Direct naar artikelinhoud

Marokko haalt fel uit naar Nederland

Het Nederlandse voornemen om het verdrag over sociale zekerheid op te zeggen zet de diplomatieke relatie met Marokko onder druk. De Marokkaanse regering voelt zich geschoffeerd en spreekt van een 'onvriendelijke daad'. Ambassadeur Abdel Bellouki waarschuwt bovendien dat het plan de remigratie van Nederlandse Marokkanen ontmoedigt en juist Marokkanen terug zal drijven naar Nederland.

Marokkaanse koks bereiden op de markt van Marrakech maaltijden om te verkopen. Marokko heeft fel uitgehaald naar Nederland om het plan over sociale zekerheid op te zeggenBeeld epa

Bellouki vindt dat Nederland zijn land een ultimatum heeft gesteld: 'take it or leave it'. De voorstellen zijn 'categorisch en egocentrisch'. 'Terwijl ze zeer gevoelig liggen in Marokko door de erg negatieve gevolgen voor Marokkaanse burgers die in hun legitieme rechten aangetast worden', aldus Bellouki.


Na wekenlange stilte reageert Marokko na aandringen van de Volkskrant voor het eerst op het kabinetsvoornemen om het verdrag op te zeggen waarin de export van uitkeringen naar Marokko is geregeld. Nederland heeft jaren bij Marokko aangedrongen op aanpassing van dat verdrag aan het zogenoemde woonlandbeginsel. Dit betekent dat uitkeringen bij export buiten de EU worden verlaagd conform de koopkracht in dat land. Turkije en Marokko zijn de belangrijkste exportlanden. Voor Turkije geldt een uitzondering door het Associatieverdrag met de EU, voor Marokko vormt het sociale zekerheidsverdrag een obstakel.


Voor veel uitkeringen die naar Marokko worden overgemaakt, betekent het woonlandbeginsel dat ze 40 procent lager uitvallen. Nederland wil ook de export van kinderbijslag, het kindgebonden budget en de vergoeding van zorgkosten stopzetten. Omdat Marokko niet meewerkte, wil het kabinet het verdrag per 2016 opzeggen. Voor minister Lodewijk Asscher (PvdA) gaat het om een principekwestie. Een Kamermeerderheid van PVV, CDA, CU, SGP en VVD steunt die opstelling en desnoods het opzeggen van het verdrag.


'Uitkeringen aan Marokkanen in Marokko worden met 40 procent verlaagd, terwijl zij dezelfde bijdrage hebben geleverd als hun Nederlandse collega's', zegt ambassadeur Bellouki. 'Ik begrijp dat niet. Veel Marokkanen vinden het discriminerend.' Als Nederland het verdrag daadwerkelijk opzegt, zal dat zeker gevolgen hebben voor de relatie met Marokkko, kondigt Bellouki aan. 'Wij hebben er niet om gevraagd. Wij wensten de verhouding en samenwerking te versterken. Marokko en de Marokkaanse maatschappij zien opzegging als een onvriendelijke daad.' Hij vindt het 'spijtig' dat er nu al schade is, zoals bij een project met het Amsterdamse Tropenmuseum. Dat was volgens directeur Stijn Schoonderwoerd 'enkele tonnen' toegezegd voor een drie jaar durende Marokko-expositie. Die toezegging is in de ijskast gezet.

Ambassadeur Abdel Bellouki vindt dat Nederland zijn land een ultimatum heeft gesteld: 'take it or leave it.'Beeld Phil Nijhuis

'Kabinet snijdt zich in de vingers'

Bellouki waarschuwt dat het kabinet zich in de vingers snijdt. 'Ons is verteld dat het idee is geld uit te sparen voor de Nederlandse overheid en belastingbetaler. Dat is 'peanuts', omdat opzegging pas per 2016 van kracht wordt en alleen voor nieuwe uitkeringen. Toekomstige uitkeringskandidaten blijven dan in Nederland en anderen komen terug naar Nederland om de volledige uitkering te krijgen. Als dat gebeurt, is er geen besparing voor Nederland.' Nu remigreren jaarlijks ruim duizend Marokkanen naar Marokko.

De ambassadeur plaatst vraagtekens bij het percentage waarmee Nederland de uitkeringen die naar Marokko worden overgemaakt, wil verlagen. 'Marokko is niet betrokken geweest bij de studie die concludeert dat de kosten van levensonderhoud in Marokko 40 procent lager zijn. Ik heb gevraagd of de uitkering wordt verhoogd als een Marokkaan in Londen, Oslo, Zürich of Tokio gaat wonen. Het antwoord was nee, omdat de kosten van levensonderhoud in Nederland het maximum zijn voor de uitkering. Het idee lijkt dus op maat gesneden voor Marokkanen. Veel Marokkanen zien dat als ondankbaarheid, omdat ze sinds de jaren zestig hebben bijgedragen aan de Nederlandse economie.'

Welke gevolgen de opzegging van het verdrag concreet zal hebben, wil Bellouki nog niet kwijt. Hij zegt wel dat Marokko vastbesloten is om verworven rechten te verdedigen en op te komen voor de belangen van Marokkanen in Nederland. 'Marokko zal alle middelen mobiliseren voor dat doel.'

Marokko is niet betrokken geweest bij de studie die concludeert dat de kosten van levensonderhoud in Marokko 40 procent lager zijn. Ik heb gevraagd of de uitkering wordt verhoogd als een Marokkaan in Londen, Oslo, Zürich of Tokio gaat wonen. Het antwoord was nee.
Abdel Bellouki

Lees ook

Geselecteerd door de redactie