Direct naar artikelinhoud
Klimaatdebat

GroenLinks komt met wetsvoorstel voor CO2-heffing vanaf 2020

Terwijl Rutte III moeite heeft om de eenheid te bewaren, tracht oppositiepartij GroenLinks een nieuwe bres te slaan tussen de regeringspartijen. De partij heeft een initiatief-wetsvoorstel in de maak dat bedrijven moet dwingen al vanaf volgend jaar fors meer te betalen voor hun CO2-uitstoot. De komende jaren loopt de heffing sterk op. 

GroenLinks-partijleider Jesse Klaver.Beeld ANP

Partijleider Jesse Klaver kondigde zijn voorstel maandagavond aan tijdens een ‘meet-up’ over het klimaatbeleid in Den Haag. Hij hekelt het klimaatbeleid van het kabinet en de voorstellen van de ‘klimaattafels’. Klaver: ‘Het plan is om met bedrijven afspraken te maken over beperking van de CO2-vervuiling. Dat is niet ambitieus. Grote bedrijven betalen in de plannen niet mee voor het klimaatbeleid, de burgers wel. Met de CO2-heffing die wij voorstellen, wordt het beleid wel eerlijk. Grote bedrijven betalen wel mee en de rekening voor de burger gaat minder omhoog.’

Met zijn voorstel volgt hij de PvdA, die vorige week al een soortgelijk plan lanceerde. Klaver hoopt de PvdA voor te zijn, nu hij al een wetsvoorstel klaar heeft. GroenLinks stelt voor om bedrijven volgend jaar al 25 euro per ton CO2 te laten betalen. Dat zou 1 miljard euro moeten opleveren. In 2021 wordt dat verdubbeld, waardoor de opbrengst naar verwachting ook verdubbelt. Daarna loopt de heffing op naar 100 euro in 2030 en 200 euro in 2050.

De komende weken kunnen belangengroepen, burgers en planbureaus, zoals het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving, hun visie op het voorstel geven. Klaver wil het wetsvoorstel in het najaar in de Kamer behandelen, tegelijk met de belastingvoorstellen voor 2020.  Klavers hoop is dat in elk geval een deel van de regeringscoalitie kan overhalen tot een heffing, waar de VVD tot nu toe voor is gaan liggen. 

GroenLinks dient het voorstel in zonder vooraf steun te hebben gezocht bij andere partijen. ‘Dit moet niet iets zijn van coalitie of oppositie. Dit is het algemeen belang. Maar er komt bij dat, als het kabinet straks in de Eerste Kamer steun van ons vraagt, wij in ieder geval steun van de coalitie willen voor dit voorstel’, zegt Klaver. 

Invoering CO2-heffing is terug op de politieke agenda, maar hoe kansrijk is dit?

Het voorstel om de industrie een nationale CO2-belasting op te leggen leek dood en begraven, totdat de PvdA het dinsdag weer opgroef. Zelfs de VVD sluit niet langer uit dat de maatregel noodzakelijk is om te voorkomen dat de burger het grootste deel van de klimaatrekening betaalt. Vijf vragen over CO2-heffing.