Direct naar artikelinhoud
NieuwsVenezuela

Human Rights Watch: Veiligheidsdiensten Venezuela maken zich schuldig aan martelingen

De autoriteiten van Venezuela hebben de afgelopen jaren tientallen militairen gevangengezet en laten martelen. Die militairen werden verdacht van samenzwering tegen het bewind van president Nicolas Maduro. Dat zeggen Human Rights Watch en de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie Foro Penal in een gezamenlijk rapport.

Beeld uit het repport van Human Rights Watch over de marteling van militairen door de Venezolaanse autoriteiten.Beeld HRW

 In sommige gevallen werden ook familieleden van de militairen mishandeld. Daarbij ging het volgens de twee organisaties om verwanten van militairen die onvindbaar bleken. Om de familieleden onder druk te zetten de verblijfplaats van de militairen te verraden werden de verwanten blootgesteld aan allerlei fysieke en psychologische martelingen. 

Het rapport komt voor de regering op een gevoelig moment. Verscheidene landen uit de regio willen dat het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag een onderzoek instelt naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid. Venezuela’s buurlanden zijn de afgelopen jaren overspoeld door miljoenen mensen die voor de economische chaos en de onderdrukking onder Maduro uit hun land zijn gevlucht. 

Maduro begint donderdag aan een tweede ambtstermijn, maar veel landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben al laten weten dat zij hem niet als rechtmatige president zullen erkennen. Volgens hen hebben de autoriteiten op grote schaal fraude gepleegd bij de verkiezingen. De verpauperde bevolking werd volgens hen in feite met voedselhulp omgekocht om voor Maduro te stemmen: met de elektronische kaart die recht geeft op dergelijke hulp, konden de mensen ook hun stem uitbrengen.

Militaire loyaliteit

Het rapport van de twee mensenrechtenorganisaties laat zien dat de autoriteiten zich zorgen maken over de loyaliteit van de militairen, nu de economie steeds verder instort. Onder het socialistische bewind van Maduro en zijn voorganger Hugo Chavez is het land aan de grond geraakt. De geldontwaarding heeft catastrofale vormen aangenomen, terwijl er steeds nijpender tekorten aan voedsel en geneesmiddelen zijn ontstaan.

In hun rapport sommen Human Rights Watch en Foro Penal 32 gevallen op waarin militairen door de veiligheidsdienst Sebin en de militaire inlichtingendienst DGCIM werden opgepakt en vervolgens werden onderworpen aan martelingen door hun keel dicht te knijpen, hen stroomstoten toe te dienen en in elkaar te slaan. Ook werden ze met executies bedreigd.

De partner van een militair die verdacht werd van samenzwering tegen het bewind werd vorig jaar mei zo zwaar mishandeld dat hij zijn gehoor verloor in zijn rechteroor.  Veiligheidsagenten zouden bij anderen ook de voetzolen hebben bewerkt met scheermesjes. 

Volgens de twee organisaties werden ook veel tijdens straatprotesten in 2014 en 2017 opgepakte burgers onderworpen aan onmenselijke en vernederende behandeling. In sommige gevallen kwam het zelfs op pure marteling neer. 

Volgens de Verenigde Naties zijn nu al drie miljoen mensen uit Venezuela gevlucht om te ontkomen aan de misère in het land. Zeker een miljoen Venezolanen hebben hun toevlucht gezocht in Colombia. Daarna volgt Peru met een half miljoen vluchtelingen en Ecuador met bijna een half miljoen.

De Venezolaanse crisis: hyperinflatie en Curaçao

Venezuela verkeert in een diepe economische crisis. Door hyperinflatie is Venezolaans papiergeld niets meer waard. Kunstenaars beschilderen bankbiljetten of maken er wc-papier van, dat is goedkoper dan gewoon papier.

De humanitaire crisis in Venezuela raakt ook het Nederlands koninkrijk: veel Venezolanen vluchten naar buurland Curaçao. Dat gaat voor het autonome Caribische eiland niet zonder problemen.