Direct naar artikelinhoud
de volkskeukendracula goulash

De Volkskeuken: Dracula Goulash van romantische filmster Zsa Zsa Gábor

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: de Dracula Goulash van wijlen de actrice Zsa Zsa Gábor, een hoofdgerecht voor 6 tot 8 personen.

Dracula goulashBeeld Marie Louise Schipper

Hoe zet je een man in vuur en vlam? Daar wist de Hongaars-Amerikaanse actrice Zsa Zsa Gábor (1917-2016) het antwoord op: met haar Dracula Goulash. Beslist geen mager gerecht, dat wist de filmster ook wel. Is er iemand die van lijnen een goed humeur krijgt? Nou dan. 

Curieus genoeg verbond ze in de jaren vijftig wel haar naam aan het bedrijf Ayds, een gigant op de vermageringsmarkt. Niet dat ze in die pillen geloofde, maar moest een meisje niet af en toe in haar eigen onderhoud voorzien?

Als ze verliefd was, bereidde ze deze goulash. Gábor was dan ook geregeld in de keuken te vinden. Liefst negen keer gaf ze het jawoord. Ik ben een geweldige huishoudster, zei ze altijd. ‘Als ik een man verlaat, hou ik zijn huis.’

Precies twee jaar geleden overleed ze; hoogste tijd voor een eerbetoon. Talloze variaties bestaan er op dit recept: een goulash is eigenlijk een soep, maar dit gerecht is dat niet.

Ingrediënten

2 flinke rode uien, fijngehakt

olijfolie om in te bakken

wat patentbloem

750 g runderpoulet

100 g speklappen, in blokjes

peper en zout naar smaak

1 handje karwijzaad

1 eetl. paprikapoeder (het liefst Hongaarse)

½ liter Hongaarse rode wijn ( ik nam een Sangre de Toro)

250 g zuurkool, gespoeld en uitgelekt

100 g Hongaarse salami, in kleine plakjes (of chorizo)

125 g zure room

wat verse platte peterselie, fijngehakt, ter garnering

Pak een grote braadpan en bak de ui glazig in een scheut olijfolie. Bestuif de runderpoulet met wat patentbloem. Kruid stevig met peper en zout en voeg daarna in etappes toe aan het uienmengsel. Laat langzaam bruinen en schep af en toe om. Bak de spekblokjes in een koekenpan lichtjes uit en voeg ze daarna toe aan het vleesmengsel. Laat zeker 10 minuten zacht bakken. 

Doe er een handje karwijzaad bij en schep om. Voeg het paprikapoeder toe en zet het vuur wat zachter. Giet de wijn erbij. Laat zachtjes pruttelen. Voeg dan de zuurkool toe en meng goed.

Dek de pan af en laat zo’n vijf uur zachtjes garen. Doe dan de salami erbij en voeg indien nodig nog wat paprikapoeder toe. Laat nog een half uurtje pruttelen en dien dan op met een schepje zure room, wat peterselie en eventueel een groene salade. Vers zuurdesembrood smaakt er ook lekker bij.

Volgens Gábor is deze hoeveelheid voldoende voor vijf hongerige Amerikanen of vier Hongaren die een vermageringskuur volgen.