Direct naar artikelinhoud
NieuwsGhb

NRC: Steeds meer ghb-gebruikers belanden op spoedeisende hulp

Het aantal mensen dat op de spoedeisende hulp belandt na het innemen van een overdosis ghb, is explosief gestegen. Dat meldt NRC op basis van informatie van artsen op de spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Haarlem, en de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

NRC: Steeds meer ghb-gebruikers belanden op spoedeisende hulp
Beeld Krista van der Niet

De patiënten komen in comateuze toestand het ziekenhuis binnen en moeten soms aan de beademing. De meesten zijn recreatieve gebruikers tussen de twintig en dertig jaar die de werking van ghb volgens de artsen onderschatten. ‘Eén milliliter te veel en je hebt een overdosis’, zegt Femke Gresnight, arts op de spoedeisende hulp van het OLVG in Amsterdam, tegen NRC.

Het OLVG zag het aantal opnames van ghb-gebruikers in vier jaar tijd stijgen van vijftig in 2014 naar 133 in 2017. In het Diakonessenhuis (Utrecht) en het Radboudumc (Nijmegen) belandde in 2017 respectievelijk rond de 120 en 100 ghb-gebruikers op de eerste hulp, een forse toename ten opzichte van de jaren ervoor.

40 duizend Nederlanders

In 2016 namen volgens het Trimbos-instituut ongeveer 40 duizend Nederlanders ghb. Ter vergelijking: er waren in dat jaar ongeveer 390 duizend xtc-gebruikers. De mate van vergiftiging bij ghb is substantieel hoger dan bij andere drugs, aldus het Trimbos-instituut. 85 procent van de patiënten op de spoedeisende hulp is verminderd of helemaal niet meer aanspreekbaar. Bovendien is ghb extreem verslavend en kan ook eenmalig gebruik ernstige gevolgen hebben.

Van ghb is bekend dat je er ontspannen en minder angstig van wordt. De drug is makkelijk verkrijgbaar en relatief eenvoudig zelf te maken. Dat maakt het volgens Ties Eikendal, SEH-arts in het Radboudumc en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen, aantrekkelijk voor jongeren, blijkt uit het NRC-onderzoek. ‘Het is hip. In Nijmegen wordt het gewoon in de kroeg gebruikt.’

Ghb-verslaving hoort tot de moeilijkst te behandelen verslavingen in Nederland, vergelijkbaar met heroïne. Onderzoekers hebben nu vastgesteld hoe dit komt: gebruikers blijven ghb hun hele verslaving lang zien als een middel dat vrijwel alleen goede kanten heeft. Tot ver na het afkicken roemen ze de effecten van de drug.

Michael, die tien jaar lang ‘slokjes’ nam, en zijn begeleiders in de kliniek leggen uit waarom ghb zo verslavend is. ‘Het leven met ghb is moeilijk, het leven zonder is ondraaglijk.’

Gemeenten voelen er weinig voor ghb-verslaafden van elders op te vangen. Daarmee frustreren zij volgens twee verslavingsinstellingen de succesvolste aanpak tegen de drug: na het afkicken verkassen naar een andere regio.

Vertrek uit haar regio was de redding voor de aan ghb verslaafde Angela: ‘Geen prikkelingen meer die de zucht naar ghb doen herleven.’

Verslavingszorg slaat alarm: nieuwe drug phenibut is mogelijk enorm verslavend, en gewoon verkrijgbaar via webshops.