Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tipsVrijdag 14 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 14 december

De poster van Moonlight, met het portret van de hoofdrolspeler dat is samengesteld uit de gezichten van drie acteurs.

Toen Barry Jenkins in 2017 op het International Film Festival Rotterdam naar aanleiding van zijn verpletterende prachtfilm Moonlight een masterclass gaf, vertelde hij iets bijzonders over het castingproces van de film. In Moonlight wordt hoofdpersonage Chiron, een zwarte homoseksuele jongen die met zijn crackverslaafde moeder in een keiharde achterstandswijk in Miami woont, door drie verschillende acteurs gespeeld: Alex Hibbert vertolkt hem als kind, Ashton Sanders als puber en Trevante Rhodes als volwassene. Drie mensen die fysiek niet echt op elkaar lijken, maar dat was dan ook niet waar Jenkins tijdens de casting naar zocht. ‘Het ging me vooral om een bepaald gevoel in hun ogen.’

‘Sommige kijkers zeiden dat ze wel explicietere liefdesscènes hadden willen zien. Maar ik let op het tempo en op waar de personages op dat moment aan toe waren - dat was volgens mij vooral tederheid.’ Barry Jenkins over Moonlight, in een gesprek met de Volkskrant

Jenkins vertelde in Rotterdam hoe euforisch hij werd toen hij het boek In the Blink of an Eye (1992) las, van de befaamde editor Walter Murch  (The Conversation, Apocalypse Now). Hierin benadrukt Murch dat een filmmaker zich ervan bewust moet zijn dat elke schnitt het (oog)contact tussen het publiek en de personages verbreekt. ‘Via de ogen loopt de weg naar de empathie’, leerde Jenkins van Murch, en die stelling nam hij bij de casting van Moonlight als uitgangspunt. ‘Dat zie je ook terug op de poster, waarbij het gezicht van het personage uit dat van de drie spelers is samengesteld. En alles is via de blik in hun ogen met elkaar verbonden.’ Iedere filmstudent en beginnende regisseur moet Murch’ boek lezen, aldus Jenkins in Rotterdam. ‘Het is dun, dus je hebt het zo uit.’ Uitstekend advies, maar eerst toch nog even (opnieuw) naar het met drie Oscars beloonde Moonlight kijken.

Moonlight (Barry Jenkins, 2016)

NPO 3, 22.30-00.20 uur

How to be gay

NPO 2, 21.10 uur

Margriet van der Linden bezoekt Utah, het hart van de Mormonengemeenschap, waar nog heropvoedingsinstituten voor homoseksuele kinderen zijn. Ook is er aandacht voor Steven Carrington uit serie Dynasty, een van de eerste homopersonages op de Amerikaanse tv.

Louis Theroux: Altered States

NPO 3, 21.20 uur

In de aflevering ‘Take my baby’ ontmoet Louis Theroux in Californië vrouwen die hun kind afstaan ter adoptie. Het is een lucratieve onderneming: agentschappen en advocaten brengen adoptieouders, die bereid zijn veel te betalen, in contact met zwangere vrouwen.

Erica op reis

NPO 1, 21.30 uur

In de ruige Canadese provincie Brits-Columbia gaat Erica Terpstra op zoek naar grizzlyberen, orka’s, walvissen en vooral naar de oorspronkelijke bewoners, indianen. Ook is ze in de stad Vancouver en reist ze naar Vancouver Island, waar de zalmtrek gaande is.

Abba, Bee Gees, Carpenters

Arte, 21.45 uur

Muziekdocumentaire over drie legendarische bands die aanvankelijk niet serieus werden genomen door de muziekrecensenten: Abba, de Bee Gees en de Carpenters. Er wordt onder andere een bezoek gebracht aan het populaire Abba Museum in Stockholm.

Demolition (Jean-Marc Vallée, 2015)

Canvas, 22.10-23.50 uur

Wachtend in het hospitaal, waar zijn vrouw ligt te sterven na een auto-ongeluk, richt investeringsbankier Davis (Jake Gyllenhaal) zijn aandacht op iets futiels: een haperende snoepmachine in de hal. Hij neemt contact op met  het verantwoordelijke bedrijf en komt zo in contact met klantenservicemedewerker Karen (Naomi Watts), die evenmin een stabiel leven leidt. Demolition werkt, zolang de Frans-Canadese cineast Vallée (Dallas Buyers Club, Wild) de vervreemding zoekt. Davis’ drang om, behalve de ijskast, almaar complexere apparaten (en later ook woningen) te ontmantelen, is geestig door de film gevlochten. En terwijl Watts haar clichématige rol opvallend routineus vertolkt, weet Gyllenhaal een stuk beter raad met de wendingen die de film neemt: in een enkele scène uit de bocht vliegen, om dan ineens overtuigend serieus over te komen.

The Invisble Woman (Ralph Fiennes, 2013)

NPO 2, 23.45-01.23 uur

Fijn kostuumdrama, naar het gelijknamige boek (1991) van journalist en biograaf Claire Tomalin. Daarin beschreef zij de verborgen verhouding tussen de succesvolle, getrouwde schrijver Charles Dickens en de 27 jaar jongere actrice Ellen Ternan, geboren in hetzelfde jaar als Dickens’ dochter Katey. Actrice Felicity Jones is als Ellen Ternan een genot. Niet alleen vanwege haar intense, gloedvolle oogopslag, maar ook omdat ze de tragische transformatie van idolaat bakvisje tot achtergebleven maîtresse geloofwaardig neerzet. Tegenspeler en regisseur Ralph Fiennes is eveneens op dreef. Hij vertolkt de sterauteur overtuigend als een innemende, scherpzinnige man met de nodige trieste kanten. Het belangrijkste: in de scènes waarin Dickens en Ternan bijna-maar-nog-net-niet iets met elkaar hebben, vinden Fiennes en Jones precies de juiste onderhuidse  spanning.

Haagse Lobby

NPO 2, 23.00 uur

In ‘De Brexit-buit’ onderzoekt Rick Nieman de diplomatieke lobby die bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland tracht te halen. Na de uitslag van het Brexit-referendum zette de BV Nederland alle zeilen bij om er de vruchten van te plukken.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Hollywood-acteur Jason Momoa vertelt over zijn rol als superheld Aquaman in de gelijknamige nieuwe speelfilm. Komiek Bill Bailey praat over zijn nieuwe theatershow en er is muziek van de Britse meidengroep Little Mix.