Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tips1 januari 2018

De Volkskrant film- en tv-tips voor dinsdag 1 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag 1 januari.

Still uit The Revenant.

Acteur aan stukken

Het is 1823, we zijn in het noorden van Amerika. Pelsjager Hugo Glass (Leonardo DiCaprio) is op zijn hoede als hij, afgezonderd van zijn groep, door het dichtbegroeide bos stapt. Dan begint de even magistraal gefilmde als weerzinwekkende scène die ruim voor de première van The Revenant al zo veel aandacht opeiste: twee berenwelpjes scharrelen achter een struik vandaan, nauwelijks een tel later stort de beschermende moederbeer zich boven op Glass. 

The Revenant werd volledig gedraaid bij natuurlijk licht, op een door flinke wind geteisterde kampvuurscène na.

De aanval beslaat drie etappes, duurt zo’n 6 minuten en oogt volkomen echt. De vloeiende opname wekt de illusie dat de slachtpartij in één ononderbroken take is gefilmd. De trucage is onzichtbaar, alsof Leonardo DiCaprio tijdens het maken van een natuurdocumentaire per ongeluk aan stukken wordt gereten. De acteur levert een grommende, schreeuwende, spugende, gillende, piepende, sissende en kreunende totaalperformance, die hem eindelijk zijn eerste Oscar bezorgde. The Revenant is daarmee een overlevingsdrama van het hoogste niveau – en op plotniveau de eenvoudigste en rechtlijnigste film in het oeuvre van Alejandro González Iñárritu (Amores perrosBirdman). Wie niet afhaakt door het expliciete geweld, raakt vermoedelijk snel volledig met DiCaprio’s personage vergroeid.

The Revenant (Alejandro González Iñárritu, 2015)

BBC 2, 23.00

Nieuwjaarsconcert

NPO 1, 11.15 uur

Live vanuit de Gouden Zaal van het Weense concertgebouw het traditionele Nieuwjaarsconcert. Dit keer voor het eerst onder leiding van de Duitse dirigent Christian Thielemann. Om 19.00 is op NPO 2 het Nieuwjaarsconcert te zien van het Nederlands Blazers Ensemble in Amsterdam.

Inside Out (Pete Docter en Ronnie Del Carmen, 2015)

Wat gaat er om in het hoofd van een meisje van 11? Die vraag ligt aan de basis van het Pixar-meesterwerk Inside Out. Inside Out, bekroond met de Oscar voor Beste lange animatiefilm, is gedeeltelijk een gezinsdrama: het pril puberende meisje Riley (ingesproken door Kaitlyn Dias) verhuist naar San Francisco, raakt onzeker, bokt tegen haar goedbedoelende ouders die niks begrijpen van haar stuurse gedrag. Een semi-realistisch getekende, grappige én aangrijpende geschiedenis. Maar dan is er de binnenkant, waar de verwikkelingen worden georkestreerd als een groots avontuur. In Rileys hoofd regeren vijf gepersonifieerde emoties. Vanuit hun controlekamer voorzien de figuurtjes Blijdschap (Amy Poehler), Woede (Lewis Black), Walging (Mindy Kaling), Angst (Bill Hader) en Verdriet (Phyllis Smith) elke prikkel van buiten van de juiste reactie. Dat is al geen sinecure, maar wordt lastiger als Blijdschap en Verdriet per ongeluk zoek raken, diep in Rileys binnenste, en het gemoed van de 11-jarige op drift raakt. Terwijl Riley verder afstompt, verpulveren haar persoonlijkheidseilanden – de zuilen voor een stabiele geest – en trekken twee van haar kernemoties door een landschap dat zich beweegt tussen wetenschap, fantasie en paddenstoelentrip.

BBC 1, 18.00

Wild op de Veluwe

NPO 1, 20.25 uur

Start van een vierdelige natuurserie over het leven op de Veluwe (eerder in de bioscopen te zien als Wild). Gedurende de seizoenen is er speciale aandacht voor de vos, het edelhert en het wilde zwijn. Daarnaast zijn er verhalen over de raaf, buizerd en ijsvogel. De vertelstem is van André van Duin

Van verlies kan je niet betalen

NPO 2, 21.15 uur

Een portret van de oudste groenteboeren van Nederland: Adrie en Francien Trimpe. Hun winkel in de oude binnenstad van Vlissingen bestaat al 65 jaar en de laatste keer dat Adrie en Francien op vakantie gingen, was hun huwelijksreis in 1957. Hoe lang houden ze dit nog vol?

Redbad

NPO 3, 22.00 uur

De makers van Michiel de Ruyter hoopten te scoren met een film over de Friese volksheld Redbad en zijn strijd tegen de Franken, maar de bioscopen bleven leeg. Voor televisie is het verhaal in vier afleveringen gegoten en krijgt het met bravoure gemaakte epos een herkansing.

Luther

BBC 1, 22.00 uur

Idris Elba keert terug voor een vijfde seizoen als Detective Chief Inspector John Luther. Londen wordt geteisterd door een nieuwe reeks horrormoorden en van maffiabaas George Cornelius is Luther voorlopig ook niet af. Actrice Wunmi Mosaku doet haar intrede als Luthers nieuwe collega.

Jinek

NPO 1, 22.35 uur

Na haar zwangerschapsverlof en winterstop is Eva Jinek terug als talkshowhost op de late avond. In de eerste aflevering van een nieuw seizoen blikt ze vooruit op het nieuwe jaar, samen met onder andere politiek verslaggever Joost Vullings en wetenschapsjournalist Anna Gimbrere.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (Felix Herngren, 2013)

Met De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween kreeg Forrest Gump een Zweedse opvolger. Eerst als romanheld, in de bestseller van Jonas Jonasson en uiteindelijk in filmvorm.  Ook Allan Karlsson (een rol van de Zweedse komiek Robert Gustafsson) is mild-autistisch, duikt op tijdens tal van historische momenten uit de 20ste eeuw en verwoordt zijn kijk op het bestaan via een berustende oneliner van zijn moeder: ‘Het leven is wat het is en zal zijn wat het zal zijn.’ Verschillen zijn er ook: de Zweedse pendant is handig met (en verliefd op) dynamiet en trekt zich in tegenstelling tot de meer sentimentele Gump, geheel niks aan van andermans leed. Vooral dat laatste werkt verfrissend, in de kluchtige filmbewerking van regisseur Felix Herngren. Ook als de vele fantastische wendingen en tijdsprongen in het scenario behoorlijk flauw worden, of  overbodig, blijft Gustafsson als Allan voldoende donker en droogkomisch, geheel naar Scandinavische traditie. 

NPO 2, 22.50