land, inclusief de provincies Flevoland en Utrecht, zo meldde het KNMI.  

In die regio's is tot zeker 16.00 uur nog kans op zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. Voor de rest van het land geldt code geel: daar moet men rekening houden met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur.

13.10 uur - Geen bussen in Friesland
In Friesland rijden minder bussen. Vervoerder Arriva heeft het busverkeer volledig stilgelegd 'vanwege de weersomstandigheden en voor veiligheid van personeel en reizigers'. De bussen van concurrent Qbuzz staan uit veiligheid langs de kant van de weg, maar chauffeurs mogen wel beslissen om door te rijden als zij dat verantwoord vinden.

Het is nog niet bekend hoe lang de overlast gaat duren. Arriva rijdt onder meer in Leeuwarden, op de Friese Waddeneilanden en in het noorden van zuidwesten van Friesland. Qbuzz rijdt in het zuidoosten van de provincie.

13.08 uur - Gewonden door omgewaaide bouwschutting
Door een omgewaaide bouwschutting voor Amsterdam Centraal Station is een nog onbekend aantal mensen gewond geraakt. Dat bevestigde een woordvoerster van de gemeente. Het is niet bekend hoe de slachtoffers eraan toe zijn.

13.05 uur - Gestrand op Terschelling
Volkskrant-verslaggever Toine Heijmans is gestrand op Terschelling omdat de veerdienst niet ging. De grote veerboot vaart niet, de sneldienst wel. Heijmans meldt dat de vlaggenmast bij zijn vakantiehuisje is geknapt, en de schoorsteen is van het dak gewaaid. 'We zitten vlakbij het strand, op de duinen was het erg gevaarlijk. Ik moest mijn dochter goed vasthouden.' Verder is het 'machtig mooi'. Volgens Heijmans komen er best veel mensen naar het strand om te wandelen. 'Ik heb wel het idee dat het wat begint te luwen', zegt Heijmans.

12.59 uur - Ook grote hinder voor Thalys
Ook de Thalys-treinen hebben hinder van de storm. Ze kunnen wel rijden tot Rotterdam, maar niet over de hogesnelheidslijn. Bovendien verloopt het treinverkeer rond Rotterdam niet vlekkeloos en kunnen de Thalys-treinen daardoor het station misschien niet bereiken.

Volgens een woordvoerster kunnen reizigers die niet per se met de Thalys hoeven, de komende uren maar beter afzien van hun reis. Vertraging is er in elk geval.

12.41 uur - Geen treinen ten noorden van Zwolle
In het noorden van Nederland rijden voorlopig geen treinen meer vanwege de storm. 'Om veiligheidsredenen' wordt het treinverkeer van en naar Groningen, Leeuwarden en Emmen stilgelegd. Dat meldden de vervoerders NS en Arriva.

12.30 uur - Orkaankracht op Vlieland
Op Vlieland is om 12.10 uur windkracht 12 gemeten. Dat is orkaankracht.
Op het eiland is bovendien een windstoot gemeten van 151 kilometer per uur. Dat melden WeerOnline.nl en Weerplaza maandag.

De orkaan duurde uiteindelijk twintig minuten, meldt Meteo Consult. De windkracht op Vlieland is inmiddels weer 10, op Terschelling is het nog windkracht 11.

12.29 uur - Toch één dode in Amsterdam
De automobilist op wie vanochtend in de Ceintuurbaan in Amsterdam een boom is gevallen, is toch niet overleden, meldt het ANP.

Amsterdam-Oost.Beeld Martijn van Tol
Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld Martijn van Tol
Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld Martijn van Tol

12.17 uur - Ajax getroffen door storm
De herfststorm is de Ajax MiCoach Performance hal te veel geworden. De opblaasbare hal, waarin een kunstgrasveld ligt voor indoor-trainingen, is ingestort. Dat meldt Ajax Life.

Ajax heeft de hal nu tweeëneenhalf jaar in gebruik. Op de sociale media  Twitter en Instagram circuleren enkele foto's waarop te zien is dat de opblaasbare hal ineen is gezakt. Ajax is nog niet bereikbaar voor commentaar.

12.12 uur - Windkracht 12 op de Wadden
Marco Verhoef meldt windkracht 12 op de Waddeneilanden. Daar houdt de storm nu het heftigst huis. Er is veel schade op Terschelling, zo meldt de weerman. Op straat is het stil. 'Met windkracht 10 gingen de mensen nog wel naar buiten om de storm te trotseren, maar nu blijven ze toch binnen. En terecht, het is levensgevaarlijk'.

12.08 uur - Tramverkeer Amsterdam stilgelegd
Het tramverkeer in Amsterdam is aan het einde van de ochtend stilgelegd. Er rijdt tot nader order geen enkele tram meer door de stad. Vervoerbedrijf GVB nam die beslissing met het oog op de veiligheid en omdat er op veel plaatsen 'gewoon geen doorkomen aan is'.  

Veel wegen en rails zijn gestremd door omgevallen bomen, lantaarnpalen en afgewaaide takken.

12.04 uur - Ook in Groningen is het advies: blijf binnen
Ook in de regio Groningen adviseert de brandweer mensen zoveel mogelijk binnen te blijven in verband met de wind. De storm zal daar de komende uren op zijn hoogtepunt zijn. Er is sprake van zeer zware windstoten en een gevaarlijke situatie, aldus de brandweer. 'Blijf zoveel mogelijk binnen', luidt de boodschap.

11.46 uur - Tweede dode Amsterdam
De storm heeft nog een leven in Amsterdam geëist. Een nog onbekende vrouw kwam op de Herengracht om toen een boom omwaaide en op haar viel. Ook een passerende man werd door de boom geraakt. Hij is met letsel aan zijn hoofd naar een ziekenhuis gebracht.

Een voetganger op de Erasmusbrug trotseert de eerste herfststorm van het jaar.Beeld anp

11.32 uur - Brandweer Amsterdam: blijf binnen
De brandweer Amsterdam-Amstelland adviseert iedereen in de regio binnen te blijven nu de storm op zijn hoogtepunt lijkt. 'Het is te gevaarlijk om naar buiten te gaan', zei een woordvoerster.

Volgens de brandweerzegsvrouw is het een 'gekkenhuis'. 'Alle kazernes zijn uitgerukt. Bomen waaien om en boten raken los.'

Hoge golven bij Newhaven, Groot-Brittannië.Beeld reuters

11.27 uur - Dode door boom op auto in Amsterdam
Door de storm is in Amsterdam een persoon overleden doordat een boom op een auto belandde. Een andere inzittende raakte gewond. Dat meldde de brandweer.

Het incident gebeurde even na 10.00 uur op de Ceintuurbaan.

11.19 uur - Trams en bussen gestremd in Den Haag
Veel bussen en trams in en rond Den Haag kunnen niet rijden door de storm. Bomen en takken liggen op bovenleidingen en wegen. Op sommige plaatsen is de bovenleiding geknapt. Sommige trams en bussen rijden via andere routes. Reizigers moeten daarom rekening houden met ernstige vertragingen.

In Zoetermeer rijdt de RandstadRail minder vaak dan gewoonlijk. Er kunnen geen sneltrams rijden over de zogeheten 'Krakeling', de lus door de stad. Alleen halte Javalaan is nog bereikbaar.

11.10 uur - Vondelpark dicht wegens storm
Het Amsterdamse Vondelpark is gesloten vanwege de herfststorm die momenteel over de stad raast. De gemeente doet dit uit veiligheidsoverwegingen voor met name de fietsers, maakte stadsdeel Zuid bekend. Naar verwachting kunnen mensen vanaf 14 uur het park weer in.

11.04 uur - Geen treinen rondom Amsterdam Centraal
Ook het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal is stilgelegd vanwege stormschade, meldt de NS.

10.50 uur - Windkracht 11 in IJmuiden
Om 10.30 uur is bij IJmuiden windkracht 11 gemeten. De hardste windstoot daar was 136 kilometer per uur. Ook op de Wadden staat momenteel een zware storm, met windkracht 10. In Utrecht komt plaatselijk al windkracht 8 voor met windstoten van 93 kilometer per uur. Langs de hele kust komen zeer zware windstoten voor, van soms boven de 120 kilometer per uur.

De piek van de storm in het westen van het land valt tussen 10 en 12 uur, iets eerder dan aanvankelijk gedacht, zegt WeerOnline.nl. De laatste keer dat er zo'n zware storm woedde, was op 18 januari 2007.

10.40 uur - Nu tientallen stormmeldingen per minuut
Rond 10.30 uur was de brandweer bijna 2100 keer uitgerukt na meldingen over stormschade en wateroverlast. Alleen al tussen half 10 en half 11 kwamen er 894 meldingen binnen.

Vanaf maandagochtend neemt het aantal meldingen in rap tempo toe. Vooral de regio's Midden- en West-Brabant, Hollands Midden, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland hebben het zwaar te verduren.

In de Haarlemse Neptunusstraat is door de storm een stuk gevel van een woonhuis op een een geparkeerde auto gestort. De eerste herfststorm van het jaar trekt over het land.Beeld anp

10.32 uur - Boom waait op auto met persoon erin
Door de storm is in Amsterdam een boom op een auto gewaaid. Hierin zit nog een persoon, meldde de brandweer. Het is onduidelijk hoe die eraan toe is; de hulpdiensten zijn onderweg.

Het incident gebeurde even na 10 uur op de Ceintuurbaan.

10.30 uur - Geen treinen Haarlem-Leiden
Tussen Haarlem en Leiden rijden er momenteel geen treinen, omdat er een boom op het spoor is gevallen. Dat meldt de NS.

10.26 uur - Windstoot van 136 km/uur
Bij IJmuiden is een windstoot gemeten van 136 kilometer per uur, meldt WeerOnline.nl. In Hoek van Holland kwam er een voor van 121 kilometer per uur.

10.23 uur - 'Pas op in het bos'
Staatsbosbeheer adviseert wandelaars om liever geen ommetje te gaan maken in loofbossen. Veel loofbomen staan nog volop in het blad op een natte ondergrond. Daardoor zouden ze kunnen omwaaien. Ook breken makkelijker grote takken af.

In naaldbossen is er minder gevaar, aldus de natuurorganisatie. Wie de storm buiten wil voelen, kan het best open plekken uitzoeken.

Op veel plaatsen in het land blijven landgoederen en parken maandag gesloten vanwege het weer. Zo zijn Amelisweerd en Rhijnauwen in Utrecht dicht.

10.20 uur - Het weerbericht voor vanmiddag en de komende dagen
De storm bereikt rond het middaguur zijn hoogtepunt met mogelijk windkracht 10. Vanmiddag klaart het op veel plaatsen op en is de zon misschien even te zien, maar er kan ook nog een enkele bui vallen. Het kwik ligt vanmiddag rond 15 graden. Komende avond en nacht klaart het soms op en koelt het af tot 8 of 9 graden.  

Morgen is er naast wolkenpartijen ook enige ruimte voor de zon. Er kan een enkele bui vallen, maar de droge momenten overheersen. De zuidwestenwind waait aan zee hooguit met kracht 7. Het waait morgen dus minder en met een middagtemperatuur van 12 graden is het ook minder zacht.  In de tweede helft van de week blijft het koel met maxima van 11 of 12 graden en licht wisselvallig met een bui.

10.12 uur - Stroomuitval door storm in Groot-Brittannië
Ook aan de overkant van het kanaal stormt het. In het Verenigd Koninkrijk zijn elektriciteitsmasten omgeblazen en veroorzaakt de regen flinke overlast. Meer dan 100.000 mensen zitten zonder stroom.

9.55 uur - Windkracht 10 in IJmuiden
De zuidwesterstorm zal maandag het hevigst zijn aan het eind van de ochtend, verwachten de weerdiensten. Tot die tijd trekt de wind snel flink aan. Rond 09.45 uur is bij IJmuiden al windkracht 10 gemeten, meldt WeerOnline.nl.

De piek van de storm in het westen van het land valt tussen 10 en 12 uur, iets eerder dan aanvankelijk gedacht, zegt WeerOnline.nl. De laatste keer dat er zo'n zware storm woedde, was op 18 januari 2007.

Ook in Limburg is windkracht 7 gemeten. Dit komt volgens Weeronline bijna nooit voor.

Het KNMI verwacht zeer zware windstoten van 100-120 kilometer per uur, in de tweede helft van de ochtend en de eerste helft van de middag en dan in het westen, midden en noorden van het land. In het noordwestelijk kustgebied kunnen de windstoten mogelijk zelfs een snelheid van 130 kilometer per uur bereiken. De weerdienst heeft een waarschuwing gegeven voor extreem weer in de kustprovincies, het midden en het noorden van het land.

Aan het eind van de middag wordt het allemaal weer wat rustiger.

9.43 uur - Windkaart
Weerplaza heeft een windkaart gepubliceerd waarop de actuele windsnelheden te zien zijn. In het westen van het land waait de wind met 80 tot 120 kilometer per uur. Vooral aan de kust van Noord-Holland, zuidelijker bij Hoek van Holland en in het puntje van Zeeland komen windstoten van 120 kilometer per uur voor.

Weerman Michiel Severin heeft ook goed nieuws: 'Vanmiddag begint de wind af te nemen, het laatst in Groningen, en breekt de zon vaker door. Het wordt 14 tot 16 graden.'

09.32 uur - Brandweer al 2300 keer uitgerukt
Tussen 6 en 9 uur zijn 985 meldingen van storm- en waterschade bij de brandweerkorpsen gemeld. In totaal staat de teller sinds de wind zondagochtend begon te waaien op 2280.

De meeste meldingen door de storm kwamen uit Midden- en West-Brabant en Rotterdam-Rijnmond (beide 354). Hollands Midden
telde 273 meldingen, Haaglanden 197 en Amsterdam-Amstelland 157.

Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp

09.29 uur - Storm ontregelt deel Noordwest-Europa
Ook in andere landen zorgt de storm voor veel overlast. In het noordwesten van Frankrijk zitten meer dan 75.000 huishoudens zonder stroom door schade aan elektriciteitskabels. De wind bereikte er snelheden tot zo'n 140 kilometer per uur.

Ook in Groot-Brittannië is bij zo'n 40.000 huishoudens de elektriciteit uitgevallen. Treinen in het zuiden van het land zijn uitgevallen en de Londense luchthaven Heathrow heeft 130 vluchten geannuleerd. In België zijn in zowel Mechelen als Antwerpen de parken gesloten in verband met de storm.

09.20 uur - Minder veerboten naar Waddeneilanden
Vanwege de zuidwesterstorm heeft rederij Doeksen  een aantal veerdiensten tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling geschrapt. De overtocht van 9.00 uur en de sneldienst van 17.15 uur naar Vlieland zijn geschrapt, net als de vaarten van 12.00 uur en 18.50 uur terug naar Harlingen. De veerboot van 14.15 uur vertrekt wel gewoon. Ook gaat er om 17.00 uur een extra veerdienst van Vlieland naar Harlingen, die om 19.00 uur weer terugkeert.

De boot van Terschelling van 09.45 uur vaart niet uit en ook zal er om 12.30 uur geen boot van Terschelling naar Harlingen gaan. De veerboten van een naar Texel gaan wel gewoon, zo meldde rederij TESO. Ook van en naar Ameland en Schiermonnikoog wordt vooralsnog gewoon gevaren.

08.55 uur - Volle perrons Haarlem en Amsterdam
De treinen op het traject Haarlem-Amsterdam zitten veelal propvol. Ook de perrons staan overvol. Tientallen mensen kunnen de treinen niet in en moeten op de volgende wachten. In een trein op dat traject zijn de klassen afgeschaft. Er wordt omgeroepen dat iedereen overal mag zitten.

Ook wordt gevraagd om oudere medereizigers een zitplek te gunnen. De trein rijdt langzaam, omdat er zoveel mensen aan boord zijn. Dat leidt weer tot flinke vertragingen.

Een vliegtuig stijgt maandag op van Schiphol.Beeld anp

08.30 uur - Weinig ongelukken in dubbel zo drukke spits
Door de zware herfststorm is de ochtendspits bijna dubbel zo druk als normaal, maar vooralsnog zijn er opvallend weinig ongelukken gebeurd.

De autobond vreesde gisteren al voor een dubbel zo hevige maandagochtendspits. 'Die voorspelling is aardig uitgekomen. In een normale ochtendspits staat er zo'n 140 kilometer file, maar vanmorgen stond er rond 08.00 uur 270 kilometer file op het hoofdwegennet', aldus een woordvoerder.

'Maar juist omdat het verkeer zo langzaam rijdt en omdat automobilisten zich aan lijken te passen aan de weersomstandigheden, lijkt het aantal ongevallen nog mee vallen', zo liet hij weten. Onder meer op de A1 bij Muiderberg en de A2 bij Leenderheide botsten auto's op elkaar.

Een fietser op de Erasmusbrug trotseert de eerste herfststorm van het jaar. De zuidwesterstorm zal het hevigst zijn aan het eind van de ochtend.Beeld anp
Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp

07.38 uur - Brandweer rukte al 1600 keer uit
De brandweer is tot nu toe al ongeveer 1600 keer afgegaan op meldingen van stormschade en wateroverlast.

In totaal zijn de diverse korpsen zondag 1191 keer uitgerukt. In de nacht van zondag op maandag kwamen daar 103 acties bij. Sinds maandag 06.00 uur is de brandweer al ruim 300 keer op een melding afgegaan.

De A12 richting Den Haag tijdens de ochtendspits. De ANWB verwacht extra drukte op de weg vanwege de storm.Beeld anp

07.31 uur - Nog geen grote hinder op Schiphol
Luchthaven Schiphol heeft vooralsnog geen grote hinder ondervonden van de herfststorm die over Nederland raast. 'De vluchten van vanochtend vroeg zijn redelijk op tijd vertrokken en aangekomen', meldde een woordvoerster even voor 07.30 uur.

De problemen ontstaan waarschijnlijk in de loop van de ochtend pas, vreest de zegsvrouw. Dan is er niet alleen méér vliegverkeer, maar wordt de storm ook heviger en zal die een grotere aanslag plegen op de capaciteit van de start- en landingsbanen.

Een aantal vluchten is gisteren uit voorzorg al geannuleerd: zo schrapte de KLM al circa 40 procent van de Europese vluchten, aldus de woordvoerster. Reizigers krijgen het advies de websites van Schiphol en hun luchtvaartmaatschappij goed in de gaten te houden.

Reizigers op Schiphol wachten op hun vlucht. De luchthaven maakt zich op voor de storm die over het land trekt.Beeld anp

07.02 uur - Code rood in westen, midden en noorden
Het KNMI heeft het hoogste weeralarm afgegeven voor extreem weer in het westen, midden en noorden van het land. Daar geldt 'code rood' en daar is tussen 08:00 uur en de eerste helft van de middag kans op zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.

In het noordwestelijk kustgebied kunnen zelfs windstoten tot ruim 130 kilometer per uur voorkomen, aldus de KNMI. In het noordelijke deel daarvan kunnen de windstoten oplopen tot 140 kilometer per uur en kan windkracht 11 voorkomen, meldt Weeronline.nl. Elders in het land zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 kilometer per uur. In de loop van de middag neemt de wind sterk in kracht af, in eerste instantie in het zuiden.

6.58 uur - Windkracht 9 in IJmuiden
De zuidwesterstorm zal het hevigst zijn aan het eind van de ochtend, verwachten de weerdiensten. Tot die tijd trekt de wind snel flink aan. Tussen 6.10 en 6.20 uur is bij IJmuiden al windkracht 9 gemeten, meldt WeerOnline.nl Deze weerdienst houdt rekening met - kortstondig - windkracht 11 op de Waddeneilanden. De laatste keer dat er zo'n zware storm woedde, was op 18 januari 2007.

Het hoogtepunt van de storm wordt in het zuidwesten en westen rond 11.00 uur verwacht, voor het noorden rond 13.00 uur. Aan het eind van de middag wordt het allemaal weer wat rustiger.

IJmuiden. (Archieffoto 2012)Beeld anp

6.47 uur - Veel treinen rijden maar eens per half uur
De treinen van de NS rijden een aangepaste dienstregeling vanwege de zware zuidwesterstorm. Op veel trajecten rijdt slechts elk half uur een trein, in plaats van elk kwartier. Op sommige routes moeten reizigers extra overstappen. Het vervoersbedrijf raadt iedereen aan die ook buiten de spits zou kunnen reizen, om dat te doen.

'Door deze aanpassingen is er op het spoor meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen op te vangen en kunnen we meer betrouwbare reisinformatie aan onze reizigers aanbieden', meldde het vervoersbedrijf.

De hele dag rijden minder intercity's op onder meer de trajecten Amsterdam-Dordrecht, Den Haag CS-Utrecht, Nijmegen-Schiphol, Rotterdam-Utrecht en Sittard-Schagen. Hetzelfde geldt voor de Sprinters tussen Den Haag CS/Rotterdam-Gouda Goverwelle, Hoofddorp-Dordrecht, Amsterdam-Uitgeest en Woerden-Utrecht.

Teruglezen: 'Zwaarste storm in 37 jaar'
Beeld anp

6.40 uur - Eerste meldingen van stormschade
Vooral vanuit de kustprovincies en Brabant komen vroeg in de ochtend al veel meldingen binnen van storm en schade. De brandweer heeft het daar al druk. Volgens de ANWB zijn automobilisten vroeg van huis gegaan. Daardoor is het bijvoorbeeld op de A7 (Avenhorn richting Oostzaan) rond 06.00 uur erg druk.

Ook op de A20 bij Rotterdam is er veel verkeer. Bovendien is de IJtunnel richting Amsterdam dicht door een technische storing. De ANWB adviseert elke weggebruiker maandag goed op te letten. 'Dus ook scooters, fietsers en brommers. Er vliegt van alles over de weg', waarschuwt een woordvoerder. Door de storm is de veerdienst Vlissingen-Breskens tijdelijk gestremd, meldt vervoerder Veolia.