Direct naar artikelinhoud

Eerste winnaars Trumps eigen Fake News Awards bekend: The New York Times voert (uiteraard) de lijst aan

Trump-aanhangers kunnen zich vanaf nu verkneukelen om de tien grootste 'blunders' van de media over de president. De Republikeinse partij maakte woensdag bekend welke kranten en omroepen Donald Trumps eerste 'Fake News Awards' hebben gekregen - het gaat hierbij overigens niet om moedwillig verspreid nepnieuws maar vooral om journalistieke missers.

President Trump donderdag bij een bezoek aan het Pentagon.Beeld AFP

Onder meer op de lijst van 'winnaars': journalisten die hadden gemeld dat de president een klimaatrapport had verdonkeremaand, een beeld van Martin Luther King had verwijderd uit het Oval Office en een speech hield voor een vrijwel lege zaal.

De krant die door de president voortdurend wordt aangevallen, The New York Times, voert niet toevallig de lijst aan. Met genoegen wijst de Republikeinse Partij erop dat columnist Paul Krugman op de dag van Trumps verkiezingsoverwinning schreef dat de Amerikaanse economie zich onder de president 'nooit zou herstellen'.

De werkelijkheid is anders, zo moeten ook sommige van president Obama's adviseurs deze dagen toegeven.De economie is het afgelopen jaar gegroeid, de werkloosheid is dalende en de aandelenkoersen gaan omhoog. Sommige deskundigen menen dat dit alles is te danken aan het beleid van Trumps voorganger. 

Maar uit een peiling afgelopen week van The Wall Street Journal blijkt dat een meerderheid van de economen vindt dat Trump alle eer toekomt voor de mooie economische cijfers. Om Krugman er nog eens op te wijzen dat hij het indertijd helemaal fout had gezien, wordt bij zijn nummer 1-positie een krantenkop geplaatst over de stijgende beurskoersen: 'Dow bereikt recordhoogte'.

Twitter bericht wordt geladen...

Oorlog tegen de media

Trump zelf verwees zijn bijna 47 miljoen volgers met groot genoegen naar de lijst met winnaars. 'En de FAKE NEWS- winnaars zijn....', schreef de president in een tweet waarop Trump is te zien met gebalde vuist.  Met de toekenning van de prijzen laat Trump zien dat hij geenszins van plan is om zijn continue oorlog tegen de media op een lager pitje te zetten. 'Het jaar 2017 was een jaar vol vooringenomenheid, oneerlijke berichtgeving en gewoon nepnieuws', aldus de Republikeinse partij over de lijst.

Uren voordat de prijzen bekend werden gemaakt, viel de Republikeinse senator Jeff Flake de president hard aan vanwege zijn aanvallen op de media en het gebruik van het woord 'nepnieuws'. In een toespraak in het Congres vergeleek de senator Trump zelfs met de Russische dictator Jozef Stalin omdat hij de Amerikaanse media 'vijanden van het volk' noemt. Flake: 'Niet alleen heeft de Amerikaanse president in het afgelopen jaar laten zien dat hij de taal van despoten leent om te verwijzen naar de vrije pers, het lijkt er ook op dat hij dictators inspireert met zijn taalgebruik.'

De meeste berichten die van Trump een prijs kregen, werden overigens snel gerectificeerd door de betrokken media. Sommige verslaggevers werden zelfs gestraft. Zo werd ABC News-verslaggever Brian Ross, die op de tweede plaats staat, geschorst omdat hij ten onrechte had gemeld dat Trump tijdens de presidentscampagne een medewerker opdracht had gegeven contact te maken met de Russen. Als dit waar was geweest, was dit bewijs geweest dat Trump inderdaad samenspande met Moskou om de verkiezingen te winnen. Trump gaf wel de opdracht, maar pas na de verkiezingen.

President Trump beantwoordt een vraag van CNN-verslaggever Jim Acosta. Trump heeft het voortdurend aan de stok met Acosta. Deze week riep de president 'wegwezen' tegen Acosta, toen de journalist in het Witte Huis vragen bleef stellen.Beeld epa

Bloedhekel

Ook CNN, waar Trump een bloedhekel aan heeft, krijgt een sneer van de president. Diverse keren zelfs: de omroep staat vier keer in de lijst. CNN meldde ten onrechte dat Trump en zijn zoon Donald jr. tijdens de campagne toegang hadden tot stukken van WikiLeaks. Dit bericht staat op de derde plek. Ook wekte CNN met een video de indruk (zesde plek) dat Trump, tijdens zijn bezoek aan Japan, vissen teveel voer gaf. In werkelijkheid volgde hij gewoon het voorbeeld van de Japanse premier Abe.

Ook Newsweek ging in de fout (achtste plaats) met een filmpje. Het weekblad meldde dat de Poolse premier, tijdens een ontmoeting met Trump, de president de handen niet schudde. Op een video is de handdruk wel te zien. Een collega van Time maakte ook een fout (vierde plaats) toen hij, kort na Trumps inauguratie, berichtte dat de president een buste van Martin Luther King had verwijderd uit het Oval Office. Washington Post-journalist Dave Weigel bezet de vijfde plaats met een foto, door hem geplaatst op Twitter, van lege tribunes tijdens een Trump-toespraak. Weigel moest diep door het stof omdat de foto was genomen uren voor Trump zou spreken.

The Washington Post vraagt zich af of Trump eigenlijk wel redenen heeft om boos te zijn. Want de meeste media in de Top-10 hadden hun fout toch snel toegegeven? 'Iedereen maakt fouten', aldus de krant donderdag over Trumps 'nepnieuwslijst. 'Mediabedrijven concureren met elkaar en fouten zullen er daarom altijd worden gemaakt. Cruciaal is of erkend wordt dat er een fout is gemaakt en of die fout ook wordt rechtgezet.'

Trump praat in oktober met de media, vlak voor zijn vertrek met Marine One. Hij maakte NBC News toen uit voor 'nepnieuws' omdat de omroep meldde dat hij meningsverschillen had met minister Tillerson van Buitenlandse Zaken.Beeld afp