Direct naar artikelinhoud
VolkskeukenBonenschotel

De Volkskeuken: nostalgisch-simpele bonenschotel

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag een bonenschotel met rundergehakt en frisse selderij (hoofdgerecht, 4 personen).

De Volkskeuken: nostalgisch-simpele bonenschotel
Beeld Tallina van den Hoed

Ik vind de herfst echt de tijd voor bonen. Die zijn gezond, goedkoop, gemakkelijk, duurzaam en zullen uiteindelijk de wereld redden, omdat ze prima dienst kunnen doen als vleesvervanger. Bonen bevatten veel plantaardig eiwit, en gecombineerd met een graan als tarwe of rijst vormt dat een hoogwaardige proteïne: net zo voedzaam als dierlijk eiwit, maar veel beter voor het milieu.

Hoewel ik meestal een blik of pot opentrek, kwam ik laatst in de supermarkt allerlei mooie soorten droge bonen tegen: borlottibonen, oogjesbonen, zwarte bonen, witte bonen en de allermooiste: gemengde bonen. Het leek wel snoep. Het grappige was dat zo’n zelfde bonenmix als ‘decoratie’ werd verkocht in het sfeergedeelte van het tuincentrum. Met de mix uit de super maakte ik deze koesterende, nostalgisch-simpele bonenschotel. Geen zin om de bonen te wellen? De bonenmix is ook verkrijgbaar in blik. Dat scheelt weer tijd!

Ingrediënten

150 g droge bonen of 600 g (uitgelekt gewicht) uit pot of blik

3 uien

3 tenen knoflook

olijfolie

200 g rundergehakt

zout, peper

200 g aardappel

200 g wortel

½ courgette

½ prei

200 g champignons

1 blik tomatenstukjes

1 volle theel. oregano

6 takjes selderij

50 g knapperige sla

tomaatjes en/of komkommer

augurk (optioneel)

Bereiding
Week de bonen een nacht in ruim water en kook ze conform de verpakking gaar. Proef even of ze echt gaar zijn en giet ze daarna af. Of neem bonen uit blik of pot, en giet en spoel die af.

Snipper uien en knoflook en bak ze in een flinke klets olijfolie zachtjes gaar tot ze bruin en zoet zijn. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Bestrooi gul met zout en peper. Schil de aardappels en wortels, snijd ze in blokjes en doe ze in de pan. Snijd de courgette in kwartjes en de prei in plakjes en doe ze erbij. Roer goed. Snijd de champignons in plakjes en doe die met de tomatenstukjes in de pan. Doe de oregano erbij. Roer, breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje een kwartiertje pruttelen. Blijf af en toe roeren, zodat het niet aanbrandt. Proef en voeg zo nodig zout en peper toe.

Hak de selderij fijn, was en droog de sla en snijd tomaat en/of komkommer in plakjes. Zet vier ruime kommen klaar en leg de sla en de rauwe groenten daarin aan één kant. Verdeel de bonenschotel over de kommen en bestrooi met de gehakte selderij. In blokjes gesneden augurk is ook lekker erbij. 

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V