Direct naar artikelinhoud

Curator wil miljoenen van zorgbestuurders Zonnehuizen

Bestuurders van de mede door wanbestuur ten onder gegane antroposofische zorginstelling Zonnehuizen worden persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het faillissement eind 2011, als het aan curator Marie-José Cools ligt.

Een gebouw in Zeist dat tot 2011 in gebruik was door bestuurders van zorggroep Zonnehuizen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Cools wil voormalig directeur Frans Broekhuizen en een tiental voormalige leden van de raad van toezicht laten opdraaien voor het gat van zeker 10 miljoen euro. Zij verwacht deze zomer haar onderzoek te hebben afgerond, waarna het procederen kan beginnen.

Omdat Broekhuizen een miljoenenclaim boven het hoofd hangt die hij misschien niet kan betalen, wil de curator de destijds toegezegde vertrekpremie van 189 duizend euro nu niet aan hem uitkeren, betoogde haar advocaat Van Dalen dinsdag voor de rechtbank.

Broekhuizen had een kort geding aangespannen omdat hij vindt dat de curator hem zijn vertrekpremie hoe dan ook meteen moet uitbetalen. Eerder had de rechter hem gelijk gegeven op het punt dat hij een vordering heeft. Maar de curator wil de vertrekpremie verrekenen met de schadeclaim waarvan de hoogte nu nog niet bekend is.

Slecht bestuur

Zonnehuizen was een landelijke instelling voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en speciaal onderwijs met 2.300 medewerkers en duizenden cliënten, die de laatste jaren voor het faillissement stormachtig was gegroeid. Onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zorgkantoor Agis moest Broekhuizen in het voorjaar van 2011 aftreden. Een half jaar later ging Zonnehuizen failliet, een van de grootste faillissementen uit de zorg van de afgelopen jaren.

Volgens de curator is er sprake geweest van slecht bestuur. De financiële processen waren niet onder controle en de kwaliteit van de zorg liep gevaar. De administratie was niet op orde. De risico's van de aangegane fusies werden niet onderkend.

'De curator heeft daarom redenen om aan te nemen dat Broekhuizen zijn taak als bestuurder onvoldoende heeft vervuld en dat hem een persoonlijk ernstig verwijt te maken valt, reden waarom zij hem aansprakelijk heeft gesteld voor de schade hierdoor geleden', aldus haar advocaat. 'Honderden medewerkers zijn hun baan kwijt geraakt. Gehandicapte cliënten wisten niet waar zij aan toe waren.' Eerder werden bestuurders van het failliete Meavita persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het faillissement van die zorginstelling.

Honderden medewerkers zijn hun baan kwijt geraakt. Gehandicapte cliënten wisten niet waar zij aan toe waren

Broekhuizen zelf zei tegen de rechter dat hij niet verantwoordelijk is voor het faillissement. 'Toen ik vertrok was er een gat van 8,5 miljoen euro en lag er een herstelplan klaar. Als dat was uitgevoerd was Zonnehuizen niet ten onder gegaan. Mijn opvolgers hebben het verlies opgepompt.'

De rechter doet 23 maart uitspraak.