Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrexit-akkoord

EU-onderhandelaar Michel Barnier: Brexit-ontwerpakkoord kwam niet uit de hemel vallen

Na 17 maanden presenteert EU-onderhandelaar Michel Barnier woensdagavond het Brexit-ontwerpakkoord. ‘Ik hoop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid zal nemen.’

EU-onderhandelaar Michel Barnier spreekt de pers toe.Beeld AFP

Een opgeluchte EU-onderhandelaar Michel Barnier houdt woensdagavond het Brexit-ontwerpakkoord omhoog. 585 pagina’s, het resultaat van zeventien maanden ‘buitengewone onderhandelingen’. Volgens Barnier ligt de weg open naar een definitief akkoord voor een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Dat de Britse regering het ontwerpakkoord enkele uren eerder accepteerde, is de doorbraak waarop Barnier zat te wachten. ‘Het kwam niet uit de hemel vallen’, zei Barnier tijdens een toelichting op het akkoord. Dat het Britse parlement zijn zegen nog niet heeft gegeven, weet hij ook. Hij neemt geen voorschot op dat debat, alleen de voorspelling dat het ‘pad nog lang en moeilijk is’. ‘Ik hoop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid zal nemen.’

Naar verwachting legt hij donderdag de tekst voor aan het Europees Parlement, dat ook zijn goedkeuring aan de tekst moet geven. De EU-ambassadeurs van de 27 EU-landen bespreken het pak papier op vrijdag, de politiek adviseurs van de regeringsleiders volgende week. Naar verwachting komen de leiders in het weekend van 24-25 november in Brussel bijeen om het akkoord van hun kant af te hameren.

Het uittredingsverdrag omvat alle zaken die geraakt worden door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk op 29 maart volgend jaar, na 46 jaar EU-lidmaatschap. EU-burgers die in het land wonen en Britse burgers op het vasteland behouden al hun rechten als het Britse parlement het verdrag accepteert. Ook zijn er strikte afspraken hoeveel het Verenigd Koninkrijk aan de EU moet betalen (ruim 40 miljard euro) om zijn financiële verplichtingen na te komen.

Noord-Ierland

De meeste tijd besteedden Barnier en zijn Britse tegenspelers aan het voorkomen van een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland, dat met Groot-Brittannië de EU verlaat. Londen, Dublin, Belfast en Brussel vrezen voor nieuw geweld in Noord-Ierland als er grenscontroles worden ingevoerd. Het ontwerpakkoord voorziet in een overgangsperiode tot eind 2020, waarin er niets voor bedrijven en burgers verandert. Dat geeft Britse, Ierse en EU-ondernemers tijd zich aan te passen.

Londen en Brussel willen die 21 maanden durende overgangsperiode (eenmalig kort te verlengen) gebruiken om een omvattend handelsakkoord te sluiten. Lukt dat niet op tijd, dan komt er een tijdelijke douane-unie tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waardoor grenscontroles met Noord-Ierland niet nodig zijn. Groot-Brittannië moet dan wel de EU-regels blijven respecteren voor productstandaarden, eerlijke concurrentie, milieubescherming en sociale rechten. Deze eis ligt zeer gevoelig in het Britse parlement.

Barnier zei moe te zijn na 17 maanden onderhandelen. Hij wil niets weten van winnaars en verliezers: ‘Ik heb groot respect voor het Verenigd Koninkrijk en het Britse besluit uit de EU te stappen. Ik onderhandelde niet tegen, maar met het Verenigd Koninkrijk.’

Hoe nu verder met de Brexit? Dit zijn de 5 mogelijke scenario’s

Eindelijk ligt er een ontwerpakkoord voor de Brexit op tafel. Het Britse kabinet omarmde het woensdag, na lang beraad. Maar de tijd dringt: nog maar vier maanden tot ‘B-day’. Welke scenario’s zijn er mogelijk?

Roep om nieuw Brexit-referendum wordt met de dag luider

Tot twee maal toe kreeg Theresa May woensdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje het verzoek om een nieuw Brexit-referendum te overwegen. Beide keren hielp de premier de vragensteller eraan te herinneren dat er in 2016 reeds een referendum over het Britse lidmaatschap is geweest.