Direct naar artikelinhoud
Groen of grijskunstsneeuw

Strooien met kunstsneeuw, is dat wel verstandig?

Staat uw kerstboom er nog? Er zijn tientallen soorten kunstsneeuw, voor binnen én voor buiten, die u erin had kunnen gooien. Is dat niet slecht voor het milieu?

Strooien met kunstsneeuw, is dat wel verstandig?
Beeld Colourbox

Tientallen soorten? Echt waar?

Ongelooflijk, maar waar. Voor gebruik binnenshuis heb je bijvoorbeeld kristalkunstsneeuw, nepsneeuwvlokken en -poedersneeuw, spuitsneeuw, ‘dwarrel’-sneeuw, ‘zilver’-sneeuw, ijsbloemenspray en ‘glow in the dark’-sneeuw. Voor buiten is er ‘gewone’ kunstsneeuw, nepsneeuwvlokjes, parelmoer-‘strooisneeuw’ en poederstrooisneeuw.

Waar is dat dan allemaal van gemaakt?

Van plastic. Vaak polystyreen, dat we ook wel kennen als piepschuim en isolatiemateriaal, maar nu tot flinterdunne vlokken of poeder verwerkt. Zilversneeuw is van polyester en spuitsneeuw en ijsbloemenspray zijn gemaakt van acryl-vinylpolymeren.

Behoorlijk brandbaar lijkt me, best gevaarlijk met kaarsen…

De meeste kunstsneeuw voor binnengebruik is met chemische vlamvertragers bewerkt. Vlamvertragers zijn behoorlijk heftige middelen zoals aluminiumoxide-trihydraat of gebromeerde en gefluoreerde chemische verbindingen.

Dat klinkt niet zo milieuvriendelijk…

Dat is het ook niet. Zulke stoffen wil je niet in het milieu of in je eigen lichaam. Maar dit is pas één van de milieunadelen van kunstsneeuw.

Maar kunstsneeuw binnenshuis zuig je toch gewoon weer op?

Op zich klopt dat: dan wordt het met het gewone afval meeverbrand. Intussen ben je al heel wat keren van binnen naar buiten gelopen. Hoeveel kunstsneeuw neem je niet mee aan je schoenen? De kunstsneeuw is vaak zo licht, dat je het gemakkelijk kunt inademen. En je wilt het ook niet in de mond van je kind als dat een vinger in de kunstsneeuw stopt.

Maar buiten lijkt me nog erger.

Klopt: De kunstsneeuw is in feite zwerfafval, zegt consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De vlokken kunnen door de wind overal naartoe geblazen worden. Dan komen ze in de grond, in de lucht of in het water terecht. Nepsneeuwvlokken krijg je buiten nooit goed weg. Zuigen of blazen werkt niet, met harken werk je ze alleen verder de grond in. Kunststof verdwijnt nooit. Het wordt alleen afgebroken in steeds kleinere stukjes. Die komen uiteindelijk in zee, in de voedselketen van dieren en zelfs in ons lichaam terecht, zegt de Plastic Soup Foundation (PSF). En dat kon wel eens heel ongezond zijn. ‘Niet te geloven dat die kunstsneeuw gewoon te koop is’, zegt Jeroen Dagevos, woordvoerder van de PSF.

Maar zijn daar dan geen richtlijnen voor?

Nee. Plastic is op zich niet giftig. Er zijn al heel lang strenge Europese richtlijnen voor de toegestane hoeveelheid schadelijke stoffen in het milieu: zware metalen, olie, benzine, asbest, pcb’s, bestrijdingsmiddelen. Maar voor kunststof buiten is er geen richtlijn.

Dat lijkt me wel hard nodig…

Klopt. Er wordt nu veel meer kunststof gebruikt dan vroeger. Ook beseffen we beter wat de risico’s zijn. Nu de wetgever nog.

Vraag: is dat slecht voor het milieu?

Product: kunstsneeuw

Prijs: 4 liter kunst-strooisneeuw (voor 0,5-1 m2), ca. € 5,-

Oordeel: 1 ster

Verkrijgbaar: Blokker, tuincentra, internet