Direct naar artikelinhoud
zaak-khashoggi

Turkse hoofdaanklager: Khashoggi werd gewurgd kort na aankomst in Saoedisch consulaat

De Saoedische journalist Jamal Khashoggi is gewurgd kort nadat hij op 2 oktober het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul was binnengegaan. Daarna werd zijn lichaam in stukken gesneden en afgevoerd. De Turkse hoofdaanklager Irfan Fidan heeft dat woensdag meegedeeld.

Aankomst van de Saoedische hoofdaanklager Saud Al Mojeb bij het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul. Zijn Turkse collega Irfan Fidan meldde woensdag dat de Saoedische journalist Jamal Khashoggi kort nadat hij op 2 oktober het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul was binnengegaan, werd gewurgd en in stukken gesneden.Beeld AFP

Het is voor het eerst dat de Turkse autoriteiten officieel hebben meegedeeld dat de 59-jarige Khashoggi is vermoord. Vorige week zei president Recep Tayyip Erdogan in een toespraak dat de journalist waarschijnlijk was omgebracht, ‘op grond van de nu bekende feiten’.

Met de mededeling van de hoofdaanklager is er geen twijfel meer mogelijk. Volgens Fidan was de moord voorbereid. Ook het scenario van de uit de hand gelopen ondervraging, waarmee de Saoedische regering aanvankelijk kwam, is daarmee definitief van tafel.

Intussen blijft ook voor de Turkse regering de grote vraag wie tot de moord opdracht heeft gegeven. Turkije heeft laten blijken de achttien Saoedische functionarissen, die in hun land in hechtenis zitten, te beschouwen als uitvoerders van een dienstbevel. Kroonprins Mohammed bin Salman wordt door vrijwel alle waarnemers gezien als vermoedelijke opdrachtgever.

Niettemin werkt Turkije nog altijd samen met Saoedi-Arabië in het onderzoek naar de moord. Tot resultaten heeft dat tot nu niet geleid. Het bezoek de afgelopen dagen aan Istanbul van de Saoedische procureur-generaal Saud al Mojeb heeft ‘tot niets concreets geleid’, zo deelde hoofdaanklager Fidan woensdag mee.

In Turkije neemt de kritiek toe op de inzet van de Saoedische autoriteiten bij het onderzoek. Een hoge Turkse regeringsbron zei tegen persbureau AFP dat er steeds meer twijfel is of de Saoedi’s wel ‘oprecht willen samenwerken’. 

Het Saoedische consulaat in Istanbul.Beeld REUTERS

De moord op een kritische journalist in een Saoedisch consulaat

Degenen die achter de moord op journalist Jamal Khashoggi zitten zullen in Saoedi-Arabië worden vervolgd, zei de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir afgelopen zaterdag.

De toekomstige koning van Saoedi-Arabië werd nog maar kort geleden geprezen om zijn pogingen het oerconservatieve land te moderniseren. Nu lijkt hij betrokken te zijn bij de gruwelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Maar of het Westen hem nu laat vallen?

The Washington Post publiceerde eerder deze maand de laatste column die Khashoggi schreef. Een dag nadat hij als vermist was opgegeven, kreeg zijn eindredacteur de column onder ogen, waarin de journalist waarschuwde voor het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in de Arabische wereld.