Lieve lezer,
 

Die moeders en vrouwen, het blijft een dingetje. Als thema voor de komende Boekenweek (van 23 tot 31 maart 2019, het duurt nog even) koos de CPNB zoals bekend ‘De Moeder de vrouw’, naar een gedicht van Martinus Nijhoff. Een keuze die tot veel gedoe leidde en dus ook heel veel aandacht genereerde - iedereen blij. Deze week maakte uitgeverij Atlas Contact bekend dat ze de Boekenweek gaat begeleiden met een campagne onder het motto ‘De schrijver de vrouw’, rond auteurs als Nino Haratischwili, Elizabeth Jane Howard en Mensje van Keulen. ‘Met deze campagne zetten we het thema van de Boekenweek naar onze eigen hand; we willen op een positieve manier aandacht schenken aan vrouwelijke schrijvers’, zegt marketing manager Taïs Vezo erover. Meer variaties op het thema van andere uitgevers zullen ongetwijfeld spoedig volgen. 

De VSB Poëzieprijs is dood, leve De Grote Poëzieprijs: deze week werd hij door Poetry International, School der Poëzie en Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in het leven geroepen. De Grote Poëzieprijs gaat vanaf volgend jaar de beste Nederlandstalige bundel van het jaar bekronen met een bedrag van 25 duizend euro. Begin februari 2019 worden de eerste vijf bundels genomineerd. Arjan Peters las alvast de nieuwe bundel van Nachoem M. Wijnberg en plukte wat aan zijn kin.

Verder was het de week waarin Stan Lee overleed, scenarist van Marvel Comics en bedenker van Amerikaanse iconen als Spider-Man, de Fantastic Four, X-Men en de Hulk. 

En het was de week van voormalig First Lady Michelle Obama, wier memoires (Becoming, door Hollands Diep uitgebracht onder de titel ‘Mijn Verhaal’) in 24 talen verschenen. Ze is nog steeds verbijsterd over Trumps intrede in het Witte Huis: ‘Ik zal me er altijd over blijven verwonderen wat zoveel mensen, met name vrouwen, ertoe heeft gebracht om een buitengewoon goed gekwalificeerde vrouwelijke kandidaat af te wijzen en in plaats daarvan een vrouwenhater te kiezen als president.’