Direct naar artikelinhoud
nieuwschina-strategie

Kabinet komt met nieuwe strategie om bedrijfsspionage China aan te pakken

De regering komt met een nieuwe China-strategie, omdat het zich grote zorgen maakt over de toenemende Chinese invloed op Nederland. Het kabinet wil met name economische spionage en risicovolle bedrijfsovernames door China beter aanpakken. Dit zegt minister Wiebes van Economische Zaken in het AD

Premier Rutte ontving vorige maand de Chinese premier Li Keqiang in Den Haag.Beeld ANP

‘Chinese bedrijven die werkelijk met een rugzak vol staatssteun komen, kunnen hier van alles’, waarschuwt Wiebes over de Chinese praktijken. ‘Het kabinet is hier heel serieus mee bezig, met acht bewindspersonen, onder leiding van de premier.’

De nieuwe aanpak van China moet volgend jaar beginnen. Welke maatregelen het kabinet gaat nemen, wil hij niet zeggen. Beijing koopt al jaren belangen in de Rotterdamse haven. Ook zijn Chinese staatsbedrijven zeer geïnteresseerd in Nederlandse technologische start-ups.

De Chinese regering wordt ook door andere landen, zoals de VS, beschuldigd van economische spionage om belangrijke westerse technologie in handen te krijgen. Zo zouden de Chinezen geheime gegevens van de fabrikant van Amerika’s nieuwste gevechtsvliegtuig, de F-35, hebben bemachtigd.

De Chinezen zijn met name geïnteresseerd in de Rotterdamse haven.Beeld ANP

Actieplan

‘Wij nemen de zorgen op het terrein van handel en overnames zeer serieus’, aldus Wiebes over de groeiende invloed van China in Nederland. Onderdeel van het nieuwe actieplan is het tegengaan van oneerlijke handelspraktijken door China. ‘Ik kan niet alles uit de doeken doen’, zegt Wiebes over wat het kabinet wil gaan doen.

‘Nederland is supernaïef als het om China gaat’, waarschuwt het GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. Volgens hem maakt Beijing zich schuldig aan illegale zaken, zoals het hacken van digitale systemen.

Volgens de AIVD zijn de Chinese pogingen tot bedrijfsspionage een reële dreiging. Chinese hackers drongen onder andere de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML binnen. Het is nog onduidelijk of ze iets hebben buitgemaakt.

Het nieuws over de nieuwe strategie tegen China komt na het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang dat hij vorige maand aan Nederland bracht. Hij sprak onder anderen met premier Rutte. Een hoogtepunt van het bezoek was de investeringsovereenkomst van 1,6 miljard euro tussen de Nederlandse batterijmultinational Lithium Werks en het Chinese Zheijiang Jiashan. Zij gaan een batterijfabriek bouwen in de Yangtze Delta, China.

Lees verder over Chinese bedrijven in Nederland

Techdeals met China biedt Nederland lucratieve handelsopties, maar wordt zo niet de deur geopend voor Chinese bedrijfsspionage?

Nederland haalt de economische banden met China aan, maar elders in de wereld nemen de zorgen over de Chinese expansie toe. Zo hebben steeds meer landen in Azië bedenkingen bij de Nieuwe Zijderoute van Beijing.

Een miljardendeal sleepte Kees Koolen (1965) dinsdag binnen voor zijn batterij-van-de-toekomstbedrijf Lithium Werks. Kan multimiljonair Koolen zich ontpoppen tot de Elon Musk van de polder?

Mark Rutte bezocht in april China voor een handelsmissie. Het was balanceren voor de premier: vol inzetten op de vrijhandel of kritisch zijn. ‘Ik heb Xi gezegd dat Nederland bezorgd is als het gaat om China’