Direct naar artikelinhoud
BoekenVolkskrant boekenraad

Paulien Cornelisse voert de lijst van Volkskrant Boekenraad aan, Michelle Obama is ‘third lady’

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en vraagt een lid van onze Boekenraad om zijn of haar tip.

Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse.Beeld RV

Met twee miljoen verkochte exemplaren in de Verenigde Staten en Canada was Becoming van Michelle Obama een halve maand na publicatie al best-selling book of the year 2018. Voor minder had zij, of althans haar uitgever, het niet gedaan (weet u nog, die 60 miljoen dollar waarmee Penguin Random House vorig jaar de boekcontracten met de Obama’s binnensleepte?). Maar goed, twee miljoen in twee weken dus, en dat gaat nog alleen over de verkoop dáár, aan de overkant van de oceaan; want ook in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, ­Denemarken, Noorwegen, Finland, Griekenland en ­Nederland voert het boek de bestsellerslijsten aan.

Alle bestsellerlijsten? Nee, één jonge lijst biedt moedig weerstand aan het geweld van Mijn verhaal, zoals de Nederlandse titel luidt. De VK-top-tien heeft zijn eigen first lady: Paulien Cornelisse heet ze, en haar verhaal is taal. Second is Martine Bijl, wier Rinkeldekink gaat over de hersenbloeding waardoor ze getroffen werd en alles waar ze vervolgens mee te maken kreeg: welzijnstaal, ergotherapie, de ‘valklas’, angsten en wanen. In dit parallelle universum is Michelle Obama pas third lady.

De fourth (en grand old) lady is de Britse Jane Gardam. Want in boekhandels komen nog wel eens mensen die een krant hebben: ‘Ik las iets over een verslavend boek met in de hoofdrol een jonge vrouw die zich staande probeert te houden in het nog vrome Wales aan het begin van de twintigste eeuw…’ En zo kon het gebeuren dat De dochter van Crusoe – een herontdekking uit 1985, pas vertaald – de VK-top-10 binnenkwam, op 8.

De tip van de week komt van Janneke Siebelink (bol.com) en is Cynan Jones: De lange Droogte (Koppernik):

‘Een verbijsterend debuut van een schrijver uit Wales met een titel en omslag waarvan je zou denken dat het reeds een klassieker is. De lange droogte (2006, vertaling 2018) is een ingetogen verhaal met eeuwenoude thema’s die altijd actueel blijven zolang de mens zal bestaan; de worsteling met de vergankelijkheid van het lichaam, het bestaan, beloftes die niet worden ingelost. Het verlangen vloeit van de pagina’s. Melancholiek en zeer intens. Het bewijs dat een novelle minstens zoveel, of misschien wel meer kan herbergen dan een dikke roman.’

Volkskrant Boekenraad toptien

 1.  Paulien Cornelisse: Taal voor de leuk; Cornelisse

2. Lévi Weemoedt: Pessimisme kun je leren; Nijgh & van Ditmar

3. Martine Bijl: Rinkeldekink; Atlas Contact

4. Michelle Obama: Mijn verhaal; Hollands Diep

5. Diverse auteurs: De Bosatlas van de Wadden; Noordhoff

6. Yotam Ottolenghi: Simpel; Fontaine

7.  Soren Sveistrup: Oktober; Bruna

8. Jane Gardam: De dochter van Crusoe; Cossee

9. Paul Verhaeghe: Intimiteit; De Bezige Bij

10. Elise de Rijck: Het Bucketlistboek voor koppels; Lannoo

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam