Tien (kerst) voorgerechten uit De Volkskeuken 2018
Verantwoordelijk voor het voorgerecht bij het familiediner deze kerst? Hier zijn tien smakelijke voorgerechten uit de Volkskeuken van 2018. Van vlug vega soepje tot escargots met croutons.
1. Zoete aardappelsoep met feestelijke topping
Deze (vega) https://www.volkskrant.nl/de-gids/de-volkskeuken-vlugge-vega-soep-voor-drukke-tijden~bb249c88/soep is gemakkelijk de dag ervoor te maken. Met toppings als koriander, knapperige, gebakken uitjes, volle yoghurt, zonnepitjes of gemalen kokos maakt u het extra feestelijk.
2. Soep met vergeten groente en pastinaak
Dit kan ook een maaltijdsoep zijn, maar dat is niet zo feestelijk met Kerst. Als voorgerecht in een bescheiden portie is het een zeer smakelijk begin van de kerstdis.
3. Knoflooksoep
We blijven even bij de soepen met deze Tsjechische klassieker. Met minstens 10 tenen knoflook sowieso een ‘conversation starter’.
4. Gazpacho
Een fris en simpel voorgerecht. Deze Spaanse koude soep bevat lekker veel groenten. De zeevruchten maken het extra feestelijk, helemaal als je het opdient in een hoog glas. Makkelijk van tevoren te maken, dat ook.
5. Rocamadourkaasjes met sla
Even langs een goede kaaswinkel voor deze kaasjes, zegt Yvette van Boven. Maar dan heb je ook een heel erg Frans voorgerechtje. Er gaat ook nog pastis over namelijk en dragondressing op de sla.
6. Poffertjes met zeevruchten en mierikswortel
Niet alleen heel erg gezond dit gerecht maar door de vis en zeevruchten en mierikswortel ook nog eens superlekker.
7. Slakken met spinazie en croutons
Volkskok Marcus Huibers laat zich inspireren door de Franse opperchef Paul Bocuse. Voor dat blik escargots in uw kerstpakket!
8. Pikante mosselsalade met sinaasappel en avocado
Wanneer u deze lekkere mix verdeelt over verschillende bordjes, heeft u er een heel charmant voorgerecht aan. En ook makkelijk als ‘s middags of de dag ervoor te maken.
9. Hartig paddenstoelentaartje
Taartje van paddestoelen (van Marie-Louise Schipper): op een laagje van ui en prei en een bodem van mie: snij er mooie stukjes van en garneer met sla en paprika.
10. Zweedse haringsalade
In Zweden hebben ze op Kerstavond een feestelijke bijeenkomst die Julbord heet. Een van de klassiekers die ze dan op tafel zetten is een haringsalade.