Direct naar artikelinhoud
receptende volkskeuken

De Volkskeuken: Japanse omelet met gepekelde komkommer

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Vandaag: Japanse omelet met gepekelde komkommer, lunchgerecht voor 2 personen.

Japanse omelet voor onderwegBeeld Sake Slootweg

Alhoewel ik me op het werk altijd voorneem in de kantine alleen een kop soep te halen, kom ik toch vaak terug met een champignonkroket of een chocoladecroissant. In 2019 neem ik vaker een bento mee. Van zo’n uitgebalanceerde en keurig geordende Japanse luchtrommel ga ik natuurlijk vanzelf gezonder eten. Tamagoyaki bijvoorbeeld, een Japanse omelet die ik in het kookboekje Effortless Bento zag.

Na jaren van zware Franse omeletten smaakt de tamagoyaki wonderlijk licht. Misschien bent u een fanatiek sushi-roller en kent u deze flinterdunne opgerolde laagjes omelet allang, maar voor mij was het afgelopen weekend zo’n ontdekking dat ik ieder gesprek begon met: ‘Zeg, ken jij al…’

Door de omelet op te rollen in de pan, in Japan is die rechthoekig, en er weer opnieuw ei bij te gieten maak je de omelet steeds langer.

 De eerste poging voelt misschien niet zo moeiteloos, en iemand gaat u ongetwijfeld vertellen over de 85-jarige Tokiose sterrenchef uit Jiro Dreams Of Sushi op Netflix, die z’n assistent een omelet tweehonderd keer laat oefenen. Maar laat u niet van de wijs brengen. Rol gewoon door en maak er gepekelde komkommers bij. Het is het meer dan waard.

Ingrediënten

3 eieren

1 theel. lichte sojasaus

1 theel. suiker (omelet)

180 g sushirijst

1 komkommer, ongeschild, in plakjes

50 ml witte wijnazijn

1 eetl. suiker (pekel)

1 eetl. zout

 Kluts de eieren los met de sojasaus en de suiker. Smeer een anti-aanbakkoekenpan met een keukenpapiertje in met een druppel zonnebloemolie. Laat heet worden op laag vuur en giet eenderde van het ei in de pan zodat de bodem dun bedekt is. Bak langzaam en wacht tot het ei bijna is gestold. Rol de omelet zo strak mogelijk van rechts naar links op maar laat een randje van 1 cm vrij. Schuif de omelet naar de rand van de pan en zorg ervoor dat het randje aan de binnenkant zit. Vet de pan opnieuw in en giet er net zoveel ei bij als de eerste keer. De nieuwe laag hecht zich aan het randje. Rol verder op en herhaal de procedure een derde keer. Druk de uiteindelijke rol stevig aan en snijd in brede plakken.

Kook de sushirijst zoals op de verpakking staat. Laat afkoelen. Marineer de komkommerschijfjes een uurtje in 300 ml water, azijn, suiker en zout en laat daarna goed uitlekken. Leg 4 omeletrolletjes, een schepje komkommers en de rijst op een bord of stop in een trommeltje.