Direct naar artikelinhoud
Film-en tv-tipsWoensdag 31 oktober

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 31 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Patrick Catalifo en Bruno-Wolkowitch in Borderline.

Borderline (Olivier Marchal, 2015)

TV 5, 18.44-20.30 uur

Zeven jaar geleden werd Michel Neyret, de toen 55-jarige en zeer gewaardeerde adjunct-commissaris van de politie van Lyon, gearresteerd op verdenking van corruptie en verduistering van drugs.  Nog zes andere hoge politiefunctionarissen en Neyrets vrouw werden vastgezet in een zaak die zich tot een groot corruptieschandaal zou ontwikkelen en Neyret uiteindelijk tweeënhalf jaar gevangenisstraf opleverde. De grens tussen misdaadbestrijding en criminaliteit bleek zeer diffuus, in Lyon.

De personele bezetting van de tv-thriller Borderline, die op deze zaak is gebaseerd, ligt al bijna net zo ingewikkeld. Vlak voor zijn arrestatie werkte Neyret als adviseur mee aan Les Lyonnais, Olivier Marchals bioscoopfilm over de georganiseerde misdaad in Lyon. Diezelfde Marchal, ex-politieagent en bevriend met Neyret, regisseerde Borderline, dat vrij werd geïnspireerd op de autobiografische roman 96 heures, un commissaire en garde à vue (2013) van co-scenarist Christophe Gavat. Gavat, een van de mannen die met Neyret werden gearresteerd, is een maat van Borderline-hoofdrolspeler Bruno Wolkowitch, die op het maken van de verfilming aandrong en hem aanvankelijk ook zelf zou regisseren.

In Borderline krijgt het naar Gavat gemodelleerde hoofdpersonage de sympathiek klinkende naam Willy Blain; vertolkt door Wolkowitch is het niet moeilijk om hem op zijn blauwe ogen te geloven. Ook al merk je door de wisselwerking van verhoorsessies en flashbacks dat hij de waarheid vaak verdraait, dan nog blijken de zaken niet zo zwart-wit te zijn als commissaris Dahan (Pascal Elso) zou wensen. Hadden Blain en kompaan Jansen (de Neyret van de film, gespeeld door Patrick Catalifo) talrijke zware jongens kunnen oppakken als ze hun informanten niet met cocaïne en geld hadden gepaaid? Onderzoekschef Catherine Van Roy (Catherine Marchal, toenmalige echtgenote van de regisseur) begint Blain in elk geval steeds relaxter te behandelen (ja hoor, een verhoor bij een goed glas wijn), terwijl Marchal de spanning vasthoudt met zijn no nonsens-regie. Borderline stelt relevante vragen over de speelruimte van de wet, zonder dat dit de vaart uit deze zeer degelijke (Nederlands ondertitelde) policier haalt.

Call Me By Your Name, Luca Guadagnino, 2017

Film 1 Drama, 20.30-22.40 uur

Simpel gesteld gaat deze arthousehit, naar André Acimans roman, over de zomerliefde tussen de 17-jarige Elio (Timothée Chalamet) en de 24-jarige Oliver (Armie Hammer). Het grootste deel van de ruim twee uur durende film draaien Elio en Oliver schitterend om elkaar heen, tijdens een broeierige zomer in Noord-Italië waarin de perziken zwaar aan de takken van fruitbomen hangen, de warmte zindert en de insecten zoemen. Ergens tijdens de fietstochtjes en zwempartijtjes groeit hun vriendschap uit tot een zielsverwantschap, zonder dat precies valt te reconstrueren wanneer dat gebeurt.

Boxing stars

RTL 5, 20.30 uur

Bokscompetitie waarin BN’ers worden klaargestoomd tot bokser. Onder anderen oud-wielrenner Michael Boogerd en hockeyer Taeke Taekema wagen zich in de ring. Ze worden begeleid door voormalig bokskampioenen zoals Don Diego Poeder en Marichelle de Jong.

Focus: Muis redt levens

NPO 2, 20.45 uur

Is het noodzakelijk of onnodig dat er proefdieren worden gebruikt bij onderzoek en toelating van medicijnen? Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel praten met experts zoals onderzoeker Peter Friedl, die muizen inzet bij zijn immunotherapie.

Danny in de buitenwijken

NPO 3, 21.05 uur

In de slotaflevering is Danny Ghosen in de Griekse hoofdstad Athene, waar de financiële crisis en de vluchtelingencrisis diepe sporen hebben achtergelaten. In buitenwijk Menidi zijn er nog twee complicerende factoren: de Roma-zigeuners en de Russische maffia.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

In de aangekochte reportage De nepnieuwsfabriek wordt door Russische journalisten undercover een bezoek gebracht aan een ‘trollenfabriek’ in Sint-Petersburg. Hier worden aan de lopende band nepfilmpjes gemaakt, die worden verspreid op sociale media.

The Handmaid’s Tale

Canvas, 21.20 uur

Seizoen twee van de huiveringwekkende dramaserie over een diep religieus-conservatieve toekomstige versie van de VS. ‘Het tweede seizoen is zeker zo goed als het eerste’, schreef de Volkskrant en gaf vijf sterren. Elizabeth Moss speelt opnieuw hoofdpersoon Offred.

A world without Down’s syndrome?

België Eén, 21.35 uur

Britse documentaire waarin actrice Sally Phillips, die een dochter met Down heeft, worstelt met de populairder wordende NIPT-test, waarmee het syndroom tijdens de zwangerschap wordt opgespoord. Is een wereld zonder mensen met Down niet heel onwenselijk? 

The Strange Life of Dr. Frankenstein (Jean Froment, 2017) / Young Frankenstein (Mel Brooks, 1974) / The Hills Have Eyes (Wes Craven, 1977)

Arte, 22.20-23.20 uur / 23.20-01.00 uur / 01.00-02.30 uur

Ter gelegenheid van Halloween trakteert Arte op een wat bij elkaar geraapte, maar onderhoudende horror-avond. Na Jean Froments documentaire The Strange Life of Dr. Frankenstein, over de blijvende invloed van Mary Shelley’s alweer tweehonderd jaar oude roman, wordt Mel Brooks fijne zwart-wit persiflage Young Frankenstein van stal gehaald. Heerlijke rollen van Gene Wilder als gekke professor, Marty Feldman als diens gebochelde hulp en Peter Boyle in de rol van het monster. Het horrorfeestje gaat bloederig en vuig ten einde met The Hills Have Eyes, een vroeg werk van horrorspecialist Wes Craven, over woestijn-schorriemorrie dat zich voedt met passanten.