Direct naar artikelinhoud

Nederlanders lezen opmerkelijk minder dan 10 jaar terug, 65-plussers uitgezonderd

Nederlanders zijn het afgelopen decennium veel minder gaan lezen. Vooral tieners, jongvolwassenen en laagopgeleiden besteden minder tijd aan het lezen van boeken, kranten, tijdschriften en nieuwssites. Dit blijkt vandaag uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Nederlanders lezen opmerkelijk minder dan 10 jaar terug, 65-plussers uitgezonderd
Beeld Hollandse Hoogte

In 2006 las nog 90 procent van de Nederlanders minstens 10 minuten achter elkaar. In 2016 was dit nog maar z'n 70 procent. 

Van de tieners las in 2006 nog 65 procent, in 2016 was dit 40 procent. Bij jongvolwassenen is het leesgedrag teruggelopen van 87 naar 49 procent. Volgens het SCP lezen 65-plussers met 90 procent het meest. Dit was in 2006 ook al zo.

Het percentage lezers onder laagopgeleiden daalde sterker dan onder hoogopgeleiden. In 2016 geldt dan ook: hoe hoger het opleidingsniveau, des te hoger het aandeel lezers. 

De conclusies zijn gebaseerd op dagboekgegevens van meer dan 11 duizend Nederlanders die over verschillende jaren zijn geanalyseerd. De studie beschrijft hoeveel, wat en wanneer Nederlanders lezen. Ook worden de verschillen tussen bevolkingsgroepen belicht.

Tijdsdruk

'Tijdsdruk heeft invloed op wie leest en wie niet', aldus het SCP. 'Degenen die meer tijd aan werken en leren besteden behoren vaker tot de groep die niet leest in de vrije tijd.'

Tijdsdruk verklaart niet de verschillen in leesgedrag tussen jongeren en ouderen, en laag- en hoogopgeleiden. Als jongeren eenmaal lezen doen zij in tijdsbesteding nauwelijks onder voor de oudere lezers.

Mannen behoren vaker tot de niet-lezers dan vrouwen, wat mede wordt verklaard door verschillen in tijdsdruk. Overigens besteden mannen - als ze lezen -  hier meer tijd aan dan vrouwen.

Papier het populairst

Ondanks het steeds groter wordende digitale leesaanbod, lezen Nederlanders nog steeds het vaakst van papier. Tijdschriften worden het meest gelezen, gevolgd door kranten boeken. Het populairste scherm voor lezen is de computer (pc en laptop), gevolgd door tablet, smartphone en e-reader.  

Een groot deel van de lezers combineert het lezen van papier met het lezen van scherm (49 procent). Vooral jonge mensen lezen van scherm. Het aantal lezers van e-boeken is sinds 2014 nauwelijks toegenomen.