Direct naar artikelinhoud
VerslaggeverscolumnAriejan Korteweg

Met Lilian Marijnissen op nachtpatrouille bij de politie van Tilburg

Met Lilian Marijnissen op nachtpatrouille bij de politie van Tilburg

Lilian Marijnissen van de SP heeft zo haar eigen manier van werkbezoeken afleggen. Geen rode loper of erehaag van woordvoerders en managers. Liever het echte werk dan ­powerpointpresentaties. Op de doelgroep afstappen, buiten woordvoerders en voorlichters om.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Zodoende zit ze zaterdagnacht in een geel fluorescerend hesje op de achterbank van politiebusje 4240 dat met loeiende sirene en meer dan 100 kilometer per uur door de straten van Tilburg raast. Op weg naar een geval van huiselijk geweld.

Daarnet nog stonden we in het pikdonker op een zandpad een paar honderd meter van de Belgische grens bij een Fiatje met daarin twee dames en een oude herdershond. Boswachter Dré was er ook met zijn indrukwekkende Toyota 4x4.

In negen van de tien ­auto’s die hier ’s avonds rijden zit een boef, hadden de agenten gezegd. Deze dames zijn de uitzondering. De hond hadden ze gevonden en Dré wist hoe het zat. Nog geen kwartier geleden had hij Van O. aangehouden, een man met een flink strafblad, vooral vanwege dierenmishandeling. De herder was door Van O. achtergelaten omdat die nergens meer goed voor was. En nu zochten de dames een asiel.

Lilian Marijnissen met boswachter Dré in het buitengebied.Beeld Ariejan Korteweg

Opnieuw doemen twee koplampen op. Een man alleen dit keer. Binnen een minuut weten de agenten dat hij nog 30 maanden moet uitzitten voor overtreding van de Opiumwet. Hij heeft warm eten voor zeker zes personen bij zich. ‘De avondmaaltijd voor een drugslaboratorium’, weet Dré.

Dré is een boa, buitengewoon ­opsporingsambtenaar. Een snel groeiende beroepsgroep, bedoeld om de politie te ontlasten. Doorgaans doen ze het simpele werk: parkeerboetes, handhaving. Met boa’s in het algemeen hebben agenten weinig op. Ze zien hen als een uitholling van het vak. ‘Wie door de keuring voor de politie­academie komt, wordt nu eenmaal geen boa.’ Dré is anders. Hij is boswachter in dienst van een landgoed, mag een pistool dragen en heeft een nogal officieel aandoend stopbord op zijn pick-up. ‘Zonder Dré wisten wij niet wat hier in het buitengebied gebeurt. Die capaciteit missen we.’

Eén nachtdienst is genoeg om je gevoel te geven voor de zwaarte van het politiewerk. Koen Simmers (28) en Leendert, de agenten die ons meenemen, zijn enthousiast. Het is het mooiste werk dat er is, zeggen ze met een grote grijns. ‘Je hebt altijd wat te vertellen. Wij hoeven niet te bungeejumpen op vakantie.’ Toch kunnen ze niet beloven dat ze dit nog tien jaar volhouden.

In de loop van de nacht komen de verhalen: over reanimaties die wel of niet slagen, lichamen van mensen van wie al weken niets werd vernomen, mensen die huilend van het spoor moeten gehaald... En dan de worstelpartijen met arrestanten op de achterbank van het busje, scheldpartijen, bedreigingen, spugen. Het respect wordt minder, zeggen ze. ‘Het is niet gezond wat wij doen.’ Koen is er een tijd uit geweest, aangereden door iemand die hij wilde staande houden. Leendert moest een paar dagen geleden nog z’n dienstwapen trekken.

Er is sympathie voor PVV en FvD onder agenten, zeggen ze. Die worden gezien als partijen die de veiligheid hoog hebben. ‘Jullie van de SP hebben meer een soft imago.’ Dat laat Marijnissen zich niet zeggen. ‘De SP komt al jaren op voor de politie.’

De agenten bonken op de deur van de galerijflat waarachter huiselijk geweld wordt vermoed. Het duurt even, dan doet een jonge vrouw open. Afgezien van een manshoge teddybeer op de bank lijkt er verder niemand aanwezig. ‘Mevrouw, hoe komt u aan die bult op uw voorhoofd’, informeert Leendert. Niks aan de hand, zegt ze: die bult zit er al even. De melding wordt later doorgegeven aan het Veiligheidshuis.

Valpartij met scooter op de Bredaseweg.Beeld Ariejan Korteweg

We doen nog een scooterongeluk, achterhalen een snelheidsduivel die volgens de agenten een boevenkop heeft, controleren de openstaande deur van een bedrijfspand. Rustige dienst, pech voor jullie, vinden de agenten. Geen meldingen over Willem II-supporters of stappers met losse handjes. Tilburg houdt zich gedeisd.

‘Wat een kwetsbaar werk is dit’, oordeelt Marijnissen achteraf. ‘Ik heb hierdoor een bak aan voorbeelden en kan beter mijn eigen analyse maken.’ De bemanning van de 4240 heeft haar punten ingebracht: betere ondersteuning als je in je werk iets overkomt, meer blauw op straat (‘Er moeten echt heel veel meer agenten bij’), aandacht voor ggz-gevallen, stoppen met het gedoogbeleid, minder papierwerk alstublieft. Volgende week debatteert de Kamer over de Nationale Politie.

Met carnaval verkleedt Marijnissen zich graag als agent. Plagend: ‘Nu kan ik volgende keer wel ‘hallo collega’ zeggen als ik politie tegenkom.’

Op de foto met de fractieleider.Beeld Ariejan Korteweg

Aanvulling: Agent Koen Simmers wil benadrukken dat BOA’s veel nuttig werk verrichten. Waar hij moeite mee heeft is dat ze, zonder een politie-opleiding te hebben gevolgd, worden ingezet om een deel van de politietaken over te nemen omdat de politie niet alle taken meer aan kan.