Direct naar artikelinhoud
NieuwsBelastingdienst

Staatssecretaris erkent dat problemen Belastingdienst ook in 2019 zullen aanhouden

De Belastingdienst zal ook in 2019 met forse problemen kampen. Ook als alle reparaties zijn doorgevoerd die het kabinet van plan is, zullen de problemen met belastingaangiften niet voorbij zijn. Dat erkent staatssecretaris van Financiën Menno Snel vrijdag in De Telegraaf.

Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Amsterdam.Beeld ANP

Volgens Snel kampt de fiscus met ‘complexe en hardnekkige’ problemen. ‘Zelfs al lukken al mijn beleidsmatige aanpassingen, dan kan ik nog steeds niet zeggen: volgend jaar zijn alle problemen voorbij’, aldus de staatssecretaris.

De fiscus maakt sinds vorig jaar gebruik van een nieuw computersysteem om de belastingaangiften voor de schenk- en erfbelasting te verwerken. De dienst heeft honderden miljoenen echter nog niet geïnd omdat de afhandeling van aangiften achterop raakte.

Snel: ‘We hopen natuurlijk dat het aantal incidenten afneemt en daarvoor heb ik meer grip nodig op de dienst. Maar je moet niet te snel te veel willen oplossen. Sterker nog: dat was de kern van wat ik als probleem van de vorige plannen zag. Ik vertraag een beetje, doe een stapje terug in het ambitieniveau, met als doel om die aanpassing uiteindelijk beter te laten zijn.’

Staatssecretaris Menno Snel die onder andere over de Belastingdienst gaat.Beeld ANP

Overheid vleugellam 

In juni waarschuwden belastingambtenaren in de Volkskrant dat de aanhoudende ict-problemen bij de Belastingdienst de overheid vleugellam dreigen te maken op fiscaal gebied. Het kabinet kan na dit jaar mogelijk geen substantiële wijzigingen meer doorvoeren in onder andere de energiebelasting, de verhuurdersheffing, de autobelasting bpm en de schenk- en erfbelasting.

Ook het invoeren van nieuwe belastingen op deze terreinen wordt dan moeilijk, zo niet onmogelijk. De ambtenaren zeiden dit naar aanleiding van recente alarmsignalen van de Algemene Rekenkamer en de Belastingdienst zelf. De onmacht van de fiscus om nieuwe belastingmaatregelen te verwerken, kan ertoe leiden dat het kabinet een aantal onderdelen van het regeerakkoord op de lange baan moet schuiven.

Het gaat met name om het plan om de verhuurdersheffing voor woningcorporaties afhankelijk te maken van hun investeringen in energiebesparing. Het kabinet wil ook de belastingen voor burgers en bedrijven ‘vergroenen’ en de ‘energiebelasting aanpassen’.