Direct naar artikelinhoud
nieuwsvenezuela

Drie miljoen Venezolanen ontvluchten land wegens instortende economie

Het aantal Venezolanen dat hun land heeft ontvlucht vanwege de slechte economische omstandigheden en de politieke onrust, is opgelopen tot drie miljoen. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van de VN. Dit betekent dat zo’n 10 procent van de bevolking op de vlucht is geslagen.

VN-vertegenwoordiger Eduardo Stein bij de grens tussen Venezuela en Colombia.Beeld EPA

Volgens de VN bevinden nu 2,4 miljoenen Venezolanen zich in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De rest is opgevangen in andere delen van de wereld.

Het buurland Colombia heeft aan het grootste deel van de Venezolanen onderdak geboden: meer dan een miljoen. Hierna volgen Peru met ruim een half miljoen vluchtelingen, Ecuador (220 duizend), Argentinië (130 duizend), Chili (100 duizend), Panama (94 duizend) en Brazilië met 85 duizend.

Vertegenwoordiger Eduardo Stein van de vluchtelingen- en migratieorganisaties van de VN, waarschuwt dat de bereidheid van de landen in de regio om de Venezolanen op te vangen in gevaar komt als de rest van de wereld niet ook een bijdrage levert.

Terwijl elke dag duizenden landgenoten het land ontvluchten, kopen president Maduro en zijn vrouw in Caracas de cryptomunt Petro. Deze is door de regering geïntroduceerd om aan extra inkomsten te komen.Beeld Reuters

‘Lovenswaardig’

‘De landen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied hanteren een lovenswaardig opendeurenbeleid’, aldus Stein. ‘Maar hun mogelijkheden om de vluchtelingen op te vangen, staan onder druk. Een onmiddellijke en meer krachtige reactie van de internationale gemeenschap is nodig, wil deze vrijgevige houding en solidariteit niet in gevaar komen.’ 

De landen in de regio overleggen aan het einde van de maand over de aanpak van de vluchtelingencrisis. De meeste Venezolanen ontvluchten de instortende economie. Venezuela was ooit een van de meest welvarende landen in de regio, mede dankzij de olie-inkomsten. Het land heeft een van de grootste oliereserves in de wereld.

Maar door de dalende olieprijs, corruptie en slecht beleid door de regeringen van de presidenten Chávez en Maduro, is Venezuela in de afgelopen twintig jaar een verpauperd land geworden. De inflatie loopt dit jaar mogelijk op tot 1 miljoen procent, zo waarschuwt het IMF. 

De regering-Maduro ontkent echter dat er een vluchtelingencrisis is. Maduro heeft zijn landgenoten opgeroepen ‘te stoppen met het schoonmaken van de toiletten in het buitenland’ en terug te keren.

Een roadtrip door een land halverwege de afgrond
Onder president Maduro is Venezuela de weg naar een dictatuur ingeslagen.
Een volle tank kost een paar eurocent, maar levensmiddelen zijn nauwelijks te koop in chaotisch Venezuela. 

Zuid-Amerika kraakt onder migrantenstroom

Buurlanden van Venezuela tonen zich solidair met de migranten, maar kunnen de toestroom amper aan. En het eind van de exodus is nog niet in zicht.

In Colombia wacht Venezolaanse vluchtelingen een koude douche

De Colombianen weten amper hoe met de stroom om te gaan. Correspondent Marjolein van de Water bezocht grensstad Cúcuta. ‘Ze zijn vies en ze stelen, Cúcuta is onleefbaar geworden.’