Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tipsVrijdag 21 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 21 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Samuel L. Jackson als premiejager Marquis Warren in The Hateful Eight.

Wantrouwen en bedrog, daar draait het om in dit claustrofobische, ruim drie uur durende cowboy-Kammerspiel van Quentin Tarantino, samen met voorganger Django Unchained (2012) zijn verkenning van het westerngenre. Het eerste uur speelt zich vrijwel volledig af in een postkoets, waarin premiejager Marquis Warren (Samuel L. Jackson), collega-premiejager John Ruth (Kurt Russell), diens buit Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) en sheriff Chris Mannix (Walton Goggins) dwars door de sneeuw onderweg zijn naar het plaatsje Red Rock. De resterende tijd schuilen de personages voor een sneeuwstorm in een herberg, waar zich het nodige gespuis heeft verzameld en de uitbaters nergens te bekennen zijn. In het gezelschap schuilt een moordenaar, maar wie?

‘De film zit vol close-ups van deze man hier. Nooit eerder filmde ik hem zó mooi’ (Quentin Tarantino in een interview met de Volkskrant, gebarend naar zijn vaste acteur Samuel L. Jackson naast zich.)

De aan spaghettiwesterns én klassieke detectivethrillers schatplichtige film werd gedraaid in ouderwets spectaculaire, extreem brede beeldformaat Ultra Panavision 70: perfect voor magistrale blikken op het sneeuwlandschap en de donkere sneeuwwolken die de postkoets dreigen te overspoelen. Maar daar blijft het niet bij: Tarantino en vaste cameraman Robert Richardson gebruiken het ook om het publiek dicht op de allersubtielste details en de gezichten van de acteurs te drukken. Daarmee redt de film het echter niet helemaal. Met acht hoofdpersonages is het druk, en meerdere figuren blijven typetjes in een westernversie van Cluedo. Wel blijft het bewonderenswaardig hoe Tarantino de aandacht drie uur lang vasthoudt met smakelijke dialogen, galgenhumor en fabuleus georkestreerd geweld.

Hateful Eight (Quentin Tarantino, 2015)

NPO 3, 21.30-00.15 uur.

Toy Story 3 

BBC 1, 16.35-18.15 uur. (Lee Unkrich, 2010) 

Puntgaaf sluitstuk van de trilogie over het speelgoed van jongetje Andy. Elf jaar na deel 2 kostte het de makers geen moeite de wereld van Toy Story weer tot leven te wekken, vol vertrouwde en nieuwe creaties. De geslaagde grappen volgen elkaar in hoog tempo op, de beelden vol met de prachtigste details. De stemmencast, met wederom Tom Hanks als cowboy Woody en Tim Allen als de onverschrokken astronaut Buzz Lightyear, heeft er hoorbaar zin in. In de plot schuilt van begin af aan een mooie tragiek: Andy, te oud om met poppen te spelen, zet het speelgoed op zolder wanneer hij naar de universiteit vertrekt. Door allerlei misverstanden belandt de speelgoedploeg echter in de kinderopvang. In die griezelig georganiseerde crèche ontpopt Toy Story 3 zich als onvervalst gevangenisdrama, compleet met pikorden, chantagepraktijken en zorgvuldig uitgedokterde ontsnappingsplannen.

De Aardappeleters

NPO 2, 19.20 uur

Programmamaker en ex-restaurateur Joris Vermeer ontdekt dat coq au vin in Frankrijk uit de mode is. Hoe kan dat? Er zit toch haan in? En wijn? Vermeer praat met een Franse sterrenchef die niet weet wat hij ermee aan moet, maar in België blijkt men juist bijzonder enthousiast.

Erica op reis

NPO 1, 21.30 uur

In de vierde en laatste aflevering van deze reeks is Erica Terpstra in Senegal. Ze bezoekt onder andere een markt met spullen voor magiërs en ze is op het eiland Gorée (vernoemd naar Goeree-Overflakkee), waarvandaan eeuwenlang de Afrikaanse slaven naar Amerika werden verscheept.

Victoria & Albert: The Royal Wedding

BBC 2, 21.30 uur

Een tot in de puntjes verzorgde reconstructie van de huwelijksceremonie van koningin Victoria en prins Albert op 10 februari 1840. Programmamaker en historicus Lucy Worsley belicht het eten, de jurk en de belangen: zonder dit huwelijk was de Britse monarchie wellicht gevallen.

Shine

Canvas, 22.10-23.50 uur. (Scott Hicks, 1996)

Intrigerende filmbiografie over David Helfgott, een jongen die door zijn goedwillende maar tirannieke vader (een Poolse Jood die Auschwitz overleefde) tot klavierleeuw werd gedrild en daar als volwassene aan onderdoor ging. Al te dicht bij de feiten blijft Hicks niet en je kan de film eenvoudig van te grootse gebaren en te veel effectbejag betichten, alleen al vanwege de manier waarop Rachmaninovs derde pianoconcert wordt ingezet. Ook de acteerprestatie van Geoffrey Rush, die Helfgott als volwassene vertolkt, zal niet voor elke toeschouwer een plezier zijn om naar te kijken: volgens de een speelt hij vol passie en overtuigingskracht, volgens de ander juist akelig gemaniëreerd. Aan zijn pianospel zal het in elk geval niet liggen. Rush wilde per se geen vervanger in de muziekscènes en vervolgde de pianolessen die hij als puber had gestaakt.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Graham Norton viert de première van de nieuwe Marry Poppins-film (Marry Poppins Returns) met hoofdrolspelers Emily Blunt, Lin-Manuel Miranda, Ben Whishaw en Emily Mortimer. Niet in de film, maar wel in de studio: Boy George en Culture Club met hun nieuwe singles.

Sting

ARTE, 0.05 uur

Registratie van het concert dat Sting in april 2017 gaf in de Olympia in Parijs. Hij speelde muziek van zijn destijds recent verschenen album 57 & 9 en klassiekers als Roxanne en Every Breath You Take. Samen met zijn zoon Joe speelt hij Ashes to Ashes, ter nagedachtenis aan David Bowie.

7 Days Out

Netflix

Documentaireserie 7 Days Out kijkt achter de schermen bij de voorbereidingen van zes internationale evenementen. De camera’s draaien mee bij onder andere NASA, de paardenraces van Kentucky en een modeshow van Chanel.