Direct naar artikelinhoud

VS willen met lijst 'oligarchen' Poetins kringetje aan schandpaal nagelen, maar Moskou ligt dubbel van het lachen

Een halfjaar werd er met spanning naar uitgekeken: de lijst van de Amerikaanse regering die zou onthullen welke Russen hun macht en rijkdom ontlenen aan banden met president Poetin. Nu de lijst er eindelijk is, liggen de Russen dubbel van het lachen.

Poetin te midden van zijn vertrouwelingen op een verkiezingsbijeenkomst vandaag.Beeld epa

De lijst met 96 'oligarchen' blijkt een exacte kopie van de lijst 'Rijkste Russische zakenmannen' van tijdschrift Forbes. En de overige 114 'invloedrijke politieke figuren' op de lijst had de Amerikaanse regering 'van de website van het Kremlin kunnen plukken', schimpte Mikhail Fedotov, mensenrechtenadviseur van het Kremlin en nummer 26 op de lijst.

De Amerikaanse regering werd afgelopen augustus door het Congres gedwongen om de lijst op te stellen. De parlementariërs in Washington wilden Russen uit Poetins kringetje op deze manier aan de schandpaal nagelen, omdat zij de Russische president verdenken van beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. De genoemde Russen krijgen geen sancties opgelegd. Wel zijn ze sinds dinsdag gewaarschuwd: bij een volgende sanctieronde kunnen zij aan de beurt zijn.

Alleen Poetin ontbreekt

Maar de Russen zijn allerminst aangeslagen. 'Dit lijkt meer op een boek Wie-is-wie in de Russische politiek', grapte Arkady Dvorkovitsj, vicepremier en nummer 49 op de lijst. Joeri Troetnjev, presidentiële gezant voor Ruslands Verre Oosten en nummer 38 op de lijst, zei dat hij 'teleurgesteld' zou zijn als hij niet genoemd was.

De enige ontbrekende machthebber is Vladimir Poetin zelf. 'Een belediging', grapte hij dinsdag op een persconferentie. 'We hadden tegenmaatregelen voorbereid, maar die laten we nu maar even achterwege.' 

Hij neemt de lijst niet serieus, omdat er volgens hem zoveel burgers en bedrijven achter de 210 genoemde mensen schuilen, dat de Amerikaanse regering in feite alle 145 miljoen Russen op een lijst heeft gezet. Zo staan er dertig ministers en viceministers op, onder wie premier Dmitri Medvedev en Poetins woordvoerder Dmitri Peskov. Onder het kopje 'oligarchen' staan zakenmannen als Roman Abramovitsj (eigenaar voetbalclub Chelsea) en Aleksej Miller, bestuurder van Gazprom, het grootste Russische staatsbedrijf.

De enige ontbrekende machthebber is Vladimir Poetin zelf. 'Een belediging', grapte hij dinsdag op een persconferentie

Boodschap

Er staan ook mensen op die niets met het Kremlin te maken hebben. Sergej Galitski runt een keten van supermarkten. Michaïl Fridman bouwde zijn fortuin op voordat Poetin in het Kremlin zat. En Oleg Tinkov, producent van huishoudelijke apparatuur en bankier, staat ook niet bekend om stiekeme dealtjes met Poetin. 

Zelfs Russische oppositiepolitici fronzen hun wenkbrauwen. Corruptiebestrijder Aleksej Navalny schreef op Facebook tevreden te zijn dat bepaalde mensen 'aangewezen zijn als schurken en dieven'. Maar hij verbaasde zich over de aanwezigheid van oligarchen zonder Kremlin-banden en de afwezigheid van mensen uit de rechterlijke macht. 

Een van de weinige presidentskandidaten die kritisch is op Poetins beleid, Ksenia Sobtsjak, zei op Instagram in principe voor een lijst te zijn. 'Maar dan moet die wel resultaat zijn van veel gedetailleerder onderzoek.'

Als de Amerikaanse regering een boodschap heeft overgebracht op de Russische bevolking, dan is het dat de Amerikanen geen enkele behoefte hebben aan een betere verstandhouding met de Russen. Zoals Sergej Sobjanin, de burgemeester van Moskou (nummer 85 op de lijst), dinsdag zei: 'Het Westen heeft nooit van Rusland gehouden, maar dit soort lijsten waren zelfs ondenkbaar in de slechtste periodes uit de geschiedenis.'

Oleg Tinkov met wielrenner Alberto ContadorBeeld afp