Direct naar artikelinhoud
TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 26 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Die andere HeimatBeeld geen

Vroege vogels

NPO 2, 19.35 uur

In het Drents-Friese Wold bekijken presentatoren Menno Bentveld en Milouska Meulens de heidevogels, korstmosrenspin en bunzing. Daarnaast komt de geschiedenis van het landschap aan bod, dat door de eeuwen heen werd gevormd door schapen en de Drentse paupers.

Mud (Jeff Nichols, 2012)

RTL 8, 20.30 - 23.10 uur

Als 14-jarige jongens nog aan denkbeeldige vrienden zouden doen, dan was ‘Mud’ (Matthew McConaughey) zo ongeveer de vriend die ze zouden verzinnen. Stoer, ruig, vol wijsheden over geluksshirts en slangen en net als zij natuurlijk hopeloos verliefd op een vrouw ‘als een droom waaruit je nooit wakker wilt worden’. Dus natuurlijk besluiten de 14-jarige Ellis (Tye Sheridan) en Neckbone (Jacob Lofland) Mud te helpen, na hun ontmoeting op een onbewoond eiland, ergens waar de Mississippi verandert in een uitgestrekte watervlakte. Wie bij het horen van de plot van Mud meteen Huckleberry Finn roept, heeft helemaal gelijk. De eigenzinnige regisseur Jeff Nichols (Take Shelter, Midnight Special) wilde dat Mud eruit zou zien ‘alsof Sam Peckinpah een verhaal van Mark Twain heeft geregisseerd’. Een bijna ouderwetse avonturenfilm en een coming-of-ageverhaal à la Stand by Me is het, waarin de volwassen wereld die van Ellis en Neckbone inblaast.

80 jaar oorlog

NPO 2, 21.05 uur

Aflevering over Maurits van Oranje, die na de dood van zijn vader Willem van Oranje opstaat als nieuwe Nederlandse legeraanvoerder en de Opstand uit het slop trekt. Zijn triomftocht begint met de verovering van Breda, na een list met een turfschip op 4 maart 1590.

De kijk van Koolhoven

NPO 3, 21.25 uur

Regisseur en connaisseur Martin Koolhoven richt zich in deze aflevering op de postapocalyptische film: films over het leven op aarde na een bijna-allesverwoestende ramp. Koolhoven bespreekt onder andere The Road Warrior (1981), deel 2 uit de Mad Max-serie van regisseur George Miller.

Elvis: ’68 Comeback Special

ARTE, 21.45 uur

Na zich een paar jaar als acteur vooral op ongevaarlijke films te hebben gericht, keerde Elvis Presley de zanger op 3 december 1968 terug op het podium. Speciaal voor televisie (en het bijbehorende miljoenenpubliek) vertelt hij sappige anekdotes en speelt zijn grootste hits.

28 Days Later... (Danny Boyle, 2002)

NPO 3, 22.10 - 00.05 uur

De postapocalyptische film staat vanavond op het menu van het energieke filmprogramma De kijk van Koolhoven – met na afloop een heuse zombie-double bill. Daarvan is vooral de openingssequentie van Danny Boyles 28 Days Later... waarachtig postapocalyptisch. Hierin loopt een man verdwaasd door een volkomen verlaten Londen, terwijl droomplaat East Hastings van het Canadese postrockcollectief Godspeed You! Black Emperor langzaam aanzwelt. Later ontpopt 28 Days Later... zich tot volwaardige zombiehorror (net als het na afloop uitgezonden vervolg 28 Weeks Later), maar het duurt lang voordat de film zich naar de regels van het genre voegt.

De toekomstbouwers

NPO 2, 22.55 uur

Op de Dutch Design Week praat Wilfried de Jong met Lex Hoefsloot (27), medeoprichter van Lightyear, dat in 2020 een auto wil produceren die op zonne-energie rijdt. Govert Flint (29) ontwierp een serie kantoormeubelen en attributen die je hersenen aan het werk zetten.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Jude Law komt langs om te praten over de nieuwe film naar een J.K. Rowling-boek, Fantastic Beasts. Law kruipt daarin voor het eerst in de huid van de jonge Albus Perkamentus (het latere schoolhoofd van tovenaarsleerling Harry Potter). Ook actrices Melissa McCarthy en Emma Stone zijn te gast. 

Die andere Heimat - Chronik einer Sehnsucht (Edgar Reitz, 2013)

NPO 2, 00.00 - 01.45 uur

In de driedelige Duitse dorpskroniek Heimat (1984, 1992 en 2004) liet filmmaker Edgar Reitz zien hoe de bewoners van het fictieve Duitse dorpje Schabbach ondanks grote omwentelingen in de geschiedenis van 1919 tot 2000 gewoon doorgaan met hun dagelijkse beslommeringen. In 2013 verscheen de proloog Die andere Heimat, die zich afspeelt in het armoedige Duitsland van 1842 en die van alle delen uit de reeks het best te bekijken is als op zichzelf staande film. Die andere Heimat gaat over smidszoon Jakob, die weinig bijdraagt aan het werk op de smederij en liever wegduikt in zijn boeken, dromend van een leven als immigrant in Brazilië.

‘De uitstroom die toen plaatsvond naar Zuid-Amerika, vindt nu omgekeerd plaats, naar Europa. Misschien is het goed om ons dat te herinneren.’
(Edgar Reitz in Trouw over Die andere Heimat)

Net als in zijn andere Heimat-films tekent Reitz Schabbach en zijn inwoners met veel geduld en aandacht. Soms heb je het idee te gast te zijn in een openluchtmuseum, zo gedetailleerd gaat hij in op het werktuig of de werkzaamheden van Jakobs vader. Wel is het wennen aan de gedragen manier van acteren die Reitz zijn acteurs oplegt. Lukt dat, dan verdrink je bijna vier uur lang in een aangrijpend familiedrama. Want naast Jakob is er ook zijn broer, die terugkeert na zijn diensttijd in het Pruisische leger en voornemens is een stoommachine te bouwen; zijn moeder, die naarmate de jaren vorderen steeds meer last van haar longen krijgt; en zijn zus die het in haar hoofd haalde met een katholiek te trouwen, door haar vader verstoten werd en haar man volgde naar diens wijngaard in het naburige dorp, dat in een compleet andere wereld lijkt te liggen.

Vier uur is overigens lang voor een film die op een toch al vrij onmogelijk tijdstip wordt uitgezonden, vandaar dat de NPO besloot tot een uitzending in twee delen, met het slot morgenavond om 23.35 uur.