Direct naar artikelinhoud

Verpleeghuizen moeten personeel aannemen van extra budget, anders wordt het geld teruggevorderd

Verpleeghuizen moeten meer personeel aannemen van het extra geld dat zij de komende jaren krijgen. Gebeurt dat niet, dan wordt het geld teruggevorderd. In 2018 krijgen de verpleeghuizen 435 miljoen euro extra budget. Dat moet worden omgezet in tienduizend extra zorgverleners. Het kabinet wil ook dat de politiek weer het laatste woord krijgt over budgetverhogingen in de zorg.

Geld moet worden omgezet in tienduizend extra zorgverleners.Beeld anp

Dit kondigt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en vicepremier Hugo de Jonge (CDA) aan in een interview met de Volkskrant. De komende vier jaar komt in totaal 2,1 miljard euro extra beschikbaar voor verpleeghuizen. Het extra geld in 2018 is een eerste stap.

Nu kan het extra geld nog niet altijd worden teruggevorderd als het niet aan personeel wordt besteed. Of dat mogelijk is, hangt af van de contracten van de zogenoemde zorgkantoren met de verpleeghuizen. De Jonge wil dat de mogelijkheid van terugvordering in nieuwe contracten altijd wordt opgenomen.

Kwaliteitseisen

Het extra budget van 2,1 miljard euro is een gevolg van kwaliteitseisen die het Zorginstituut voor verpleeghuizen heeft vastgesteld. Die kwaliteitseisen zijn nu bindend voor verpleeghuizen. Berekeningen van onder meer het Centraal Planbureau leerden dat de eisen een rekening van 2,1 miljard euro opleverden.

Het Zorginstituut stelde de kwaliteitseisen op na een verzoek van voormalig staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van VWS. Dat deed Van Rijn met instemming van de Tweede Kamer. Het kabinet- Rutte II stelde een onderzoek in hoe het kan dat zo'n claim op tafel komt zonder dat de politiek zeggenschap heeft over de omvang van de budgetverhoging.

Het is logisch dat de politiek het laatste woord heeft over de financiële consequenties
Hugo de Jonge, minister van VWS

Logisch

De Jonge wil de wet zo wijzigen dat dit geen tweede keer gebeurt. Het Zorginstituut stelt vaker kwaliteitseisen op voor de zorg. 'Het is goed dat de kwaliteitseisen een zaak van professionals zijn', zegt De Jonge. Bij de vaststelling zijn checks-and- balances ingebouwd, ook wat de kosten betreft. Dat werkt goed.'

Deze keer kwamen de professionals er niet uit en heeft het Zorginstituut eenzijdig de kwaliteitseisen vastgesteld. De Jonge vindt het 'logisch' dat de politiek in zo'n geval het laatste woord heeft over de financiële consequenties. 'Wetswijziging lijkt me logisch.'

De discussie over de verpleeghuizen kwam in juli 2016 in een stroomversnelling toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg een 'zwarte lijst' van 150 verpleeghuizen publiceerde waar de zorg onder de maat was. Najaar 2016 volgde een manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers waarin zij de politici opriepen tot eensgezindheid.

Wetswijziging lijkt me logisch
De Jonge
Minister Hugo de JongeBeeld anp

Publicatie

Na publicatie van de kwaliteitseisen van het Zorginstituut stelden de toezichthouders IGZ en de Nederlandse Zorgautoriteit voor dat de slecht presterende verpleeghuizen extra budget konden krijgen als zij een voorbeeld namen aan de bedrijfsvoering van goede tehuizen. De Jonge kiest daar niet voor, maar verhoogt de budgetten voor alle verpleeghuizen.

De uitgaven aan verpleeghuizen stegen van 4,6 miljard euro in 2010 naar 6,5 miljard vorig jaar. Het aantal verpleeghuisbewoners nam in die jaren met 14 duizend toe tot 80 duizend, terwijl de gemiddelde kosten per plek stegen van 71 duizend euro per jaar naar 82 duizend euro. Er zijn 341 organisaties die verpleeghuiszorg aanbieden op liefst 2.057 locaties. In de sector werken ruim 200 duizend mensen.

Hugo de Jonge: ik voel me het meest senang met de handen aan het stuur
Als minister van VWS wil Hugo de Jonge de ouderenzorg verbeteren en de eenzaamheid onder ouderen stoppen. Merkbaar en meetbaar. 'Dat vinden ze hier eng, want stel je voor dat je erop wordt afgerekend.' (+)

Publicatie
Beeld Aurélie Geurts