Direct naar artikelinhoud
NieuwsOmstreden steun

Ministerie geeft per abuis namen Syrische strijdgroepen vrij die Nederlandse steun kregen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per abuis de namen van twee strijdgroepen in Syrië bekendgemaakt die hulp van Nederland hebben gekregen. Ze worden onthuld in bijna tweeduizend pagina’s die zijn vrijgegeven aan Trouw en Nieuwsuur, na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

In de officiële documenten staan de namen van Jabhat al-Shamiya en de Hama Rebels Gathering. De eerste naam was al eerder door Trouw en Nieuwsuur onthuld. Het ministerie weigerde deze toen te bevestigen. De tweede beweging is nieuw. Het kabinet heeft de namen van de 22 gesteunde rebellengroepen tot staatsgeheim verklaard uit veiligheidsoverwegingen. Ook de namen van twee uitvoerende bedrijven, die namens Nederland goederen leverden, zijn per ongeluk in de documenten blijven staan.

Verder blijkt volgens beide media meer dan voorheen dat vrijwel alle hulp is gebruikt voor de strijd. Pickup-trucks werden gebruikt voor offensieve missies en laptops voor het kiezen van militaire doelen. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) meldde de Kamer eind september al dat ‘de geleverde goederen hebben bijgedragen aan de effectiviteit van de gematigde groepen in deze strijd’.

‘Het beter had gekund’

Trouw en Nieuwsuur onthulden twee maanden geleden dat de Nederlandse hulp, waaronder overigens geen wapens vallen, ook in handen kwam van jihadisten zoals Jabhat al-Shamiya. Deze groepering is volgens mensenrechtenorganisaties schuldig aan onder meer marteling en standrechtelijke executies. 

Aan de hulp is tussen 2015 en begin dit jaar 27,5 miljoen euro besteed. Hoewel de regering in een vertrouwelijke brief aan de Kamer op 22 januari meldde dat alle hulp was gestaakt aan groepen die betrokken waren bij de Koerdische invasie van de regio Afrin, werden op 9 februari nog voertuigen aan Jabhat al-Shamiya geleverd.

Blok heeft toegegeven dat de selectie van de groepen en het toezicht niet goed zijn gegaan. ‘Mijn conclusie is dat het beter had gekund’, zei hij begin oktober tegen de Tweede Kamer.

Twitter bericht wordt geladen...