Direct naar artikelinhoud
Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 23 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Daniel Kaluuya in ‘Get Out’ van Jordan Peele.

Get Out (Jordan Peele, 2017)

Net 5, 20.30-22.35 uur.

De opzet van Get Out, summier samengevat: wit meisje neemt zwart vriendje voor het eerst mee naar landhuis van haar ruimdenkende familie. Maar er is iets niet in de haak, vermoedt de jongen, gespeeld door Daniel Kaluuya. Waarom benadrukt iedereen steeds zijn etniciteit? En waarom gedraagt het zwarte personeel zich zo zonderling? In zijn debuutfilm combineert regisseur en scenarist Jordan Peele horror en komedie, genres die zich bij uitstek lenen voor maatschappijkritiek. Het is niet het overduidelijke racisme dat hij aanklaagt, maar juist de ingebakken ideeën die ook bij mensen met goede bedoelingen hardnekkiger zijn dan zij denken of doen voorkomen. Hij laat zien hoe het is om zwart te zijn in een witte wereld: het resultaat is verbluffend scherp, geestig en confronterend tegelijk.

Peele weet zijn thema’s knap te verweven met de plot, tot de allerlaatste scène aan toe – wie de film meerdere keren bekijkt, zal steeds meer ontdekken. De filmer, tevens komiek en acteur, zet muziek slim in, haalt het beste uit zijn acteurs, timet schrikeffecten en grappen goed en maakt uiterst effectief gebruik van het camerawerk. Zelfs als je wel zo’n beetje doorhebt hoe de plot in elkaar steekt – en dat is na al die inventiviteit toch wel een beetje een teleurstelling – houdt dat de film op de been. Get Out behaalde een enorme winst aan de kassa’s (budget 4,5 miljoen dollar, wereldwijde opbrengst een kwart miljard) en werd bekroond met een Oscar voor beste scenario. Peeles veelbelovende tweede horrorfilm, Us, verschijnt eind maart in de filmtheaters.

Van God Los (Pieter Kuijpers, 2003) 

NPO 3, 20.25-22.25 uur.

Van God Los is de film die ten grondslag lag aan de succesvolle tv-serie met dezelfde titel, gemaakt door de regisseur die zo graag de actualiteit in zijn films gebruikt. Pieter Kuijpers, die vlak bij Venlo opgroeide, wist dat zijn debuut moest gaan over de Bende van Venlo, een groep jongeren die in 1993 en 1994 een reeks moorden pleegde in de Limburgse grensstreek. Hij legde de nadruk op de verstikkende vriendschap tussen de jongens en werpt zo op beklemmende wijze een licht op de psyche van criminelen. Opvallend is het spel van Egbert-Jan Weeber en Tygo Gernandt, die aan elkaar gewaagd zijn: Weeber als het ontspoorde rijkeluiszoontje, Gernandt als de ontoerekeningsvatbare driftkop. Ook Angela Schijf, als het gangsterliefje, houdt prima stand.

Stuk

NPO 2, 20.25 uur

Jurjen Blick, maker van De Hokjesman, volgt mensen wier leven in één klap veranderde door een noodlottig ongeluk. In de eerste aflevering zien we Paul; zijn actieve leven maakte plaats voor stilzitten nadat hij op een nacht van de trap viel en zijn nek brak.

Inside Man (Spike Lee, 2006) 

Veronica, 20.30-23.05 uur.

De stadsfilmer van New York, Spike Lee, trok voor Inside Man naar zo’n typische Wall Street-bank om een bijna ouderwetse misdaadfilm te maken, met een even ouderwets verrassend einde. Wanneer de cynische inspecteur Denzel Washington weinig verwachtingsvol zijn werkdag aanvangt, begint een aantal bankrovers aan de uitvoering van een goed voorbereide overval op een bank in Manhattan. Wat volgt, is een slim steekspel tussen de gelouterde Washington en de sluwe bankrover Clive Owen, die medewerkers en klanten gijzelt. Lee snijdt heen en weer tussen de superieur gecontroleerde actie in de bank en het zenuwachtige gedoe op straat: politieagenten met getrokken pistolen, scherpschutters, nieuwsgierig publiek en druk ratelende cameraploegen. De politie, die probeert uit te vogelen wat er zich binnen afspeelt en hoe ze daaraan een einde kan maken, wordt ook nog eens voor de voeten gelopen door Jodie Foster, een invloedrijke troubleshooter die is ingehuurd door de bankdirecteur omdat hij iets in zijn kluisje heeft liggen wat per se geheim moet blijven. En Lee laat uiteraard ook geen kans onbenut om de multiculturele New Yorkse samenleving te becommentariëren.

De kennis van nu

NPO 2, 21.20 uur

Om de klimaatdoelen te halen, zet het kabinet onder meer in op waterstofgas. Diederik en Elisabeth ontdekken dat de brandstof toch minder schoon is dan gedacht. Waterstofgas wordt gemaakt door aardgas te splitsen; daarbij komt veel broeikasgas vrij.

De weekenden

Canvas, 21.20 uur

Joris Hessels praat met mensen die een cruciaal jaar tegemoet gaan. Kris is 50 geworden. Om de twee weken moet hij naar het ziekenhuis voor een chemo, toch viert hij een groot feest. Voor Robin is eindelijk de grote dag aangebroken: hij ondergaat een borstoperatie.

Musical Awards Gala

NPO 1, 21.25 uur

Frits Sissing reikt prijzen uit voor onder meer de ‘Beste musical’, ‘Vrouwelijke hoofdrol’ een ‘Mannelijke hoofdrol’. The Addams Family werd elf keer genomineerd en kreeg daarmee de meeste nominaties. Weten ze die ook te verzilveren?

The Twinstitute

BBC 2, 21.30 uur

Theorieën worden getest op dertig eeneiige tweelingen. In deze aflevering wordt bestudeerd of de cognitieve functies van je hersenen te verbeteren zijn. De helft van d tweelingen krijgt een maand lang ‘brain food’, de andere helft doet creatieve oefeningen.

2Doc: The Deminer

NPO 2, 22.55 uur

Fakhir, vader van acht kinderen, besluit na de val van Saddam Hoessein de achtergebleven landmijnen eigenhandig te ontmantelen. Elke beweging kan het einde van zijn leven betekenen, maar dat lijkt hij minder belangrijk te vinden dan de levens van anderen.